Începând din primele zile ale lunii octombrie, echipele din NBA își desfășoară pregătirile oficiale, spre deschiderea ostilităților, din sezonul 2019 – 2020. Presezonul ligii nord-americane de baschet obișnuiește să bucure și publicul de pe alte continente, cu precădere din Asia, prin partide cu interes crescut pentru pasionații din afara Statelor Unite. Mai mult, formațiile și-au adus cei mai importanți jucători, în speranța încântării audiențelor.

Totuși, în China, lucrurile au luat o turnură, pe cât de bruscă, pe atât de tristă, care afectează deja întregul peisaj al baschetului pe tărâmul menționat anterior. Mai mult, percepția aspupra nivelului de influență începe să prindă un contur întunecat.

În timpul desfășurării partidei dintre Houston Rockets (o formație care își desfășoară majoritar presezonul în Asia) și Toronto Raptors, managerul general al texanilor, Daryl Morey, și-a exprimat pe Twitter opinia cu privire la tensiunile dintre Guvernul de la Beijing și protestatarii din Hong Kong.

Conform BBC Online, postarea conținea îndemnul: ”Luptați pentru libertate, fiți alături de Hong Kong!”. Deși mesajul a fost șters la scurt timp, reacțiile din partea autorităților de la Beijing nu s-au lăsat așteptate. La aproape o săptămână de la startul incidentului, o serie de evenimente majore deraiază aproape complet cursul restului presezonului NBA din China.

Potrivit cnbc.com, 11 dintre cei 13 parteneri oficiali ai ligii, care provin din mediul de afaceri chinez, au întrerupt legăturile cu acestea. De asemenea, vor fi afectate din punctul de vedere al audienței două meciuri deosebit de interesante, programate la Shenzhen și Shanghai, între Brooklyn Nets și L.A. Lakers. Aici ne referim, în primul rând, la televiziunile din China. Ca urmare a tensionării relațiilor dintre cele două părți implicate, NBA-ul și autoritățile chineze, meciurile nu vor mai fi transmise la nivel național. Cu alte cuvinte, chinezii nu-i pot vedea la treabă (de la televizor) pe LeBron James, Anthony Davis și respectiv, Kyrie Irving. 

De asemenea, tot acest conflict mai scoate în evidență și o fațetă mai întunecată a lumii prezentului, în cele din urmă. Ea depășește dimensiunile baschetului sau ale sportului, în general. În ciuda anulării altor programe aferente activităților din NBA, dar și a afișelor care au fost înlăturate din Shanghai, meciurile n-au fost anulate.

Elementul financiar pare să domine la fel de mult întreaga scenă, precum o face influența majoră a statului implicat. Astfel, anumite slăbiciuni ies la iveală, într-un domeniu cu adevărat important. Așadar, organizația nord-americană a cedat în mare măsură la pretențiile liderilor din Beijing. O astfel de abordare indică slăbiciuni, mai ales dacă privim problema din perspectiva publicului din Statele Unite. ”NBA alege banii chinezești în detrimentul drepturilor omului din Hong Kong”, a titrat Rolling Stone, întrebându-se cum e posibil ca Daryl Morey să fie obligat să-și ceară scuze pentru că a sprijinit democrația.

Comisarul National Basketball Association, Adam Silver, și-a exprimat la Tokyo - potrivit espn.com - regretul pentru întreaga situație declanșată de tweet-ul lui Daryl Morey. Totuși, Silver și-a exprimat intenția de a merge în China pentru a superviza desfășurarea evenimentelor. Rachel Nichols, reporterul și specialistul ESPN, a menționat pe pagina oficială de Twitter, că Guvernul Chinei nu va pune la dipoziție cadre media pentru jucători sau pentru Adam Silver.

O legătură relativ strânsă între Republica Chineză și cea mai valoroasă ligă de baschet din lume (ai cărei eroi le aparțin și pasionaților din China ori Hong Kong) se zdruncină foarte rapid, prin intermediul câtorva cuvinte. Va rămâne de văzut care va fi impactul pe termen lung al acestei crize, pe plan sportiv. Dar, în același timp, momentele din ultima săptămână vor dăinui, alături de sentimentele îndoielii cu privire la reala transparență, care ar trebui să conducă destinele lumii.

Surse:

https://www.bbc.com/news/world-asia-china-49995985

https://www.cnbc.com/2019/10/09/nearly-all-of-the-nbas-chinese-partners-have-cut-ties-with-the-league.html 

https://www.espn.com/nba/story/_/id/27797311/nba-commissioner-adam-silver-reacts-chinese-tv-cancels-game-broadcasts

https://twitter.com/i/web/status/1182205320182894593 

https://www.rollingstone.com/politics/politics-news/daryl-morey-nba-hong-kong-houston-rockets-895706/