Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că există toate motivele să se creadă că decizia WADA de suspendare a Rusiei de la JO este motivată politic și nu de îngrijorarea pentru un sport curat, scrie News.ro.

„Nu este nimic de reproșat Comitetului Olimpic Rus și dacă nu este, atunci țara trebuie să participe la competiții sub drapelul național. Decizia contravine Chartei olimpice. Orice pedeapsă trebuie să fie individuală, nu colectivă. Există toate motivele să credem că această decizie este motivată, nu de îngrijorarea pentru un sport curat, ci de politică”, a declarat Putin.

Rusia a fost suspendată de Agenția Mondială Antidoping (WADA) timp de patru ani de la toate competițiile sportive majore.

Acest lucru înseamnă că drapelul Rusiei și imnul național nu vor fi permise la competiții ca Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, JO de iarnă din 2022 de la Beijing și Cupa Mondială de fotbal din Qatar, din 2022.

Sportivii care pot dovedi că nu sunt implicați în scandalul de dopaj care a afectat sportul din Rusia vor putea concura sub steag neutru.

Decizia Comitetului Executiv al WADA a fost luată în unanimitate, la o reuniune de la Lausanne, în Elveția, după ce Rusada, agenția națională antidoping, a fost declarată neconformă pentru manipularea datelor de laborator ale probelor înmânate investigatorilor, în ianuarie 2019.

Putin a spus că Rusia va contesta decizia WADA.