Seara de 20 noiembrie 2022 și festivalul fotbalistic aferent au fost menite să pună capăt celei mai lungi așteptări din istoria modernă pentru startul unui Campionat Mondial.

O ediție a competiției supreme care a înfruntat condiții de mediatizare unice, dar aparent imposibil de evitat în Qatar, a început cu destulă istorie.

Țara gazdă a avut ocazia, după mai bine de zece ani de la anunțul oficial al organizării, să poată într-adevăr îndrepta finalmente focusul întregii lumii și asupra celor petrecute pe gazon. Însă, protagonistul unicului episod de deschidere a fost liderul reprezentativei Ecuadorului.

Printr-o dublă memorabilă, Enner Valencia și-a propulsat compatrioții către victorie, în prima zi a unui turneu final ce nu va face parte din obișnuința sportului rege și a valorilor clasice din Orientul Mijlociu. 

În cazul celor mai așteptate dintre reperele planetei, spectrul timpului nu va face decât să crească doza suspansului. Desigur, există cazuri ale atracției permanentă a fenomenului sportiv, unde impactul va deveni aproape incomparabil, prin pura noutate. Ca urmare, criteriile se schimbă radical atunci când mizele sportului rege vor sta la mijloc. Pentru mai bine de patru ani, așteptarea pentru principalul reper jucat în iarbă a stat în centrul atenției. 

Tabloul splendorii și inovației înconjurat de temeri și strictețe 

Actualmente, statutul ediției cu numărul 22 a Cupei Mondiale, într-o reală spirală a numerelor, este deja confirmat drept aparte. La prima vedere, va fi imposibil să asociem vreun alt turnir celui curent, limitându-ne doar la sfera geografică respectiv calendaristică. Dar, pe lângă elementele simplu de selectat, alte caracteristici sunt imposibil de evitat, de asemenea. Cu ani întregi în care procesul organizatoric a fost lansat, iar apoi dezvoltat, întrebările nu s-au disipat deloc. Mai exact, de la capătul precedentei ediții din Rusia, întreaga lume competitivă și fotbalistică implicit s-a schimbat radical și poate fără întoarcere.

Ca urmare, temele care înconjoară cel mai important eveniment individual cu mingea au fost multiplicate în domenii sensibile, dar egale în importanță. Încă din momentul oficial al anunțului ce a adus spectacolul spre Qatar, în 2010, controversele se anunțau maxime. Deși în zona arabă din Asia, resursele financiare sunt maxime pentru a revoluționa complet imaginea generală, foarte multe dintre aspectele pozitive au căpătat între timp și un revers al medaliei.

Întregile detalii mai tulburi vor contribui la un turnir ce poate să rămână ușor în memoria colectivă. De-a dreptul impresionantă se va remarca și comparația dintre ultima Cupă Mondială, respectiv prima din Orientul Mijlociu. Din perspectivă statistică, costul total qatarez este superior de peste 10 de ori investițiilor realizate de Federația Rusă (11 miliarde de dolari comparativ cu peste 220; potrivit Digi Sport). Este drept, a fost nevoie ca șapte arene dintr-un total omologat de opt să se înalțe de la zero în deșert, iar conturul unei lumi noi se datorează perlelor subliniate.

Din respectivul punct de vedere, autoritățile au rămas în centrul atenției permanent pentru modalitatea abordării. Dar, la suprafață, alte aspecte, pe lângă urmările financiare rezultate în episoade ingrate legate vechii conduceri FIFA condusă de Sepp Blatter, au ieșit la suprafață. Deși există destule cadre pentru care experiența absolută din Peninsula Arabă devine deja inegalabilă, avansarea tinde să umbrească majoritatea plusurilor, care într-adevăr nu sunt deloc puține; precum planul asupra sustenabilității și inovării, după cum a relatat EURACTIV.com, în 2019).

Ca urmare, în era contemporană, etica surprinde perspectiva sportului ce poate va și reuși să susțină diversitatea. Este probabil că, mai evident ca oricând elementele considerate în trecut doar simple detalii irelevante sportului, să facă diferența între o imagine generală pozitivă și una tulbure. Fără efortul celor ce au contribuit direct la perfecționarea estetică a tabloului, niciun turneu final nu va arăta ideal.

2022 ne conturează ramura extremă a ultimei afirmații, artizanii unei competiții a viitorului având de suferit enorm de-a lungul anilor. Tratamentul forței de muncă din capitală și nu numai, a rămas atât de stridentă, încât nici în ultima săptămână premergătoare, nu este înlăturată, pe bună dreptate, sacrificiul uman neputând fi compensat vreodată pe deplin. Realitatea dură s-a transpus nu numai acolo, ci și către vizitatorii, anticipați la un total de peste 1,5 milioane, conform estimărilor aferente BBC.

Libertatea de exprimare s-a regăsit de asemenea pe lista atributelor mai puțin conforme culturii locale. Din nou, lumina prezentului a cuprins mai clar precum oricând că neînțelegerile sunt imposibil de înlăturat complet din ecuația generală. Doar în ultimele săptămâni, destule personalități (David Beckham și Harry Kane pe laturi opuse) s-au regăsit în mijlocul controverselor ieșite din comun înainte de start, cât privește echitatea și bineînțeles problema discriminării.

Din exteriorul cenușiu, spre mizele de pe gazon 

Chiar și astfel, conform unuia dintre anunțurile recente, mai mult sau mai puțin inspirate ale lui Gianni Infantino din postura președintelui FIFA, sportul cu mingea la picior ar trebui să rămână principalul focus al protagoniștilor. Ajungând aici, acțiunea se prezintă imposibil de ratat, ținând cont că întâiul Campionat Mondial declanșat pe timp de toamnă, poate fi și ultimul organizat cu 32 de formații. Din cadrul grupărilor obișnuite cu scena supremă în ultimele decenii, am putea selecta doar Italia drept absența europeană majoră. Cu siguranță însă, absența Squadrei Azzura a însemnat o mare dezamăgire, drept laureată en-titre de pe bătrânul continent.

Prin contrast, reveniri vor fi notate în dreptul Țării Galilor (după 16 ediții) ori Canadei, pentru a menționa națiunea organizatoare drept singura debutantă absolută. La capătul celor 30 de zile ale aventurii, unicul trofeu auriu va fi ridicat a doua oară pe tărâm asiatic (după exact două decenii de la finala din Japonia). Deținătoarea sa, Franța, se regăsește cu șanse bune în a reuși să-și apere blazonul, în ciuda absențelor importante din compartimentul median. Paul Pogba, N`Golo Kanté și Sadio Mané sunt doar trei dintre numeroasele nume celebre ce nu își vor putea sprijini direct formațiile.

Dar, poate cele mai importante două drept rezonanță, sunt pregătite să reînceapă drumul spre gloria pe care nu au atins-o. Atât pentru Lionel Messi cât și pentru un tulburat Cristiano Ronaldo, experiența din 2022 se anunță a fi ultima în mod normal. După cum știm, ambii au capturat după lungi căutări câte un titlu continental, argentinianul fiind totuși mult mai aproape de împlinirea supremă, la capătul ultimului act din 2014 (decis de un Mario Götze ce va reveni în acțiune pentru echipa germană).

Într-o altă ordine de idei, Kylian Mbappé este deja deținător al medaliei de campion, colegul sud-americanului la PSG punându-și foarte serios amprenta asupra triumfului rusesc. Alături de el, se va regăsi și actualul deținător al Balonului de Aur, Karim Benzema fiind în continuare nerefăcut. Forțele latine, Anglia și, de ce nu, Belgia se numără printre obstacolele de prim rang pentru lotul ghidat de Didier Deschamps, laureat atât ca jucător (în 1998) cât și ca tehnician al galicilor. Răspunsul asupra provocării Les Bleues urmează să vină abia la capătul jocului 64, implicit și ultimul. 

Qatar – Ecuador 0 – 2 în debutul festivalului propriu-zis

Dacă stadionul dedicat ariei din Lusail reprezintă locația finalei programate cu doar șapte zile înaintea Crăciunului, Al Bayt Stadium a fost desemnat să găzduiască o confruntare de debut istorică. În cadrul Ceremoniei de deschidere oficiale, națiunea organizatoare a avut ocazia să expună aspectele pozitive care compun esența unei încercări nemaiîntâlnite pentru sportul rege, către unitate și noutate. Cu toate acestea, indiciile internaționale au semnalat și scenarii mai puțin competitive, în ceea ce privește o națională a Ecuadorului poziționată într-o Grupă A enorm de competitivă.

Gruparea lui Gustavo Alfaro urma să-și facă revenirea la Campionatul Mondial după ratarea precedentei ediții, având onoarea deschiderii spectacolului. Gazdele pe o arenă ridicată la cele mai înalte standarde teoretice ale simbiozei cu mediul înconjurător, porneau finalmente la drum, datorită unei formații nu tocmai cunoscute publicului larg. Catalanul Félix Sánchez a căpătat deja o experiență serioasă pe banca reprezentativei qatareze de seniori. Iar, pe 20 noiembrie 2022, managerul ajuns la 46 de ani a bifat momentul carierei, fără îndoială.

Așadar, într-o zi nu foarte obișnuită de toamnă, în care sportul a avut atâtea diferite concluzii de oferit la nivel global – incluzând finala Campionatului European de Handbal al fetelor și încheind cu ultima cursă și ultimul punct în Formula 1 pentru Sebastian Vettel, într-un alt pol al lumii arabe, la Abu Dhabi, totul putea merge în sfârșit pe gazon. Cu István Kovács în postura celui de-al patrulea oficial, un fotbal din România ce și-a înregistrat și câștigat în paralel primul duel oficial din Republica Moldova, s-a remarcat la unicul moment al startului FIFA World Cup 2022.

Desigur, a fost greu de anticipat că nu vom avea parte de momente explozive încă din cadrul minutelor incipiente. Mult mai aproape de a semna un gol inaugural foarte rapid s-a dovedit echipa îmbrăcată în galben, prin intermediul celui mai galonat marcator. Enner Valencia a fost privat de deschiderea scorului din cauza unei poziții de offside prealabile în minutul 4. Însă, extrema ajunsă acum la Fenerbahçe a beneficiat de o a doua oportunitate uriașă, ezitările din poartă ale lui Saad Al Sheeb fiind taxate. Lovitura de pedeapsă comisă de goalkeeperul localnic a fost transformată de căpitanul ecuadorian.

Reușita sa istorică venea la capătul primului sfert de oră, celebrarea condorilor părând doar începutul într-o confruntare pe care a arătat că o poate domina. Mai exact în defensiva qatareză, aproape orice inexactitate a declanșat pericolul, într-o prestație ce într-adevăr nu a fost deloc lipsită de erori. Dincolo de ușoare imprecizii și în dispozitivul advers, devenea tot mai greu de anticipat că Ecuador nu va mai puncta. Centrarea formidabilă a lui Ángelo Preciado a fost reluată fără prea multe speranțe în plasa adversă, de către același Enner Valencia.

Puțini fotbaliști de clasă au ocazia să evolueze într-un asemenea context, iar fostul exponent al lui West Ham United s-a asigurat încă din minutul 31 că va transforma experiența inaugurală într-una de neuitat. Multe intervenții foarte dure ale adversarilor asiatici i-au pus în pericol rămânerea pe gazonul din Doha după pauză. Fără multe resurse grozave la nivelul tacticii sau al inspirației, elevii lui Félix Sánchez s-au apropiat cu mare greutate de buturile sud-americane. Chiar și așa, dacă Almoez Ali ar fi transformat singura ocazie uriașă pentru Qatar până la pauză, dinamica ar fi putut deveni mult schimbată.

Un plus de energie inclusiv ar fi fost necesar și din tribune, deficitul debutanților fiind însă complet justificat. Fără a avea nevoie să forțeze, tocmai la maximum naționala aflată la al patrulea Campionat Mondial continua să-și creeze nestingherit oportunități. Sebas Méndez l-a testat pe Saad Al Sheeb, portarul oferind prima sa intervenție notabilă, în vreme ce colegii din atac rămâneau fără inițiativă. Posesia vizitatorilor a crescut și mai mult după reluare, abia după încheierea primei ore de joc, echipa arabă arătând capabilitatea constantă de a construi.

Pedro Miguel, unul dintre nu puținii atleți naturalizați pentru a evolua în tricourile vișinii, a semnat a doua oportunitate notabilă cu capul. În general însă, confruntarea s-a liniștit mult odată cu avansarea cronometrului, primele trei puncte ale Grupei A fiind acontate. În istoria notabilă scrisă de gruparea ecuadoriană la Campionatul Mondial, performanța de referință se arată o optime de finală contra Angliei, în 2006.

Pasul incipient spre eventuala repetare a episodului pe tărâm german, a fost realizat fără mari emoții, din punct de vedere fotbalistic. Într-o seară cu destulă strălucire în decorul verde de la Doha, reprezentativa Qatarului și-a arătat limitele, poate pe undeva previzibile, fiind conștienți de un moment unic în istoria sa. Cu ceva mai multe șarje galbene spre final, rezultatul s-ar mai fi putut mări fără probleme, dar cele două reușite ale lui Enner Valencia au rămas singurele, în ciuda unei încercări spectaculoase a lui Mohammed Muntari.

Spectacolul nu s-a înregistrat la cote maxime pe Al Bayt Stadium, dar începutul, oricum ar fi arătat el, va rămâne un element istoric pentru povestea Cupei Mondiale. Noul capitol, cel cu numărul 22, este în continuare înconjurat de circumstanțe aparte, despre care se spune că pot reuși să unească în plus comunitatea globală. Acum, cu primul oficial pas realizat, fotbalul încearcă să devină noua zodia generală a Qatarului și a sportului.

Surse:

https://www.bbc.com/sport/football/59000063 

https://www.digisport.ro/fotbal/cm-2022-qatar/cea-mai-scumpa-cupa-mondiala-din-istorie-cat-a-costat-fiecare-stadion-si-investitia-totala-pentru-qatar-2022-2035275 

https://www.gsp.ro/international/campionatul-mondial-de-fotbal-2022-stiri/cm-2022-qatar-ecuador-acuzatii-mita-blat-680352.html

https://www.euractiv.com/section/health-consumers/news/qatar-imparts-world-cup-lessons-even-before-kickoff/