Qatarul s-a angajat nu doar să organizeze cea mai sustenabilă Cupe Mondială chiar în mijlocul deșertului, dar oferă deja învățăminte desprinse din organizarea evenimentului, cu trei ani înainte ca echipele să-și înceapă evoluțiile.

În 2010, când Qatar a fost statul ales să organizeze Campionatul Mondial din 2022, s-au ridicat multe sprâncene. O națiune a deșertului nu a fost văzută drept un loc preferabil pentru o competiție sportivă atât de populară, chiar dacă țara era pregătită să investească miliarde pentru a garanta cel mai bun campionat din istorie.

De atunci, numeroase țări au demarat investigații într-un presupus scandal de corupție, după apariția unor informații privind plăți ilegale făcute către membri ai FIFA pentru a obține suficiente voturi pentru candidatura Qatarului.

Qatar, un stat mic din Peninsula Arabă, dar ale cărui rezerve de gaz sunt pe locul trei în lume, și-a apărat desemnarea ca gazdă a competiției și dorește să risipească orice dubii asupra sustenabilității Campionatului Mondial. Mai mult, țara este pregătită să învețe alțe națiuni cum să facă acest lucru, scrie EURACTIV.com.

Qatar propune un program unic în privința sustenabilității legate de organizarea evenimentelor sportive majore, care au un uriaș impact asupra mediului, a spus Marwan K. Khraisheh, directorul principal de cercetare la Universitatea Hamad Bin Khalifa (HBK) și una dintre persoanele responsabile pentru proiect.

Universitatea HBK, una dintre principalele instituții de învățământ din țară, s-a alăturat FIFA și comitetului de organizare a Cupei Mondiale, pentru a oferi un curs online prin edX, o platformă educațională.

Au fost puși laolaltă zeci de instructori din jurul lumii, cu expertize în domenii variate pentru un program bazat pe două cursuri: primul curs se bazează pe cei cinci piloni ai sustenabilității: omul, socialul, economicul, guvernanța și mediul, iar al doilea se referă la implementarea strategiei.

Cum ar putea Qatarul să împărtășească propriile experiențe despre o implementare de succes, atunci când organizatorii încă sunt în plin proces de implementare?

Khraisheh a argumentat că există multe de învățat înainte de startul Cupei Mondiale, incluzând construcția stadioanelor sau organizarea infrastucturii. Dar Qatarul este pregătit, de asemenea, să împărtășească perspectivele asupra legislației anticorupție și a celei în domeniul muncii, două dintre temele controversate care afectează evenimentul.

„După Cupa Mondială, probabil vor fi lecții învățate și va fi un moment bun pentru reflexie: ce s-a făcut, cum să îmbunătățim situația pentru viitoarea competiție și ce rămâne în urmă, ceea ce este foarte important”, a spus Khraisheh.

Planul „fără risipă”

Qatar s-a angajat să organizeze un eveniment fără risipă în eea ce privește energia și consumul de apă și să susțină un transport „curat” pe perioada desfășurării campionatului. În aceeași măsură, Qatar va avea primul stadion construit complet din materiale reutilizate, ce va putea găzdui 40.000 de suporteri, realizat din componente reciclabile și 1.000 de containere.

Qatarul a promis, de asemenea, să îmbunătățească condițiile dificile în care emigranții muncesc pentru construcția stadioanelor și a infrastucturii Cupei Mondiale, incluzând introducerea unui salariu minim lunar de 200 de dolari și alte reforme ale legislației muncii.

Autoritățile de la Doha au fost puse sub presiune după ce în 2013 au apărut informații conform cărora 184 de muncitori nepalezi au murit în Qatar, cele mai multe dintre decese înregistrându-se în activitățile de construcție.

Un purtător de cuvânt qatarez a declarat pentru EURACTIV că la acea dată nu era niciun șantier destinat Cupei Mondiale, și că, până în momentul de față, pe șantierele competiției au fost înregistrate trei decese.

Toate acestea sunt considerate insuficiente de către Amnesty International. În ciuda „promisiunilor semnificative” făcute de națiunea din Golf, Qatar rămâne o scenă a angajatorilor fără scrupule, a anunțat organizația în septembrie, punctând și că o parte dintre muncitori nu au fost plătiți de luni bune sau au fost păcăliți de companii ce susțin în mod fals că au dificultăți financiare.

De cealaltă parte, Khraisheh susține că oficialii lucrează și la alte inițiative de îmbunătățire a condițiilor de lucru pe șantierele Cupei Mondiale, cum ar fi dezvoltarea unor veste avansate cu senzori pentru a ameliora starea muncitorilor din perspectiva răcoririi și a menținerii sănătății.

Viziune îndrăzneață

Găzduirea Cupei Mondiale face parte de strategia Qatarului de diversificare a propriei economii, până în 2030. Qatar se bazează, în momentul de față, pe exporturile de gaze, care aduc 60% din Produsul Intern Brut.

Națiunea din Golf își cultivă acum speranțele de a deveni o locație importantă în sport, la nivel internațional. În această toamnă Qatarul a fost gazda Campionatelor Mondiale de Atletism, iar în decembrie 2020 va găzdui și Campionatul Mondial al Cluburilor, care va aduce împreună campioanele celor șase continente.

„Creăm toate componentele pentru a fi o destinație centrală a sportului internațional”, a declarat Khraisheh.

Cupa Mondială este o piatra de temelie către acest scop, iar Khraisheh este foarte încrezător că va fi nu doar cel mai sustenabil eveniment organizat vreodată, ci și cel mai bun Campionat Mondial din istorie.

Articol scris de Jorge Valero/EURACTIV.com. Traducerea și adaptarea de Emi Voicu