După mortea lui Gianluca Vialli, foști fotbaliști vorbesc de substanțe utilizate și despre care nu știau nimic.

După cuvintele lui Dino Baggio ("Vreau să știu ce substanțe chimice îmi dădeau când jucam”), alți foști jucători de fotbal își mărturisesc temerile și dezvăluie utilizarea unor substanțe și produse despre care nu știau nimic, permise la acea vreme, dar care ulterior au devenit toate dopante, notează La Repubblica.

''Nu m-am dopat niciodată în cariera mea. Însă, după moartea unui prieten precum Gianluca Vialli și a multor alți jucători ai generației mele, aș vrea să știu dacă de-a lungul timpului substanțele pe care le-am luat și erbicidele împrăștiate pe terenurile unde am jucat le-ar fi putut cauza bolile", spune Baggio.

Și alți foști fotbaliști își mărturisesc temerile. Unii dintre ei admit chiar consumul nejustificat de medicamente și substanțe pentru niște subiecți sănătoși.

Cum este cazul lui Massimo Brambati. Fostul fundaș al echipelor Bari și Torino a vorbit la emisiunea Processo de pe canalul 7 Gold: ''Și mie mi-e teamă – a spus el – însă acum douăzeci de ani, atunci când am vorbit am primit de la FIGC (Federația Italiană de Fotbal) o scrisoare de amenințare. În perioada în care am jucat într-un club al cărui nume nu-l voi aminti, obișnuiam să iau înainte de meci Micoren de parcă ar fi fost caramele. Pe atunci nu era interzis, dar după câțiva ani a devenit interzis. Luam și Anemina, o substanță care nu era dopantă, dar al cărui efect l-am simțit din plin. Nu eram obosit, aveam bătăile inimii accelerate și o mai mare promptitudine a reflexelor''.

Era imposibil să refuzi, explică Brambati: ''Aveam 20 de ani și îmi spuneau că făcând o perfuzie aș fi avut o performanță mai bună. Erau antrenori care se enervau dacă nu o făceai. Prescriau substanțe care atunci nu erau totuși considerate dopaj. Azi, când aud de anumite lucruri care li se întâmplă jucătorilor din vremea mea, mă încredințez lui Dumnezeu''. 

Răducioiu: "Am luat pastile și medicamente înainte de meciuri"

Nedumeriri similare cu cele exprimate de Florin Răducioiu, fost atacant la Bari, Verona, Brescia și Milano. ''Făceam perfuzii cu un lichid roz'', a dezvăluit el din România, la emisiunea Sport Report de pe Orange Sport. ''Am luat și niște medicamente – a recunoscut el – și acum îl voi suna pe medicul care ne asista la Brescia pentru a înțelege mai multe și pentru a afla ce medicamente am luat acolo, dar și la Milano și Verona''.

În cuvintele lui Răduciou revin ideile exprimate de Brambati: ''Nu știam ce luăm. Ni s-a spus mereu că sunt vitamine, glucoză. Făceam perfuzii cu acest lichid roz înaintea meciurilor. Îmi amintesc perfect de bine''. "La Milano luam pastile. Am spus-o înainte și după moartea lui Gianluca Vialli, trebuie investigate motivele acestor decese premature în rândul fotbaliștilor".

Răspunsul antrenorului echipei naționale, Roberto Mancini, un apropiat al lui Gianluca Vialli, atunci când i s-a cerut să comenteze cuvintele lui Dino Baggio, a fost laconic: ''Habar n-am, însă trebuie să fim prudenți cu aceste declarații''.

Sursa: RADOR