Corupția rămâne un fenomen răspândit în România, iar mita este în continuare o practică obișnuită în sectorul public, se arată în Raportul Departamentului de stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în România în anul 2017.

Documentul precizează că politicieni dețin media și influențează politica editorială. În privința libertății de exprimare, este menționată ”lista neagră” făcută de Carmen Dan în februarie anul trecut, când a acuzat mai mulți ziariști că sprijină protestele antiguvernamentale. Și atitudinea Gabrielei Firea de interzicere a accesului ONG-urilor la ședințele CGMB este amintită, informează News.ro.

Legea prevede sancțiuni penale împotriva oficialilor pentru corupție, însă, în ciuda numeroaselor procese penale, practicile de corupție au rămas larg răspândite. Au existat numeroase cazuri de corupție la nivel guvernamental în cursul anului. Corupția a rămas o problemă, conform indicatorilor Băncii Mondiale. Mita a rămas o practică obișnuită în sectorul public. Legile nu au fost întotdeauna implementate în mod eficient, iar oficialii, inclusiv judecătorii, s-au angajat uneori în practici corupte cu impunitate. Imunitatea de la urmărirea penală deținută de actualii și fostii membri ai cabinetului care au fost și membri ai Parlamentului a blocat uneori investigațiile, se arată în raportul publicat de Departamentul de stat al SUA.

Totodată, raportul nominalizează posturile Antena 3 și România TV, despre care scrie că sunt controlate de oameni de afaceri care sunt susținători fervenți ai puterii guvernamentale, posturi care au relatat inexact despre protestele antiguvernamentale din luna ianuarie.