Înfrângerea Simonei Halep împotriva Dariei Snigur – cea de-a treia într-o primă rundă a Openului American din 2016 încoace – a văduvit șansele României spre un parcurs foarte lung.

Însă, compatrioatele sale au izbutit să îndulcească pe cât posibil straniul portret întâlnit pe Louis Armstrong Stadium.

Gabriela Ruse și mai ales Irina Begu au reușit să răstoarne deficite importante în fața unor oponente mereu redutabile, în Daria Saville și Elise Mertens. Adițional, Sorana Cîrstea a putut restrânge victoria sa inaugurală la două manșe, scenariul fiind înregistrat invers de Jaqueline Cristian.

Interesant este că sportivele ce și-au adjudecat biletul pentru turul secund al ultimului turneu major din 2022 vor avea oponente familiare: Coco Gauff și Belinda Bencic. În schimb, pentru Emma Răducanu, campania în postura de campioană en-titre, s-a încheiat practic înainte să înceapă, contra unei absolut necruțătoare Alizé Cornet.

În cazul presiunii, avem în față o serie a obstacolelor ce pot să difere esențial. Se spune că reperele de nivel superior vor fi asimilate identic, până și dacă dispoziția se schimbă. Caracterizarea se arată, așadar, mai complicată decât am crede inițial. Dacă luăm în considerare și capitolul opoziției ce s-ar putea modifica radical, remarcăm cum pozițiile cunoscute anterior drept vulnerabile vor conduce protagoniștii spre noi încercări.

Aparențele ar putea să indice o altă dispunere, dar realitatea indică și că resursele înseamnă totul. Mental, dar nu numai, suntem obișnuiți să caracterizăm tenisul ca o mare provocare, până și pentru bravii competitori cu vastă experiență. Mergând încet dar sigur spre toamnă, mizele au avut parte de noi răsturnări ale situației, mai ales în cazul jocului fetelor. Oricât de greu ar fi fost de imaginat, patru intervale competiționale succesive au concluzionat cu prezențe românești distincte în finale. Începând cu Irina Begu și Ana Bogdan și încheind cu cea mai titrată dintre compatrioate, semnele au părut încurajatoare.

Spre alte stații binecunoscute, caravana a poposit pe tărâmul Statelor Unite. Din păcate, isprava Soranei Cîrstea nu s-a putut extinde decât pentru un singur duel aprig cu Belinda Bencic, Petra Kvitová, care își începea drumul chiar spre finala Western & Southern Open, dovedindu-se prea puternică. Ulterior, navigarea statului Ohio a mers către nord, din Cincinnati (unde am consemnat de acum și celebra întâlnire dintre Emma Răducanu și Serena Williams) către Cleveland, într-o manieră similară, cu o victorie pentru Cîrstea și Begu (vicecampioana din Lake Erie).

Ca urmare, moralul a mai scăzut înaintea marii opriri de prim rang, asociată Campionatelor de Tenis ale Statelor Unite. Privind din perspectiva edițiilor precedente, nu neapărat a debutului absolut, turneul găzduit de complexul Flushing Meadows rămâne al doilea cel mai bogat din istorie, după Wimbledon. Precum s-a mai expus cu alte ocazii, Openul American este una dintre rarele stații care a gustat absolut fiecare dintre suprafețe, incluzând zgura. În erele îndepărtate, remarcăm atât maeștrii ce au găsit cheile spre triumf, Ilie Năstase numărându-se evident printre ei.

Însă, din 1971 încoace, succesele tricolore au venit cu destule greutate, atmosfera din New York fiind parcă neprielnică pentru majoritatea dintre exponenții români cu șanse de a avansa în complexul aferent legendarului nume Billie Jean King. Evident, atenția în 2022 a fost expusă înainte de orice unei ale figuri feminine care a rescris istoria, trimițând-o de fapt spre momentul prezent. Serena Williams a dorit să anunțe punctul final dintr-o carieră unică înaintea debutului US Open 2022.

Puntea peste timp înseamnă o perioadă de peste 27 de ani, începută la Openul Quebecului, iar acum, în mod evident, singura jucătoare ce încă activa și atunci rămâne indubitabil sora sa, Venus. Dar, pentru o sextuplă campioană totul va ajunge la capăt într-o ediție pe care Emma Răducanu ar fi trebuit să o apere. În condițiile descrise, favoritele clare nu s-au prea remarcat abundent, destule priviri putând să se îndrepte spre Simona Halep.

Ca o fostă semifinalistă, s-ar fi crezut oricum că o șansă viabilă i-ar putea fi creditată. Pe de altă parte, existau și multe contraargumente, care din păcate aveau din nou să se întrunească. Probabil că arena cu impactul negativ mai ridicat decât oricare alta pentru al șaptelea cap de serie din 2022 este cea care îl comemorează din 2018 pe Louis Armstrong.

Desigur, prima dintre confruntările desfășurate pe stadionul menționat a avut-o în prim-plan pe eleva de atunci a lui Darren Cahill, rezultatul fiind o înfrângere pe o suprafață surprinzătoare. Actualul statut ierarhic al Dariei Snigur nu a fost cu prea mult diferit de cel al Kaiei Kanepi, din urmă cu patru ani. De aceea, încercarea jocului de debut nu putea fi neapărat simplă, mai ales pentru ca tânăra ucraineancă se afla chiar la debutul de Mare Șlem. Iar, exact presiunea de acel tip a împins-o pe favorită către un start neconvingător, de care jucătoarea venită din calificări a profitat la maximum.

Cu un act inaugural decis atât de rapid în defavoarea constănțencei, vecina de la nord a avut mult spațiu pentru regrupare, cu un joc care poate surprinde. Deși ar fi putut să preia controlul rapid și în actul al doilea, dinamica s-a răsturnat complet după game-ul prim. Însă, Snigur nu a părut vreun moment deranjată de cedarea unei manșe cu 0 – 6, știind că obiectivul principal se află încă în față. Obținerea avantajului s-a realizat cu câteva execuții inspirate în plus. Brusc, campioana din Canada a revenit în zodia erorilor constante, de unde reușise să scape complet în setul median, comițând doar una.

Susținută mai vizibil de către publicul newyorkez, tânăra de 20 de ani s-a văzut cu un nou avans confortabil, pe care nu l-a gestionat tocmai perfect. Dar, cu toate că a ajuns la două schimburi de o reechilibrare completă a partidei, noua elevă a lui Patrick Mouratoglu a fost învinsă după exact 100 de minute; rapide și greu de cântărit clar la nivel tehnic, dacă privim spre scorul final. Rezultatul însă ne atrage atenția asupra unei noi înfrângeri în prima rundă din Manhattan, a treia pentru ea în ultimele cinci participări.

Așadar, dacă incursiunea Simonei în top 10 WTA se apropia iminent de un capăt frustrant și categoric amar, Gabriela Ruse a avut ca obiectiv reintrarea între primele 100 poziții. Înfrângerea sa de la Hamburg a semnalat o pauză semnificativă pentru rezolvarea problemelor medicale la încheietură. Interesant este că, în ciuda unei extrageri dificile, bucureșteanca avea parte de propriile șanse realiste.

Spre deosebire de concitadina Jaqueline Cristian care și-a văzut revenirea în circuit (de la Doha încoace) stopată fără drept de apel de Anett Kontaveit – ratând astfel unica întâlnire cu Serena Williams – concitadina sa a înfruntat-o pe Daria Saville (Gavrilova). Iar, avantajul evident a fost al prospețimii superioare, întrucât australianca abia gustase o finală la Granby, nemaiatinsă de multă vreme. Precum am fost obișnuiți și cu alte ocazii, o confruntare între două combatante nu tocmai sigure la serviciu a început cu patru break-uri.

Deși a schimbat prima conturile, Gabi a fost apoi depășită în momentul în care apriga sportivă de la Antipozi și-a stabilizat ritmul. Fără reacții ulterioare pe propria lansare, românca s-a remotivat pentru actul al doilea, pe care l-a dus la capăt de o manieră convențională. Lovind mai adânc și eficient, Ruse nu a mai făcut pași greșiți, nici măcar când a avut nevoie să înlăture pe rând cinci șanse ale Dariei de prelungire a manșei, la retur.

Ca dispunere, deși cronometrul le-a trimis evident în seara din Corona Park, intensitatea a rămas maximă. Momentumul continua să stea în dreptul jucătoarei acum mai slab cotată, dar avansul câștigat rapid nu a mai fost prezervat la fel de bine. Cu toate acestea, restabilirea parității a făcut loc game-ului monumental care a decis efectiv soarta întâlnirii. Nepermițându-i lui Saville să preia avantajul, capitolina a fructificat a doua dintre șansele de break ivite, pentru o nouă victorie celebrată emoționant, cu 3 – 6 ; 6 – 2 ; 6 – 4.

În continuare, era de așteptat ca și Sorana Cîrstea să-și forțeze prezența dincolo de primul tur, având-o în față pe Laura Siegemund, în ziua a doua. Sportiva din Germania se regăsea în propria căutare de formă, iar contextul o privea fără îndoială cu prima șansă pe jucătoarea de 32 de ani. În cadrul manșei întâi, am remarcat o desfășurare complet atipică, în ciuda faptului că noua elevă a lui Daniel Dobre părea pregătită să domine. Returul a funcționat suficient de bine pentru a facilita o primă oportunitate a detașării.

Dar, de fiecare dată, trecând peste forța inferioară din execuții, exponenta care a beneficiat de clasament protejat, a găsit resurse să reacționeze. Inventivitatea ei în zona fileului a sprijinit deopotrivă, însă atuurile și-au făcut parcă apariția doar când outsidera s-a aflat în dezavantaj. În cazul de egalitate, Cîrstea a avut parte de luciditatea mai ridicată pentru a rămâne pe piciorul din față. Cu tabela ce i-a rămas favorabilă, fosta sfertfinalistă de Mare Șlem a continuat să pună suficientă presiune pentru ca adversara să cedeze.

Actul inaugural a oferit impresia că va aduce imboldul suplimentar de care sportiva născută în Târgoviște avea nevoie pentru a închide amiaza de marți rapid. Finalmente, caruselul seriilor de câte două jocuri a luat sfârșit, dar Siegemund a continuat să demonstreze că poate replica sever. Ea a necesitat destule oportunități și aproximativ o oră pentru a realiza un break care să o aducă în avantaj. Iar, din respectivul moment, presiunea a fost acceptată pozitiv de Sorana. Nedorind să se îndepărteze de tactica principală, ofensiva numărului 37 mondial i-a oferit posibilitatea remontării.

Cu toate acestea, au devenit necesare și imense ezitări din partea oponentei sale în reala proximitate a unui set decisiv. Fără să mai profite de ocaziile avute pentru a-și extinde avansul, Laura Siegemund s-a replasat în poziția din care a depins în principal de avântul adversarei. La respectivul capitol, puține atlete o depășesc cu adevărat pe românca din Dâmbovița, aflată într-un continuu asalt.

Obținând de o manieră palpitantă fiecare dintre ultimele patru jocuri și încheind conturile tot la retur, Cîrstea a trecut linia de sosire cu un dublu 6 – 4. Succesul i-a asigurat reeditarea încleștării evocate inițial la Cincinnati, Belinda Bencic învingând-o pe mereu deosebita Andrea Petkovic, în ultimul joc din carieră. Înainte să aflăm cum va începe (și își va încheia de fapt) Emma Răducanu suprema aventură a apărării trofeului major briliant cucerit în 2021 *, Irina Begu rămânea ultima necunoscută.

Însă, Elise Mertens nu este vreodată una dintre oponentele confortabile, mai ales la startul unei competiții de prim rang. Chiar ultima favorită a tabloului, belgianca a arătat o imensă superioritate în primele zeci de minute, ținând seama de problemele serioase ale semifinalistei la dublu din 2021, întâmpinate la serviciu. În întreg intervalul sugerat, soluțiile au părut imposibil de găsit. Mai mult decât atât, după capătul segmentului prim, oponenta din vestul continentului se impusese în opt dintre primele zece jocuri.

De acolo, până la primul semn major de slăbiciune din partea numărului 2 mondial în proba pe echipe a mai fost un singur pas. În majoritatea schimburilor, capitolina a căpătat tot mai clar inițiativa, până când soarta duelului s-a schimbat complet. Fără să poată stopa reacția adversă, Elise a avut nevoie să accepte pătrunderea într-un set decisiv atât de puțin așteptat la un moment dat.

Deși capul de serie 32 a început mai bine inclusiv manșa terță, sentimentul în rachetă a continuat să rămână prea puțin convingător. Cu încredere și foarte mult calm în special pe loviturile de atac, românca a fructificat astfel oportunitatea pe care Simona Halep a zărit-o prea târziu. Trecând peste momentele dramatice și jucând mult superior din spate pe tabelă, Irina s-a desprins până la o eliminare absolut remarcabilă a unei exponente pe care nu o mai învinsese în trei ocazii anterioare, până într-o noapte inspirată în New York.

Dacă am putea extrage o concluzie timpurie de la Flushing Meadows, o variantă ar fi aceea că presiunea funcționează în diferite maniere. Iar pârghiile ei au condus în dreptul reprezentantelor țării noastre spre isprăvi demne de ținut minte, care să anuleze principalul motiv de tristețe de până acum, la US Open 2022. 

Surse:

https://www.sport.ro/tenis/sorana-cirstea-si-irina-begu-joaca-in-ziua-2-la-us-open-romania-poate-trimite-trei-jucatoare-in-turul.html