Pentru amatorii evenimentelor de peste Atlantic, organizatorii caută noi moduri de a perfecționa livrarea spectacolului. În sensul respectiv, s-au pus la punct planificările pentru ca impactul baschetbalistic al lunii mai să devină la fel de intens precum în anii precedenți. În vreme ce băieții sunt pe cale să definitiveze structura unui postsezon mult anticipat, precedat de o nouă ediție a sistemului de calificare Play-in Tournament, fetele erau pregătite să își reia ciclul stagional într-un regim apropiat de normalitate. Așteptările ce soseau odată cu relatarea respectivă erau mari, prin asociere. Alături lor, devine demn de precizat și un sentiment al entuziasmului, prezent pentru reprezentarea feminină a asociației nord-americane în disciplina mingii la coș. 

Unul dintre punctele ei de interes în cadrul ultimelor aproximativ 13 luni, s-a concentrat asupra adevăratului fenomen care spera să realizeze pași către țintele sale absolute. Fără a încerca să pătrundem adânc în interiorul ei, istoria Sabrinei Ionescu este una ce a rezonat mult și cu publicul autohton care nu este implicat în activitățile cotidiene ale sportului.

Provenită dintr-un mediu familial ce a insistat enorm asupra obținerii unui trai mai bun, fie și cu prețul relocării peste hotare, ea descoperea un drum timpuriu minunat. Introdusă rapid în tainele baschetului, alături de fratele său mai mic, ea nu și-ar fi imaginat o ascensiune fulminantă, pe care avea să o experimenteze. Comparațiile cu reperele precedente, stabilite la nivel de liceu și de colegiu aproape că nu își găseau vreun termen valoric viabil. Explicațiile ar putea fi găsite în mai multe privințe, incluzând tendința jocului de continuă accelerare. Însă, exploatarea faptului respectiv s-a putut realiza doar prin intermediul parteneriatului ideal dintre talentul nativ, pe de o parte, și efortul constant, pe de alta.

Așadar, din cadrul instituției californiene Miramonte High School și ulterior în cadrul Universității din Oregon, atleta cu rădăcini în România a reușit să domine calea în care jocul este dus mai departe din poziția conducătorului de joc. O marcă ce pare greu de atins de-acum încolo, cea a partidelor totale încheiate cu triple-double reprezenta doar o porțiune din moștenirea colegială lăsată în urmă de sportiva de 1,85 m.

Singura neîmplinire a fost ratarea unui titlu național, pentru care ea prefera să rămână sub emblema lui Oregon Ducks și pentru al patrulea an de studiu. Alegerea respectivă devenea una rară, referindu-ne, la abordările preferate de băieții ce își propun ascensiunea timpurie. Dedicându-și toți anii disponibili competițiilor de colegiu în jumătatea de vest a Statelor Unite, șansele ei de a pătrunde în sportul profesionist ca o primă opțiune nu puteau decât să fie solidificate. Primul Draft din istoria WNBA realizat în mod virtual o conecta pe Sabrina Ionescu de franciza reper a orașului tuturor posibilităților.

New York Liberty își încheiaseră evoluția în 2020 având ultimul bilanț al ligii. Drept urmare, franciza ce optase pentru o relocare de la Madison Square Garden către Barclays Center, în Brooklyn o alegea pe Sabrina într-o noapte specială de aprilie. Fără dubiu, integrarea ei era așteptată a aduce un reviriment imediat grupării newyorkeze, aflată într-adevăr într-un plin proces de reinventare. Deși semnele inițiale indicau negreșit un asemenea scenariu, parcursul ei în sezonul debutului se transforma într-o amintire scurtă și amară.

După un debut ceva mai timid, cu doar puncte 10 înregistrate în interiorul IMG Academy, locația aleasă pentru instituirea unei bule sanitare, specifică filosofiei pandemice de peste Atlantic, o primă performanță era bifată. Cele 33 de puncte, 7 recuperări și 7 pase decisive reușite contra lui Dallas Wings confirmau că potențialul va putea fi exploatat pe scenele înalte ale baschetului feminin.

Din nefericire, următorul joc, abia al treilea al carierei, urma să îi provoace tinerei triple medaliate cu aur la Campionatele Mondiale de Juniori, o uriașă piedică. Contra Atlantei Dream, Ionescu suferea o entorsă serioasă la glezna stângă, pentru care perioada minim estimată a recuperării era setată la patru săptămâni. Totuși, după cum vedem și într-un context similar, dar mai puțin grav al lui LeBron James, vindecarea disconfortului începând cu seara de 1 august 2020 a costat un interval mult mai lung decât se spera. În condițiile unui sezon regulat redus la doar 22 de înfruntări, coroborat cu reducerea imensă a șanselor lui Liberty de a pătrunde măcar în lupta pentru un loc de postsezon, șansele jucătoarei cu numărul 20 în a reveni pe parchetul din Florida au devenit nule.

În absența Sabrinei, New York își găsea cu mare greutate cadența, iar finalul unei noi stagiuni cu procentajul victoriilor redus la un minim istoric, devenea singura concluzie iminentă. Deținătoarea unei noi prime opțiuni în Draftul din 2021 urma să efectueze un transfer ce trimitea dreptul respectiv către Dallas Wings.

Până atunci, o lungă perioadă de pauză, în care multe atlete americane (ori membre ale comunității WNBA în general) își pot exercita dreptul regulamentar de a evolua în Europa, a fost folosită de competitoarea născută în California pentru o vindecare completă în zona afectată și pentru reflecția asupra viitorului unei cariere ce permitea garantat speranțe ale strălucirii.

Este cunoscut cum că Kobe Bryant începuse să devină un adevărat ambasador al jocului universal de baschet. Influența legendarului simbol al lui Los Angeles Lakers se extindea poate superior în cazul tinerelor sportive, precum fosta exponentă de elită a colegiului din Oregon. Păstrând orice îndrumare preluată de la The Black Mamba, ea plănuia să nu își îndepărteze niciodată scopul adevăratei măreții. Printre altele, cultura clipelor mari era evocată inclusiv prin intermediul izvorului automotivării. Ocaziile respective promiteau să nu rămână în depărtare, mai ales că lucrurile se anunțau a deveni foarte interesante.

Stagiunea 2021 a ligii nord-americane feminine plănuia să debuteze în coordonatele clasice, ale primăverii. Ținând cont de ideea că regiunea asociată sintagmei The Big Apple se pregătea să găzduiască partide de playoff pentru două formații, întâia oară din 2013 încoace (la Madison Square Garden pentru New York Knicks și la Barclays Center, pentru Brooklyn Nets), entuziasmul era foarte ridicat și către startul sezonului feminin, programat în antepenultima seară a stagiunii regulate din NBA. Inițiativele noi propuse de către Cathy Engelbert prevedeau creșterea numărului partidelor la 32, alături de înaintarea conceptului de Commissioner Cup.

Înfruntări care aeșază alături doar formații din aceeași conferință se vor desfășura pe parcursul a peste 100 de zile. Echipele care strâng cele mai multe victorii din fiecare emisferă competitivă (din Vest și Est) se vor întâlni pentru un trofeul acordat, așadar, în timpul campaniei regulate. Lăsând pentru moment la o parte importanța noilor mize testate pentru performerele din WNBA, Sabrina Ionescu era pregătită să se afișeze pentru prima dată în fața publicului newyorkez. Deși activitatea din Atlantic Avenue, ruta principală de acces către Brooklyn este acum magnetizată în jurul trioului alcătuit din Kevin Durant, James Harden și Kyrie Irving, spectatorii aveau ocazia să-și îndrepte atenția asupra principalei atracții a lui New York Liberty.

Produsul pus în practică de Sabrina Ionescu putea fi însă înconjurat de un potențial semn al întrebării. O absență de nouă luni și jumătate dintr-o confruntare competitivă era într-adevăr complicat de gestionat pentru orice combatant, chiar și un conducător de joc de talentul și viziunea competitoarei cu un nume care atrage conexiunea tricoloră indiferent de criteriile sub care el a descoperit scenele înalte. Contra Indianei Fewer, o altă formație ce căuta să lase în urmă un sezon lipsit de succes, ea evolua întâia oară pe propriul parchet, într-o ocazie pentru care așteptarea va fi meritat din plin.

Jocul de deschidere din cadrul sezonului cu numărul 25 al Women`s National Basketball Association demara la Barclays Center în spiritul echilibrului. Pofta de a evolua din nou în fața unui public activ, deși în proporții limitate, denota o aură a bucuriei comune, împărtășită de fiecare jucătoare, indiferent de gradul experienței. De-a lungul sfertului inaugural, ritmul nu părea să reprezinte o problemă pentru două structuri aflate în afara acțiunii de postsezon anterior. Inițiativa sa plasa de partea gazdelor, ghidate inițial prin reușitele lui Sami Whitcom și Kilee Shook. Cele două conlucrau alături de Sabrina Ionescu la deschiderea unui prim avans notabil, menținut de altfel până spre finalul perioadei prime. Opțiunea întâi a Draftului din 2020 își evidenția atuurile de creație, strângând patru pase decisive. În ciuda ratărilor apărute la primele trei încercări, ofensiva ghidată de ea continua să funcționeze la cote ridicate.

Deși Liberty porneau actul cu numărul 2 cu un avantaj de șase lungimi, el se eradica rapid, Indiana arătându-și la rându-i combativitatea. Treptat, încrederea se mărea vizibil pentru Betnijah Laney. O nouă exponentă a viitorului reușea multiple coșuri prin care își readucea colegele în avantaj. Cu toate acestea, finalul de repriză aducea mai puține puncte la ambele panouri. Primele aruncări libere ale Sabrinei Ionescu restabileau paritatea.

Totalul izbânzilor din acțiune nu era unul impresionant, însă o asemenea dispunere a jocului ei se dovedea previzibilă. Însă, portretul partidei avea să capete o altă fațetă, odată cu ieșirea de la cabine. Un al doilea coș de la mare distanță era urmat de alte două assisturi pentru ea. În trei acțiuni succesive, deținătoarea recordului all-time în triple-doubles la nivel colegial restabilea controlul asupra tabelei. Totuși, atletele din Indianapolis găseau încă o dată răspunsurile în a nu le permite oponentelor o desprindere decisivă.

În urma unei noi restabiliri a egalității, Liberty construiau un ecart de opt lungimi. Din acel moment, un parțial neașteptat, de 11 – 2, declanșat în absența parțială de pe parchet a liderei născute pe tărâm californian, oferea cel mai mare avantaj al serii în dreptul vizitatoarelor. Replica nu întârzia, ea fiind condusă de către aceeași Betnijah Laney, autoarea unei partide încheiate cu 30 de puncte. În pofida schimbărilor repetate de inițiativă, secundele finale ale sfertului al patrulea indicau un dramatism demn de startul unei campanii deosebite. Fewer păreau a fi capabilă să deturneze soarta unei confruntări ce putea să alunece în direcția gazdelor.

Sabrina Ionescu renunța atunci la intențiile creative, reducând deficitul de cinci unități prin intermediul unui nou coș din spatele arcului de cerc. Obținerea unui fault și transformarea încercărilor libere cu numerele 6 și 7, în interiorul ultimului minut, aduceau o nouă situație de echilibru, la 87. Însă, narațiunea nu avea să se oprească aici. Pe parcursul iernii precedente, când recuperarea nu era completă, ea deja visa purtând pieptarul lui Kobe Bryant – introdus oficial în Hall of Fame chiar în ziua jocului, alături de Tim Duncan și Kevin Garnett, ca prospectele principale ale clasei din 2020 – către momentul unei reușite pentru victorie în New York City.

Acum, la prima sa ocazie consumată în interiorul Barclays Center, o ocazie ideală se înfiripa. Pentru nicio persoană aflată în tribune nu exista vreun dubiu cu privire la cine va primi balonul cu 5.8 secunde rămase, după time-outul solicitat de Walt Hopkins. Repunându-l și apoi reprimindu-l de la Kylee Shook, Sabrina apăsa cu încredere pe trăgaciul decisiv care ateriza în plasa adversă cu patru zecimi până la final. Clipa mult dorită și planificată era astfel împlinită, spre extazul publicului din Brooklyn.

Urcându-și totalul la 25 de puncte, alături de 11 pase decisive, ea devenea protagonista meritorie a partidei încheiate cu 90 – 87 în favoarea lui New York Liberty. Am putea conchide că un scenariu presimțit de jucătoarea anului colegial în 2020 nu putea fi transpus mai bine în realitate decât într-o noapte memorabilă de deschidere a acțiunii baschetbalistice nord-americane.

Demonstrând că posedă adevărata fibră a performerului sub presiune, marca unei campioane, asemenea celui mai cunoscut dintre mentorii săi, excepționala Sabrina Ionescu definitiva o prestație demnă de admirat într-un mod ideal. După un repaus foarte lung, ideea de a împlini aspirațiile dorite atât de rapid prin abilitate și încredere pură poate impresiona orice pasionat al sportului, mai ales cei ai țării noastre, unde conexiunea numelui său provoacă încă intense trăiri. 

Surse:

https://www.espn.com/wnba/story/_/id/29573761/new-york-liberty-sabrina-ionescu-injures-ankle-vs-atlanta-dream

https://www.espn.com/wnba/story/_/id/31446721/new-york-liberty-sabrina-ionescu-hits-winning-3-season-opener