La capătul evenimentelor cu ramificații importante în sportul alb feminin, veștile au devenit excelente, la polii opuși ai continentului. În completarea unei partide absolut excepționale, încheiate cu victorie de Irina Begu, după două zile de concurs în fața Donei Vekić, Simona Halep a reușit la rându-i să își controleze emoțiile, la turneul din proximitatea Kremlinului.

După ce a trecut de Anastasia Potapova, românca a avut nevoie de seturi complet distincte pentru a triumfa cu multă dorință și în fața altei reprezentante a gazdelor, Veronika Kudermetova. Succesul muncit a echivalat accederii într-un prim sfert de finală din luna aprilie încoace, după cel atins la Stuttgart. 

Mirajul toamnei în universul tenisistic presupune multiple perspective. Pe de o parte, relaxarea, intenționată sau nu, ar putea interveni drept un semn al dispoziției umane după numeroase luni intense. În schimb, odată cu apropierea concluziilor, țintele devin atât de clare pentru alți pretendenți încât încărcătura emoțională va asigura resurse suplimentare ale energiei. 

De vreme ce, pentru unii exponenți, presiunea accederii la competițiile campionilor (incluzând-o aici pe cea feminină, care va lua pentru prima dată drumul Mexicului, în detrimentul destinaților asiatice) se va menține la cote înalte, oportunitățile captează focusul celor ce nu mai trebuie să ia în calcul un scenariu similar. 

După multe stagiuni consecutive, putem afirma fără îndoială că nicio jucătoare de simplu a țării noastre nu se regăsește într-o situație care impune urgența evoluțiilor cu miza maximă în fiecare eveniment. Totuși, dorința competitivității și a menținerii ascendentului sunt argumentele ce conduc reprezentantele apte să adopte un program extins de joc al finalului de octombrie. 

Printre remarcile ce au meritat subliniate la rang WTA, le putem enumera pe Irina Begu și Jaqueline Cristian, bucureștencele asociindu-se primei ediții consumate la Tenerife. Într-un context într-adevăr rar al hardului iberic, ce a inclus rezultate surprinzătoare pentru partide care au avut nevoie de două zile pentru a-și găsi finalitatea, doar una dintre jucătoare a putut face pasul către sferturile tabloului. În urma unor evoluții care au oferit dramatism pur, parcursurile continuă, subliniind modalitatea neconvențională de închidere a disputei dramatice dintre românca finalistă recent la Cleveland și Dona Vekić, decisă absolut formidabil după tie-break-ul setului final.

Privind la aproape 6.000 de kilometri spre nord-est, într-un cu totul alt context, acțiunea nu s-a domolit deloc nici în ce privește prestațiile compatrioatelor noastre. În trecutul recent, implicarea română de la Moscova, s-a dovedit constant serioasă. Tradiția asociată conceptului Kremlin Cup se extinde tot mai mult. Jocurile de rang oficial datează începând din 1990. 

Prin urmare, metropola moscovită a punctat în paralel o ediție jubiliară a sportului alb, la startul cu numărul 30. Rațiunile pandemice au impus o pauză în capitala Federației Ruse, deși, dintr-un cadru general, situația nu se prezintă tocmai încurajator nici în prezent. Publicul, obligat să ia parte în tribune într-o cotă foarte redusă, s-a putut bucura de multă calitate adusă pe teren la Palatul de Gheață, din partea jucătoarelor gazdă, însă nu numai. 

După numeroase reculuri fizice, în actualul an competițional, Simona Halep este în situația de a nu fi obligată să caute victorii pentru accederea în calculele Turneului Campioanelor.

În schimb, dacă schimbarea dinamicii carierei (chiar dacă avem în vedere momentan un termen scurt), va atrage și câteva elemente pozitive, unul dintre el devine actualmente întoarcerea într-o locație importantă a trecutului româncei. Înainte ca ea să atingă nivelul performanței maxime, la care s-a menținut atâția ani succesivi, ascensiunea către noi înălțimi a fost una fel de promptă.

În 2013, multipla laureată de Mare Șlem și-a trecut în cont cele mai multe trofee WTA, dintre care al cincilea, dintr-un total de șase, a venit la capătul unui parcurs excepțional, la Moscova. Succese contra numelor de notorietate au pus-o în postura de a se impune într-o finală traversată remarcabil, împotriva Samanthei Stosur. 

Episodul subliniat capătă o importanță simbolistică mai mare, în condițiile în care acea dispută avea să rămână ultima pentru ea în cadrul Cupei Kremlinului, într-un interval devenit vast. Tocmai pătrunderea printre cele mai constante jucătoare ale planetei a făcut ca programul Simonei să rămână încărcat și să sufere modificări importante, mai ales pe finalul calendarului stagional. Un asemenea cumul de influențe a condus absența româncei de la Moscova pentru opt ani. Actualitatea, surprinde într-adevăr, atât de multe deosebiri față de 2013, însă și câteva similitudini, extrase din ultimele luni. 

Ultima apariție în Rusia o vedea pe cea mai bine clasată atletă română încă în afara primelor 10 exponente ale lumii. Ierarhia curentă o surprinde aproape de capătul topului 20, drept urmare a celor mai importante rezultate transpuse la Indian Wells. În aceeași măsură, o punte a timpului mai puțin anticipabilă este reprezentată de susținerea tehnică, trecută din nou sub responsabilitatea lui Adrian Marcu. Tehnicianul creditat, pe bună dreptate, cu sursa exploatării majore a unei viitoare ocupante a posturii de lider mondial, a revenit în rolul antrenorului, într-o situație complicată. 

Urmările ei se remarcă probabil cel mai vizibil în absența consistenței oferită prin ritmul jocurilor. Menținerea cadenței s-a arătat obiectivul pe întreaga perioadă a tenisului nord-american, încheiată pentru anul curent, de înfrângerea contra Aliaksandrei Sasnovich. 

Cu câteva excepții, ea nu a fost bifată pe deplin, motiv pentru care așteptările au devenit rezervate pentru revenirea propriu-zisă în metropola moscovită. Nici oponenta din runda inaugurală nu a fost privită deloc confortabil, în sensul în care Anastasia Potapova este una dintre tenismenele ce pot arăta un ritm amețitor. 

Abordarea favoritei cu numărul opt s-a prezentat excelent, cu răbdarea ilustrându-se constant superioară, de-a lungul unui prim set bizar. Tânăra favorită a gazdelor a rămas permanent competitivă, deși nu a reușit să își convertească deloc serviciul în parțialul inaugural. Lucrurile păreau să arate mai simplu ulterior, însă aceleași secvențe de ușoară inconsistență au făcut ca finalul disputei să adopte o turnură antrenantă. Soluțiile au venit în tensiune, accesul spre a doua provocare fiind asigurat fără mai multe emoții. 

Bineînțeles, reprezentarea națiunii gazdă este întotdeauna masivă, iar exemplele limpezi sunt întâlnite cu precădere pentru jocul organizat în Rusia. După Anastasia Potapova, o altă combatantă încă tânără a țării gazdă, cu un stil similar al tenisului practicat, era pregătită să închidă furtunos acțiunea de pe arena centrală. Scăderea de formă a Veronikăi Kudermetova nu a împiedicat-o din a fi un obstacol dovedit foarte dificil, la a doua confruntare directă cu adversara sa din Constanța. Încă din primul act, jocul s-a ilustrat dur.

Precum este cazul în atât de multe situații, începutul cuprinde o importanță uriașă în construirea dinamicii unui duel. După încheierea scurtelor secvențe de tatonare, punctele scurte au intrat treptat în contul pretendentei mai bine clasate, care a reușit inițial să rămână calmă. Gestionarea foarte atentă a loviturilor a provocat foarte rapid o destabilizare a încrederii adverse.

Așteptarea nu a durat foarte mult până la obținerea celui dintâi break, iar din respectiva clipă, cursul înfruntării s-a îndreptat rapid în prima ei treime spre atleta din România. Ea a reușit să susțină ritmul pentru a lungi raliurile, iar greșelile au sosit parcă necontenit, în momentele caracterizate de echilibru, înfruntate la primire. 

Judecând după respectivele trăsături, dinamica disputei a fost complet diferită față de același segment al primului joc. Multă atenție și o atitudine corectă în privința limitatelor erori comise au creat contextul perfect favorabil în scopul conservării și măririi avansului. Prin natura atributelor proprii, rivala constănțencei a căuta să revină în calcule, însă abordarea subliniată nu a adus multe beneficii imediate, inexactitățile continuând a-și face loc în ceea ce a privit-o pe favorita publicului. 

Intensitatea nu a scăzut în dreptul niciunei dintre combatante, însă superioritatea rămânea evidentă într-o singură direcție. Neutralizând forța execuțiilor rusoaicei, Halep s-a văzut deseori într-o postură excelentă, aceea de a-și asuma cu succes inițiativa, momentele propice venind în câteva game-uri prelungite, care au menținut sub control destinul manșei întâi. Deși nu a izbutit să își conserve serviciu cu fiecare ocazie, replicile de la retur s-au arătat excelente. Prima jumătate de oră parcursă pe principala arenă moscovită a ilustrat motive pentru optimism, mai ales că scenariul văzut până atunci a părut să se repete în debutul setului cu numărul doi. 

În ciuda semnelor de ușoară frustrare, Simona nu a ezitat deloc pentru a câștiga inițiativa. De cealaltă parte, răspunsurile încă soseau cu destule ezitări, indiferent de șansele oferite, Kudermetova nu obținea echilibrul între momentele de grație și jocul curat. Românca ar fi avut oportunitatea să se desprindă decisiv, pierzând doar două dintre primele 11 jocuri. Slăbiciunile vizibile sporadic la începutul serii pe serviciu s-au acutizat, iar ecartul nu a putut fi consolidat, în consecință. 

Urmarea reechilibrării tabelei a adus cu adevărat implicarea publicului partizan la cote maxime. O sală majoritar liniștită a căpătat brusc nuanțe euforice și pline de presiune asupra româncei. Șansele unui deznodământ mai liniștit s-au ivit, însă lipsa de precizie la primire a contat mult, alături dispoziției mult îmbunătățite a ocupantei poziției 32 mondiale, pentru o concluzie animată. 

Elementul crucial, dincolo de voință sau de calm, s-a dovedit capacitatea capului de serie al optulea în a-și menține adversara în spate. Chiar dacă aceasta nu a cedat, fosta campioană a pătruns cu suficient aplomb într-un procedeu al tie-break-ului pe care îl gestionează tot mai bine, urmărind competițiile recente. Startul mai bun a fost treptat anulat și din cauza lipsei de inspirație ofensive. 

Impunând-se după un act secund mai bine dublului în lungime al primului, cu 6-1; 7-6 (4), eleva lui Adrian Marcu a încheiat ușurată o nouă dispută înșelătoare. Maria Sakkari, cea mai recentă atletă care a obținut prezența la WTA Finals în Guadalajara, îi va fi următoarea adversară pe scena rusă.

Arătând încă o dată că potențialul relevanței va fi mereu tangibil, chiar în perioada cea mai tulbure a ultimilor ani, petrecută pe teren, Simona Halep își dozează căutările. Triumful din capitala celui mai întins stat din lume a conchis o nouă zi de tenis fastă pentru România, jucătoarea de la malul mării ajungând în cea mai avansată fază a oricărui turneu după aproape șase luni.