Federer se califică în semifinale. Sezonul lui Djokoviḉ s-a terminat.

Una dintre cele mai mari rivalități din istoria tenisului a oferit partide uluitoare în ultimii ani, dar meciul de joi seară a fost aproape fără istoric.

În finala de la Wimbledon, disputată în urmă cu câteva luni, sârbul Novak Djokovic a triumfat într-un meci împins la limita energiei și a jocului în sine. Dar la aproape patru luni distanță, raportul a fost inversat aproape radical.

La 38 de ani, Roger Federer, numărul 3 ATP, a obținut prezența în semifinalele Turneului Campionilor, învingându-l pe sârbul Novak Djokoviḉ în ultimul meci al grupei Bjorn Borg. Pentru ocupantul locului al doilea în clasammentul masculin, competiția de la Londra și stagiunea 2019 au ajuns la final. 

În ceea ce îl privește pe Federer, conform atptour.com, el a obținut a șaisprezecea prezență în penultimul act al Turneului Campionilor, în urma unei prestații excepționale, ținând cont de standardul adversarului. Întâlnirea s-a desfășurat pe durata a doar 73 de minute. Faptul respectiv reprezintă un alt aspect ieșit din comun, dacă revenim cu gândul la încleștarea din iulie, cel mai lung ultim act din istoria Grand Slamului londonez.

Elvețianul a demonstrat că poate menține un nivel aproape sufocant de joc, în condițiile în care serviciul i-a livrat 12 ași, alături de o eficiență pe măsură. Mai mult, Federer a izbutit să pună multă presiune de la retur, câștigând în al doilea joc pe serviciul advers. Ulterior, sextuplul campion de la Turneul Campionilor a rămas foarte consistent, închizând primul act cu 6-4. Setul a doilea l-a adus pe Federer în poziția de a-i rezista sârbului în tentativa de a prelua controlul duelului. În cele din urmă, rezultatul manșei secunde (6-3) a arătat chiar mai bine pentru jucătorul din Țara Cantoanelor. El a reușit să-i câștige în două rânduri serviciul lui Djokoviḉ, chiar punând capăt ostilităților printr-un break alb (la zero).

Prin urmare, succesul lui Federer poate fi considerat, fără o prea mare exagerare, unul fulgerător și, în consecință, foarte greu de anticipat. Nu trebuie să uităm că ultimul triumf al elvețianului împotriva sârbului venise în 2015, tot pe suprafața de la O2 Arena, în aceeași fază a grupelor.

Impactul scorului final din partida încheiată ieri seară este important în dinamica tabloului semifinalelor. Dată fiind înfrângerea în minimum de seturi lui Dominic Thiem în fața lui Matteo Berrettini, Federer a încheiat Grupa Borg pe tot în poziția a doua. Astfel, un duel cu Rafael Nadal în penultima fază a competiției nu este exclus. De asemenea, potrivit telekomsport.ro, eliminarea lui Djokoviḉ de la Londra garantează că spaniolul de 33 de ani va păstra primul loc ATP la final de stagiune.

Doar că misiunea liderului mondial pe tărârmul britanic nu a luat sfârșit. Nadal se va lupta de la distanță pentru ultimul loc din semifinale contra lui Alexander Zverev (7 ATP). O victorie a germanului contra unui Danil Medvedev cu șanse minime, i-ar încheia sezonul și lui Rafa, indiferent de propriul rezultat din această după-amiază.

Nadal se va confrunta cu Stefanos Tsitsipas în încercarea de a-și oferi o nouă șansă la calificare, după revenirea fabuloasă din partida cu Medvedev. În schimb, grecul situat pe poziția a șasea a clasamentului masculin, și-a asigurat deja prezența între ultimii patru campioni.

Disputele din grupa Agassi vor oferi ultimul semifinalist al competiției de la Londra, după ce Roger Federer a mers mai departe în detrimentul lui Novak Djokoviḉ. Duelurile de simplu de astăzi vor avea loc de la orele 16:00 și respectiv, 22:00. Primii vor evolua Tsitsipas și Nadal, iar ulterior, Zverev și Medvedev vor pune capăt primei părți a Turneului Campionilor din 2019.

Surse:

https://www.atptour.com/en/news/federer-djokovic-nitto-atp-finals-2019-match-analysis

https://www.telekomsport.ro/video-federer-l-a-invins-pe-djokovic-si-s-a-calificat-in-semifinalele-turneului-campionilor-cum-beneficiaza-nadal-de-acest-rezultat-19171279