Turneul Campionilor din 2019 continuă să ne ofere momente memorabile pentru absolut orice spectator neutru, dar nu numai.

În timpul sesiunii de miercuri după-amiază, Rafael Nadal și-a oferit o șansă de a rămâne în competiție. Revenirea improbabilă a spaniolului, de la 1-5 și minge de meci, în favoarea lui Danil Medvedev, a fost facilitată într-o bună măsură și de scăderea drastică în joc a rusului de pe locul 4 ATP. Însă, teama de victorie a acestuia din urmă nu îi acoperă cu nimic din merite liderului mondial. Nadal își va juca șansa la semifinale în fața unui Stefanos Tsitsipas deja calificat, în urma a două succese în minimum de seturi.

Totuși, până atunci, pe scena O2 Arena, din capitala Angliei, vom avea un adevărat duel cu miză maximă; de totul sau nimic. Alte două figuri iconice ale tenisului masculin vor fi actori unei partide care le poate încheia sezonul competițional.

Novak Djokoviḉ și Roger Federer își vor disputa direct cel un loc în careul de ași al ultimului turneu de top stagional. S-a ajuns la o asemenea desfășurare întrucât ambii combatanți au cedat în fața lui Dominic Thiem. În aceeași măsură, ambii l-au învins în două manșe pe italianul Matteo Berrettini (8 ATP), care a fost primul tenismen virtual eliminat din competiție. Așadar, confruntarea maeștrilor va determina ordinea finală a grupei Bjorn Borg.

Bineînțeles, atunci când aducem în discuție palmaresul direct al întânirilor dintre Djokoviḉ și Federer, rezultă una dintre cele mai bogate rivalități ale istoriei sportului alb. Sârbul aflat pe poziția a doua a clasamentului mondial s-a confruntat cu elvețianul aflat acum pe ultima treaptă a podiumului ATP, de 48 de ori. Potrivit datelor atptour.com, Novak a obținut 26 de victorii, în vreme ce Roger a înregistrat 22. Prin urmare, vom remarca faptul că Djokoviḉ este unul dintre puținii jucători cu bilanț pozitiv în fața celui mai titrat campion de Mare Șlem. Printre alții, i se mai alătură în poziția respectivă și Rafael Nadal.

Revenind la recordul celorlați doi, ultima amintire lăsată lumii tenisului de Federer și Djokoviḉ este foarte probabilă în a rămâne și cea mai de seamă. Templul tenisului, aflat tot în Marea Britanie, anume terenul central de la Wimbledon a fost locul unei finale cu adevărat unice. Multă lume spera și se aștepta atunci, la o partidă echilibrată, având în vedere că suprafața îi conferea un grad mai mare de confort elvețianului de 38 de ani. Dar, desfășurarea meciului a întrecut, cu siguranță, orice tip de predicție. 

Sârbul a salvat două mingi de meci împotriva serviciului, în prelungirile actului al cincelea. Ulterior, conform noului regulament al Grand Slamului londonez, (la scorul de 12-12) încleștarea s-a decis, în premieră, la capătulul unui tie-break, adjudecat de Djokoviḉ. Nuanța istorică a acelei înfruntări va fi aproape imposibil de lăsat în urmă, atât pentru cei doi jucători, cât și pentru publicul martor, în acea zi de 14 iulie 2019.

De notat ar mai fi că vom asista la o a șasea confruntare (pe teren) între Djokoviḉ și Federer la Turneul Campionilor. Din păcate, o finală care ar fi trebuit să se dispute a fost cea din 2014. Atunci, Federer s-a retras înaintea partidei. Un an mai târziu, elvețianul l-a depășit în faza grupelor pe sârb. Novak avea în schimb, să-și ia revanșa în finala aceleiași competiții.

Acum, cert este faptul că cine se va impune joi, îi va încheia sezonul adversarului, chiar în acel moment. Partida dintre Novak Djokoviḉ și Roger Federer, de la ora 22:00 va încheia ziua la Londra. Primul meci de simplu va avea loc în sesiunea de după-amiază. Dominic Thiem va căuta să-și asigure șefia Grupei Borg, printr-un succes contra lui Matteo Berrettini.