Tenismena poloneză Iga Świątek și-a luat o revanșă fără drept de apel în fața Simonei Halep, la turneul de Mare Șlem din capitala Franței.

Simona Halep, capul de serie principal al competiției feminine de la Roland Garros, i-a oprit anul trecut drumul atletei poloneze pe zgura franceză. De această dată, lucrurile s-au inversat.

Înfruntarea din 2019 nu s-a apropiat de bariera a 50 de minute, iar Halep a triumfat în 12 din totalul de 13 jocuri completate.

Însă, așa cum ni s-a ilustrat nu mai devreme de după-amiaza zilei de vineri, nicio dispută precedentă nu îl va semăna complet alteia, iar desfășurarea meciului de duminică dimineață avea să o confirme.

Tenismena din Varșovia a mai acumulat atuuri suplimentare în ultimele 16 luni, printre care și înaintarea în ierarhia profesionistă, până pe locul 54. În plus, ea a câștigat toate manșele disputate până acum la Paris contra unor oponente redutabile: finalista în exercițiu, Markéta Vondroušová, Su-Wei Hsieh și Eugenie Bouchard. Așadar, ea și-a câștigat pe deplin șansa de a merge în ultima săptămână de la French Open 2020. Până acolo, mai avea de trecut un test ce se anunța dificil.

Prima confruntare a zilei a opta de pe vestita arenă Philippe Chatrier a început sub influența directă a acoperișului. Totuși, precipitațiile nu au mai îngreunat desfășurarea acțiunii în interiorul arondismentului al 16-lea, terenurile adiacente fiind avantajate de absența averselor.

Świątek avea să debuteze totalmente în opoziție față de ocazia precedentă, iar Halep, dublă învingătoare de Mare Șlem, nu anticipa o asemenea replică încă de la debut.

Iga Świątek a dominat autoritar, preluând repede inițiativa schimburilor de mingi. Agresivitatea controlată și totodată precisă i-a adus urmări pozitive imediate. Desprinderea pe tabelă a survenit natural. În schimb, eleva lui Darren Cahill a fost dominată prin forță și nu a reușit să capete controlul asupra propriului plan de joc. Halep nu a evoluat cu mult sub nivelul obișnuit, dar a întâmpinat o replică pur și simplu excepțională, pe care nu a reușit să o contracareze la timp.

Acontând 17 lovituri câștigătoare doar în actul inagural, Iga Świątek era hotărâtă să-i întoarcă favoarea celei care o răpusese la Paris anul trecut. Setul al doilea nu a înregistrat vreo schimbare în intensitatea de joc a outsiderei, care a continuat să joace puternic, inspirat și suficient de curat pentru a-i zdruncina serios capitalul de încredere numărului 2 mondial. Simona Halep a încercat să se agațe de fiecare raliu, însă tensiunea i-a sporit în rachetă și apoi în comportamentul din teren.

La scorul de 1-6; 0-2, constănțeanca a ieșit dintr-o situație foarte grea, apărând și cu ceva șansă trei oportunități de break. În acel moment, trecuseră exact 40 de minute de la primul schimb. Sportiva de 19 ani nu a arătat niciun fel de scădere în intensitate. Jucătoarea din Constanța a fost nevoită să apeleze la toate resursele pentru a rămâne măcar în apropierea adversarei, însă nu a avut succes.

Un alt joc foarte lung la primire a fost adjudecat de Świątek, după a șasea oportunitate. Poloneza a mai ridicat piciorul din accelerație atunci când s-a regăsit în apropierea victorie. Ea a ilustrat o formă fantastică, prin care ar putea emite pretenții uriașe și de-acum înainte, eliminând-o neverosimil pe principala favorită de la Roland Garros, cu 6-1; 6-2.

În urma a 68 de minute, seria fostei câștigătoare de la Paris s-a oprit la 17 victorii consecutive.

Tenisul este un sport ce diferă de la un an la celălalt, dar chiar și de la o zi la altadupă cum o arată chiar ultimele două partide ale Simonei Halep.

Jucătoarea noastră a avut parte de o eliminare aproape la fel de fulgerătoare, precum îi administrase Amandei Anisimova (drept revanșă pentru evenimentele din urmă cu o stagiune). O înfrângere dureroasă și puțin scontată împotriva Igăi Świątek, oprește parcursul româncei de la Openul Francez.