Luna decembrie se anunță mai mereu ca fiind un interval plin de evenimente importante, într-una dintre disciplinele în care țara noastră excela în mod constant.

Competiția din Japonia reprezenta o nouă oportunitate pentru handbalul autohton în a se ridica deasupra altor sporturi de echipă. Totuși, alte circumstanțe, cumva total neașteptate, au oferit indiciul principal conform căruia campania din națiunea soarelui-răsare va fi una extrem de dificilă. Startul ei s-a încadrat într-o notă relativ asemănătore. Formația României a fost privată de liniște și constanță, iar rezultatele ilustrează cel mai bine acest aspect.

Totuși, o revenire de excepție, ar putea răsturna întreaga poveste niponă a României. Majorul incident cu implicații de dopaj ale mai multor handbaliste de la Corona Brașov a avut implicații importante în ceea ce avea să urmeze ulterior. Putem analiza aspectul respectiv și consecințele sale, din diferite perspective.

Mai întâi, întregul context, cuprinzând acuzații grave în legătură cu metodele de recuperare ale sportivelor brașovene s-a declanșat într-o perioadă cum nu se poate mai nefericită. Săptămâna premergătoare deplasării în Japonia s-a dovedit a fi total alterată. Efectele în plan moral, dar și în factorul omogenității nu puteau fi evitate, odată ce noi selecții trebuia să fie realizate cât mai rapid.

Totodată, pe lângă încrederea slăbită a întregului lot, stricta valoarea a acestuia a fost vizibil afectată. Jucătoare de mare calitate ori cu potențial excelent, precum Eliza Buceschi și respectiv, Bianca Bazaliu sau Cristina Lazlo, nu și-au putut aduce contribuția în evoluțiile naționalei. Desfășurarea Campionatul Mondial avea să demontreze că impactul celor 4 jucătoare asupra cărora planează suspiciunile ar fi fost unul de luat în seamă. Înlocuitoarele sportivelor aflate în culpă nu au reușit să reechilibreze în totalitate, o reprezentativă ce părea vulnerabilă.

Între timp, conform informațiilor digisport.ro, toate jucătoarele de la Corona Brașov, precum și întregul club de sub Tâmpa vor avea de înfruntat suspendări la nivel intern și internațional.

Rezultatele echipei alcătuite de suedezul Thomas Ryde au ilustrat inițial, multe semne de slăbiciune. Însă, atunci când totul părea aproape încheiat, România a găsit puterea să revină în ultima instanță posibilă, calificându-se în grupele principale. După o înfrângere mai mult decât categorică în fața Spaniei, au urmat două succese mai mult sau mai puțin chinuite, contra Angolei și Kazahstanului. Eșecul dureros înregistrat cu Muntenegru, în urma irosirii unui avantaj de patru goluri în repriza secundă, lăsa României o sigură variantă. Victoria cu Ungaria devenea obligatorie pentru calificarea în grupele principale, într-o încleștare de totul sau nimic pentru ambele formații.

Tricolorele nu au găsit poarta adversă până la finalul primelor 8 minute, iar unguroaicele și-au consolidat un avans de șase goluri la pauză, conducând cu 16 – 10, (începând cu 5 – 0 și mai apoi având 16 – 9). În actul al doilea, forța ofensiva a jucătoarelor noastre a crescut treptat, echivalând o prestație din ce în ce mai solidă în apărare. Până la final, a urmat o cursă de recuperare absolut remarcabilă, la capătul căreia, Cristina Neagu s-a dovedit impecabilă. Liderul naționalei a transformat toate aruncările de la 7 metri (în număr de nouă) avute la dispoziție. În fapt, din cele 10 goluri marcate de Cristina, doar unul a fost reușit din acțiune. Dar, s-a dovedit încă o dată, ideaa că fiecare aruncare contează în handbal.

Evoluția de astăzi sub o presiune fără egal a sportivei de 31 de ani a arătat de ce Neagu a fost recunoscută drept cea mai valoaroasă jucătoarea planetei, în patru ocazii diferite. România a egalat pentru prima dată, în penultimul minut de joc, iar execuția decisivă de la 7 metri a Cristinei a adus echipa lui Ryde în avantaj pentru singurele ultime cinci secunde ale disputei.

Scorul final de 28 – 27 permite formației autohtone să spere la o nouă performanță notabilă. În grupa principală, România va evolua în compania Rusiei, Suediei și Japoniei, plecând însă la drum, fără vreun punct. Victoriile înregistrate în fața echipelor eliminate ne-au adus toate cele 6 puncte în seria preliminară, conform datelor telekomsport.ro. Astfel, acestea nu vor conta de acum încolo.

Sportul rezervă întotdeauna suprize uriașe și dramatism de un nivel incomensurabil. Echipa națională de handbal feminin a demonstrat că poate răsturna unul dintre cele mai nereușite debuturi de Campionat Mondial din ultima perioadă. Depășindu-și condiția arătată în primele jocuri, România își va continua călătoria în Japonia. Primul meci din faza ultimelor 12 formații le va pune pe tricolore în fața Rusiei. Întâlnirea va avea loc duminică de la ora 8 : 00 și va fi transmisă în direct la Digi Sport și Telekom Sport.

Surse:

https://www.digisport.ro/handbal/live-video-text-romania-ungaria-1200-digi-sport-1-meci-decisiv-pentru-calificarea-in-grupele-principale-ale-cm-2019-765356

https://www.telekomsport.ro/video-incredibilll-victorie-pentru-romania-impotriva-ungariei-revenire-extraordinara-pentru-tricolore-de-la-minus-sapte-goluri-19189165 

https://www.digisport.ro/handbal/toate-jucatoarele-de-la-corona-brasov-au-fost-suspendate-in-cazul-scandalului-de-dopaj-764722