Într-un week-end care a arătat de ce scânteia extazului poate să rămână mereu aprinsă în sportul românesc de echipă, tenisul nu s-a lăsat deloc mai prejos handbalului, pe scena internațională.

După o așteptare de multe luni, Horia Tecău și reprezentativa feminină de Billie Jean King Cup au împlinit modalitatea perfectă de a uita duelul primăverii cu Polonia.

Contra Ungariei, la Oradea, Ana Bogdan și-a reconfirmat cât se poate de clar statutul de nou lider al formației, aducând două puncte într-un mod fulminant. Însă, succesul la general nu ar fi fost posibil atât de ușor fără o seară de vineri pe muchie de cuțit, închisă de Jaqueline Cristian cu o victorie memorabilă. Tie-break-ul din setul decisiv a fost favorabil româncei contra Annei Bondar, rezultat care a ușurat mersul spre destinația finală: barajul Cupei Mondiale a tenisului, din 2023.

Privind larg la fileu, acțiunea sa va distinge spre atuul consistenței, așa cum încă există el, de multe ori decisiv. Pe măsură ce ritmul se intensifică între diferite scene, posibilitățile cresc pentru realizări grozave. Mulți dintre protagoniști au de răspuns la întrebări ce par să devină tot mai puțin comode. Gestiunea lor, măcar în circuitul feminin, se impune și cu ajutorul unui element deseori trecut cu vederea. Dar, susținerea se remarcă într-un tablou al echipelor naționale ce s-a schimbat radical pentru țara noastră.

În fapt, direcția tenisului românesc este una deplin alterată la momentul prezent, dacă vom aduce referirea la semnele de întrebare ce vor înconjura de acum cea mai valoroasă exponentă. Însă, realitatea și dincolo de statusul Simonei Halep, se prezenta nu tocmai într-o formulă reprezentativă ideală. Ca urmare, privirea către un trecut nu foarte îndepărtat dar glorios, susține în continuare că FED Cup sub denumirea veche, actuala Billie Jean King Cup, rămâne un punct de interes. Într-o altă ordine de idei, formula clasică ce a adus foarte mult succes în deceniul precedent este departe de a fi accesibilă acum.

Pe lângă absența multiplei campioane de Mare Șlem, a fost evident că niciuna dintre colegele sale de generație nu se va alătura formației pregătite de Horia Tecău, pentru ultima încercare din anul curent. Nu trebuie să uităm că actualul căpitan nejucător al echipei feminine a renunțat la orice activitate oficială ca jucător decât după ce a adus un ultim punct în Cupa Davis, chiar în Spania. Prin asociere cu o asemenea despărțire de rachetă, a fost greu de imaginat că debutul pe banca tehnică ar fi putut arăta mai nefericit decât în Polonia. 

Concomitent, este greu să spunem că dispunerea din cadrul duelului primăverii se va repeta foarte curând, din punctul de vedere al diferenței valorice. Iga Świątek a numărat pe degetele de la o singură mână game-urile cedate în respectivul week-end, gruparea tricoloră retrogradând în zona de playoff pentru competiția propriu-zisă din 2023. Marea diferență a confruntării asumate de noua Sală Polivalentă din Oradea este că lotul a revenit la așteptări decente. Chiar și fără Irina Begu sau Sorana Cîrstea, variantele aflate la dispoziție sau prezentat mult mai bine.

Deși la capitolul experienței din Billie Jean King Cup, Monica Niculescu este singura care se detașează categoric, prima încleștare directă contra Ungariei după opt ani a avut auspicii favorabile. La o vedere inițială, Ana Bogdan se remarcă de departe ca fiind cea mai în formă compatrioată ale ultimelor luni, dintre cele care au făcut deplasarea în Bihor. Nu doar clasamentul mondial confirmă afirmația precedentă, însă modul în care prahoveanca acoperă jocul în sine, raportându-ne la recenții ani, a transformat-o în principalul argument al grupului.

Fără îndoială, responsabilitatea tocmai sugerată s-a transpus în nevoia unui debut pozitiv, pe propriul teren. Practic singura ocazie a pasionaților de a-și încuraja conaționalele în regimul de echipă națională după mult timp, a avut parte de multiple avantaje. Unul dintre ele a fost acela că Dalma Gálfi se poziționa departe de forma maximă arătată de-a lungul principalei perioade pe zgură. Drept urmare, presiunea urma să crească în dreptul ei, inclusiv din cauza unei adversare dornice spre a nu avea nicio problemă în a aduce cel dintâi punct al întâlnirii la general.

Foarte rapid am remarcat cum sportiva mai tânără rivală a părut pe alocuri copleșită de vivacitatea venită din partea adversarei încă de la primul serviciu. Ocupanta locului 48 WTA a avut imediat inițiativa raliurilor, efectul tabelei fiind vizibil la fel de clar. Pentru puține minute în timp real, dar cu un impact costisitor cât privește scorul, atleta din țara vecină nu a găsit soluții pentru a pătrunde cu adevărat în setul inaugural. Fiecare joc de serviciu a fost gestionat cu greutate, românca urmând să continue exploatarea ezitărilor oponente.

La ceva mai mult de 30 de minute trecute după start, Bogdan vedea întâia manșă finalizată ideal, conform planului. Ulterior, impresia a subliniat că totul ar fi trebuit în continuare să stea sub racheta învingătoarei de la Iași, break-ul fiind foarte aproape de înfăptuire încă din debutul celei de-a doua manșe. Doar că, o secvență inițială de revenire a lui Gálfi, în ce privește situațiile de 0-40, a dat practic tonul unui segment al doilea mai puțin liniar. Momentele favorabile și respectiv echilibrul a persistat în ambele tabere, atleta din Sinaia încă aflând-se în căutarea desprinderii cu un caracter decisiv.

Aparent, clipa ideală a venit la jumătatea actului, când Ana a întors un deficit maxim pe retur,  iar cele cinci punct la rând au adus arena în delir. Apoi însă, confirmarea avantajului nu a venit și pe fondul ceva mai incisiv al jocului impus de către maghiară. Tocmai când ea ar fi putut să crească gradul presiunii, neconvertirea unui alt avans de 40-0 pe serviciu a facilitat închiderea conturilor în favoarea echipei gazdă. Vizibil emoționată datorită suportului primit, Ana Bogdan a realizat primul  pas, cu 6 – 1 ; 6 – 4. Al doilea urma să reprezinte opera colegei cu poate cel mai înalt potențial tânăr.

Pentru Jaqueline Cristian, 2022 ar fi putut atât de ușor reprezenta sezonul exploziei pozitive complete în jocul de înalt nivel. Grava accidentare de la Doha a hotărât altceva, iar drumul către o revenire la capacitatea din primăvară se va prefigura unul lung. Dar, atmosfera din FED Cup i-a fost destul de des convenabilă încă tinerei bucureștence, iar contra Annei Bondár, nimic nu arăta clar în sens negativ. Mai mult, debutul confruntării cu numărul doi a arătat nivel foarte ridicat al încrederii.

Condițiile de sală au favorizat un start fulminant pentru jucătoarea care a simțit optim baloanele, o detașare venind pentru favorita majorității publicului. Vicecampioana în exercițiu de la Linz a găsit cheia pentru a-și destabiliza adversara și a căpăta un avânt greu de stăvilit, cel puțin până la capătul segmentului prim. Entuziasmul a rămas inclusiv atunci la cote grozave, ulterior dinamica începând să se schimbe în minutele următoare. Bondar a izbutit să se regrupeze remarcabil la finalul seriei negative, oferind treptat un răspuns la fel de puternic.

De îndată ce a obținut primul game contra serviciului, maghiara a menținut ritmul ridicat, punct la care întrebarea se menținea pentru Jaqueline. Anduranța devine aproape întotdeauna o dilemă către exponentele care au înfruntat pauze medicale serioase. Pentru majoritatea celui de-al doilea act, ritmul nu s-a prezentat la fel de inspirat, Bondar părând să-și crească nivelul agresivității în același timp. Deși jocurile au rămas echilibrate, plusul a trecut complet în jumătatea Ungariei, însă nu totul urma să fie decis.

Cu propriul deficit de patru lungimi aflat în față, Cristian a început să regleze execuții, în timp ce ocupanta poziției 71 mondiale și-a pierdut gradual din eficacitate. Tentativa unei reveniri a fost purtată pe val inclusiv în tribune, românca apropiind trimiterea manșei secunde în prelungiri. Erori în preajma fileului au costat momentul favorabil, însă de la startul setului final, a devenit evident că pe teren ascendentul s-a replasat în dreptul compatrioatei noastre. Dovada s-a remarcat imediat în ceea ce avea să fie al treilea set din tot atâtea manșe disputate care a avut parte de desprinderi serioase.

Încrezătoare și mai precisă decât în segmentul medial, reprezentanta capitalei a arătat o dată în plus că-și poate domina prin forță adversara. Doar că, nici rivala sa de peste Tisa nu a renunțat, iar evitarea scenariului de 1-5 pe care Bondár aproape că l-a cedat în sensul invers mai devreme, s-a dovedit realmente crucială. Agățându-se de secvențele cruciale, tenismena mai bine clasată înaintea partidei a declanșat perspectiva unui final absolut dramatic. Cinci puncte la rând au fost egale cu recuperarea break-ului, fosta elevă a lui Thomas Drouet reușind totuși să se regrupeze la timp.

Retrospectiv privind, tie-break-ul setului ultim a fost al doilea cel mai entuziasmant moment al serii în sportul românesc, după golul absolut uluitor al victoriei cu Spania, la Campionatul European de Handbal. Dar, diferența dintre reușita formidabilă a Biancăi Bazaliu și succesul reportat de către Jaqueline Cristian, cu 6 – 2 ; 4 – 6 ; 7 – 6 (2) era următoarea. Datorită punctului secund, doar un alt triumf urma să fie suficient pentru revenirea la barajul competiției. Pe semicerc, destule mai rămân de parcurs pentru ca tricolorele să evite ultima poziție într-o grupă principală enorm de dificilă.

Cu Oradea care și-a păstrat practic extazul la maxim și datorită unei alte echipe naționale ce trăiește pentru clipe extraordinare, primul eveniment al sportului alb românesc care a beneficiat de sistemul Hawkeye Live, se putea încheia după a treia întâlnire. Din nou, avantajul moral, dar și fizic rămânea categoric în tabăra gazdelor, știind că Ana Bogdan nu a avut nevoie să consume întreaga energie vineri. Panna Udvardy în schimb era practic obligată să o înlocuiască pe Anna Bondár, drept urmare a lungului joc tocmai evocat.

Ca urmare, confruntarea reprezenta o reeditare a unei interesante finale desfășurate la Iași, de care acum ne separă aproximativ trei luni. Și atunci, jucătoarea mai experimentată a avut un suport chiar mai clar al publicului, întrucât la granița nord-vestică, suporterii maghiari și-au făcut simțită prezența în noua Sală Polivalentă. Totuși, învingătoare și în respectivul episod pe zgură, lidera echipei noastre nu a urmărit altceva decât parafarea oricăror emoții. Precum a reușit să demonstreze și în prestația zilei precedente, exponenta Prahovei s-a instalat atât de categoric la cârma jocului.

După nouă minute de joc doar, era greu să întrevedem orice fel de șanse pentru tânăra din Ungaria. În continuare, marea greutate pentru finalista din Moldova a devenit măcar să-și treacă puncte în cont la retur. Sufocată și pe propria lansare, pentru a lăsa de o parte serviciul prezent la standarde maxime pentru româncă, Panna Udvardy nu a reușit să o oprească pe favorită din a bifa un prim set alb, care totuși nu ar fi fost de anticipat, sub orice mijloace. Frapant devenea dacă Ana mai departe putea menține aceeași intensitate, știind că adversara nu putea fi dominată mai clar.

Potențialul a existat pentru ca seria să nu se oprească nici după al optulea game al întâlnirii, însă sportiva ajunsă între timp la 24 de ani, a reușit să spargă gheața in-extremis. Chiar și astfel, pe măsură ce echilibrul a început treptat să revină pe teren, poziția a rămas favorabilă în dreptul liderei formației lui Horia Tecău. A fost nevoie de răbdare pentru ca break-ul cu adevărat fără de întoarcere să fie obținut. Însă, aceeași atitudine pozitivă și agresivă a fost catalizatorul triumfului hotărâtor, tranșat la a doua oportunitate de meci avută, în ceva mai mult de 70 de minute de joc.

La capătul confruntării contra Ungariei, Ana Bogdan a contabilizat doar șapte game-uri cedate în total, victoria la Oradea intervenind drept singurul rezultat logic. Așadar, într-un 2022 care a arătat cu adevărat tumultuos, o demonstrație tenisistică transilvăneană aproape perfectă va juca rolul momentului mai dulce, de care publicul și jocul în sine a avut nevoie. Pe fondul unui week-end cu adevărat memorabil, echipa națională a rachetelor a arătat că încă are resurse pentru momente grozave, specifice Billie Jean King Cup.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/ana-bogdan-panna-udvardy-6-4-6-2-romania-a-facut-3-0-si-a-castigat-meciul-cu-ungaria-in-billie-jean-king-cup-2031403