Handbalul autohton se prezenta, în urmă cu mai multe decenii, drept stindardul sportului masculin profesionist. Actualmente, un mic pas înspre revenirea la origini este așteptat.

Naționala de seniori a României reprezintă un reper glorios, dar îndepărtat, în handbalul internațional de top. Cvadruplă fostă campioană mondială, reprezentativa tricoloră masculină a deschis căi nebănuite pentru dezvoltarea disciplinei în locațiile în care clipa prezentului excelează pe bătrânul continent. Exemplul amintit probabil cel mai des de-a lungul ultimelor decenii este ilustrat de către Franța. În timp ce sportul creștea simțitor ca nivel de interes în Europa, România începea să nu-și mai regăsească succesul pe parchetele internaționale. Deși latura feminină a adus multe performanțe notabile în orice categorie (națională sau de club), băieții nu au mai atins deloc culmi înalte, care să aducă aminte de secolul trecut.

În actualul punct al analizei ajungem la ideea că tricolorul nu a mai fost reprezentat la un turneu final continental în ultimii 24 de ani. Desigur, șirul respectiv va depăși granița unui sfert de veac, atunci când următoarea competiție asemănătoare urmează a debuta pe teritoriile Slovaciei și Ungariei. După multe decepții suferite în manieră consecutivă, coroborate cu la fel de însemnate schimbări la nivelul conducerii tehnice, o nouă tentativă a demarat. România s-a angajat pe parcursul săptămânii precedente în primele confruntări ale fazei preliminare decisive pentru accederea la Campionatul European din 2022.

Drumul până la concluzia campaniei este, într-adevăr, unul foarte lung și fragmentat, drept consecință a sistemului de concurs. Reprezentativa condusă în prezent de Rareș Fortuneanu a fost repartizată în grupa a opta, în compania Suediei, Muntenegrului și a statului Kosovo. Având în vedere că primele două combatante din fiece serie își asigură prezența în viitoarea competiție continentală, fiecare înfruntare va conta enorm.

La Göteborg, România deschidea călătoria către EURO în fața unui oponent suedez superior, care și-a dovedit rapid capacitățile ofensive. Un deficit care se situa la opt goluri în momentul pauzei, extins apoi la zece lungimi nu a mai putut fi remontat în pofida unui efort remarcabil. Tricolorii au arătat momente impresionante de joc în partea a doua, cedând în final cu 30 – 33, în fața favoritei certe.

Înfrângerea din Scandinavia putea fi neutralizată, în cadrul unui joc ce devenea aproape de o semnificație pivotală. Muntenegru este o națiune cu o vastă experiență handbalistică, cel puțin la băieți. Însă, balcanicii au izbutit să atingă recent performanțe complet inaccesibile pentru planul autohton. Reprezentativa de seniori condusă acum de Zoran Roganovici s-a calificat la ultimele patru turnee finale europene, obținând și primul ei succes din istorie în competiția consumată la începutul anului curent. Drept urmare, ea devenea principala candidată a României, în dorința de a repeta dezideratul pentru a cincea ocazie la rând.

Dată fiind structura grupei, rezultatele obținute la Baia Mare și Podgorica puteau să decidă în mare măsură, întregul deznodământ al calificării. Tricolorii veneau cu un moral ridicat de ultimele 25 de minute din Suedia, iar aceea încredere a fost etalată, până la urmă și în Sala Sporturilor Lascăr Pană, în clipele importante.

A doua partidă a preliminariilor a început negativ pentru România, oaspeții arătând solid și construind rapid un avans de 4 goluri. Totuși, replica handbaliștilor lui Rareș Fortuneanu a fost una excelentă. Versatilitatea ofensivă arătată de zimbri a impresionat începând din a doua treime a reprizei inaugurale. Deși dezavantajul părea unul serios, românii au întors cursul duelului în propria favoare. Gazdele au transformat deficitul specificat mai devreme (din minutul opt) într-un diferență de cinci lungimi înaintea pauzei. Chiar dacă sportivii muntenegreni au redus ecartul la capătul primei jumătăți de oră, fiind conduși doar cu 13 – 16, ei nu au mai putut face față în particular pe faza defensivă, de-a lungul actului secund. Românii au punctat de 21 de ori în repriza secundă, fiind capabili să dejoace tot mai eficient apărarea adversă. În aceeași măsură, prestația lui Ionuț Iancu a rămas solidă între buturi. Mai mult, goalkeeperul lui HC Dobrogea Sud a reușit să și înscrie de două ori, profitând de riscurile asumate de oponenți pe construcția atacurilor.

În schimb, ofensiva tricoloră a avut o balanță excepțională, după cum afirmam și mai devreme. Patru atleți diferiți au înscris de minimum șase ori, în frunte cu Gabriel Bujor, autorul a opt reușite.

Rezumând toate elementele respective, rezultatul de 36 – 27 a reflectat integral momentul pozitiv în care se regăsește echipa României. Următoarele jocuri din preliminariile EURO 2022 sunt programate abia în primăvara anului următor. Kosovo se arată, la prima vedere, cel mai accesibil adversar al grupei a opta. Așadar, diferența consistentă înregistrată duminică pe parchetul din Baia Mare, în fața grupării muntenegrene ar putea deveni crucială, în cazul în care calculele teoretice s-ar respecta în totalitate. Prima deplasare balcanică a reprezentativei noastre va avea loc pe 10 martie.

Într-un week-end deosebit de încărcat pentru handbalul autohton, naționala masculină a îndeplinit o primă condiție pentru a ajunge din nou la Campionatul European de specialitate. Parcursul preliminar se întinde pe o durată însemnată de timp, în interiorul căreia multe aspecte se pot schimba. Totuși, în urma primelor două jocuri, România are motive să spere la întreruperea unui interval trist, într-o disciplină atât de apreciată.

Surse:

http://www.tvr.ro/preliminariile-ce-de-handbal-masculin-romania-muntenegru-in-direct-la-tvr-1_29729.html#view