În vremuri tulburi, debutul noului selecționer pe banca primei reprezentative a României a așteptat nouă luni și jumătate. Mirel Rădoi a avut ocazia să pregătească meticulos primele sale partide oficiale pentru România, iar efectele s-au simțit.

Un meci cu multe evenimente s-a consumat vineri seară, pe Național Arena. Și prin intervenția neșansei, jucătorii români au fost privați de o victorie pe fondul unui joc ofensiv solid. După remiza din fața Irlandei de Nord, urma, probabil cel mai dificil test al toamnei, în pregătirea barajului contra Islandei.

Austria a arătat o creștere exponențială a nivelului de performanță, în fotbalul de pe bâtranul continent al ultimilor 10 ani. Faptul respectiv se poate remarca inclusiv din ascensiunea echipei de seniori, ce și-a obținut deja calificarea la Campionatul European amânat pentru anul viitor. La momentul actual, reprezentativa din țara valsului era considerată, pe hârtie, superioară României. A doua înfruntare a stagiunii din UEFA Nations League 2020 avea să demonstreze însă că elevii lui Mirel Rădoi au capacitatea de a se ridica la înălțimea unui moment de mare importanță.

Partida de la Klagenfurt, locație unde cele două echipe s-au mai înfruntat în urmă cu peste un deceniu, a început perfect pentru jucătorii români. În minutul 3, acțiunea de contraatac a oaspeților a fost dusă cu succes la final de către Florinel Coman și Denis Alibec. Atacantul Astrei a punctat doar pentru a doua oară în tricoul naționalei mari. Beneficiind de un avantaj obținut foarte rapid, fotbaliștii tricolori au preferat pentru restul majorității primei reprize să cedeze posesia prelungită a balonului. Egalarea gazdelor a venit în urma unei execuții spectaculoase, rezultată dintr-o eroare majoră a lui Nicușor Bancu. La 14 minute după deschderea scorului, voleul ușor deviat al lui Cristoph Baumgartner a ajuns în plasa porții lui Ciprian Tătărușanu.

Presiunea din partea austriecilor a continuat, iar bara a fost elementul salvator pentru goalkeeperul lui Olympique Lyon, la reluarea cu capul a lui Martin Hintergger. Scorul la pauză a rămas 1-1, iar România urma să arate o dispoziție și mai bună de joc în actul secund.

La doar 4 minutele de la reluare, formația română a beneficiat de o lovitură liberă acordată facil. Faza fixă a fost transformată finalmente în gol de către autorul devierii care a dus la reușita de 1-1. Dragoș Grigore a reluat cu siguranță în poarta adversă. Pentru fundașul de 34 de ani, împliniți chiar în ziua meciului, reușita a fost chiar mai deosebită, fiind prima pentru formația de seniori a României. Momentul din minutul 50 a părut să schimbe destul de mult dinamica întâlnirii. Gazdele au încercat să reînceapă presiunea în jumătatea de teren adversă. Însă fotbaliștii lui Rădoi s-au apărat din ce în ce mai exact: de la Dragoș Grigore și Alexandru Crețu, până la artizani pur ofensivi, cum ar fi Denis Alibec sau Florinel Coman. 

De altfel, George Pușcaș l-a înlocuit pe cel care marcase în primele momente ale partidei. Tânărul ajuns acum la Reading nu a petrecut foarte mult timp pe gazonul din capitala Carinthiei fără să influențeze vizibil desfășurarea jocului. Presingul său curajos a dus, în cele din urmă, la greșeala uriașă a lui Stefan Posch, din mintul 71. Alexandru Maxim a oferit, drept urmare, una dintre cele mai frumoase execuții ale ultimilor ani pentru România. Lobul său a coborât impecabil fără vreo speranță pentru portarul austriac, Alexander Schlager.

Tricolorii au continuat să fie insistenți și la acțiunea care a succedat golului de 3-1, Gabi Iancu a lovit bara din lovitură liberă. Vârful Viitorului intrase pe finalul actului de debut, în locul unui Ciprian Deac accidentat.

Rădoi nu a apelat, așadar, doar la intențiile defensive, în ultima parte a duelului. Consecința unui joc deschis s-a văzut la intrarea în ultimele zece minute. Rezerva Karim Onisiwo a redus din diferență, la o fază în care același Cristoph Baumgartner a avut suficient timp să găsească centrarea ideală.

Emoțiile nu s-au risipit în tabara autohtonă înaintea ultimului fluier. Din fericire, insistențele austriece nu au mai adus oportunități clare de restabilire a parității. După o prestație excelentă, prima reprezentativă s-a impus cu 3-2 la Klangerfurt, obținând un prim triumf remarcabil pentru noul selecționer.

Mirel Rădoi, care a operat cinci modificări în formula de start față de remiza cu Irlanda de Nord și-a felicitat întreg lotul pentru efortul depus, promițând minute în viitor pentru cei ce nu au apucat să evolueze mai mult. Unitatea grupului va conta la fel de mult precum abilitățile individuale, în prima dintre confruntările din barajul pentru EURO.

Până la partida ce se va desfășura pe teritoriu islandez, naționala mare căpătat un moral foarte bun. Reprezentativa noastră conduce acum grupa din Liga Națiunilor în fața Norvegiei și a Austriei. Performanța etalată miercuri seară pe Wörthersee Stadion a determinat un nou succes remarcabil al tricolorilor într-o deplasare de pe 7 septembrie. Victoria din Grecia, din aceeași dată a anului 2016 a reprezentat o sursă de inspirație pentru un alt rezultat de referință înregistrat de România, la nivelui echipei de seniori.