Startul turneului final cu organizare nordică a adus multe rezultate ce nu au surprins lumea handbalului de cel mai înalt nivel.

De cele mai multe ori, formațiile favorite care și-au putut apăra șansele, au făcut-o cu brio (cu o excepție notabilă, cea a Ungariei). Pe parcursul a trei săptămâni deosebit de încărcate, imprevizibilul tinde și el să își facă apariția, prin factori nelegați strict de efortul pur sportiv. Din nefericire, tipul de influență descris este mai probabil să-și facă apariția decât în orice altă situație. Siguranța sanitară trebuie să se perpetueze înaintea unui spectacol agreabil, din care echipa autohtonă ia parte, în continuare.

Prima zi de concurs s-a consumat în jurul coordonatelor sperate. Toate disputele s-au putut duce la bun sfârșit, printre care și cea dintre Germania și România. În schimb, lucrurile au stat diferit în cadrul următoarelor 24 de ore. Înfruntarea din Grupa C, dintre Serbia și Olanda a fost amânată din rațiunile medicale ale momentului, delegația afectată fiind cea balcanică. Restructurarea programului poate să devină o constantă importantă în complexitatea zonei de vârf a maratonului scandinav. Loturile rămân sub supraveghere atentă, însă tabloul imaculat este greu de atins. Dincolo de circumstanțele medicale (care au afectat și echipa tricoloră), acțiunea de pe parchet căpăta deja valențe inconvenabile.

Așa cum era de așteptat, România avea ca obiectiv primar trecerea cât mai eficientă către faza ultimelor 12, a seriilor principale. Acest aspect se transpunea în obținerea de puncte contra rivalelor care vor fi accesat către grupele ce compun așa-numita structură Main Round. Sarcina respectivă s-a complicat foarte serios (poate chiar iremediabil), după rezultatul negativ înregistrat luni. Ținând cont că Polonia a pierdut categoric în fața Norvegiei, un succes nu ar fi garantat și obținerea de puncte în grupele primordiale. Cele acontate în fața oponenților necalificați nu ar fi contat în ierarhiile ulterioare. Prin urmare, victoria în disputa secundă avea șanse mari de a nu aduce alte foloase matematice, exceptând rămânerea în calculele simplei calificări.

Selecționata condusă de Bogdan Burcea nu s-a putut impune în fața unei echipe a Germaniei ce nu avea parte de sprijinul fizic al propriului tehnician principal. Mai mult, jucătoarele autohtone nu s-au aflat în niciun moment în avantaj, chiar dacă au remontat un deficit de șase goluri, reușind să restabilească egalitate în două ocazii. Inferioritatea în cel dintâi duel consumat la Kolding a fost recunoscută atât pe teren cât și verbal de către handbalistele române (concluzia fiind subliniată și de propriul antrenor). Ele s-au aflat la prima confruntare oficială sau amicală după aproape 12 luni de așteptare, iar dovezile erau destul de clare. Fluiditatea atacurilor a lipsit în mare măsură, nicio componentă neajungând să treacă de patru reușite. Doar Cristina Neagu a atins acel prag la capătul unei prestații aflate mult sub capacitățile ei, cel puțin la capitolul eficienței finalizărilor.

Căpitanul naționalei spera să-și poată recăpăta încrederea în fața unui adversar binecunoscut pentru ea. Reluând o idee anterioară, Polonia a fost învinsă drastic de Norvegia (cu 35 – 22).

În după-amiaza de sâmbătă, elevele pregătite de Arne Senstadt se pregăteau să înfrunte formația care a învins-o printre altele într-o bătălie importantă tot pe tărâm danez. La Campionatul Mondial din 2015, România a prevalat în finala mică, fază atinsă de sportivele alb-roșii în doar două rânduri (drept performanță de vârf a reprezentativei feminine). În drumul către medaliile de bronz, cel mai valoros inter-stânga al actualei generații punctase de zece ori, realizând o primă repriză memorabilă. Actualmente, la cinci ani distanță, Cristina Neagu părea din nou să aibă nevoie de o asemenea performanță pentru a evita un nou rezultat negativ. Ea nu și-a găsit zona de confort contra unei apărări așezate a Germaniei, iar o îmbunătățire era așteptată negreșit, în condițiile în care victoria se dovedea virtual obligatorie. Un substitut, atât din punct de vedere moral, cât și valoric se spera a fi oferit și prin reintegrarea Denisei Dedu, goalkeeperul absent în jocul inaugural. Yulia Dumanska a avut o evoluție impresionantă atunci, urmând să fie ajutată și de atleta din Brașov în cele ce aveau să urmeze. Forma tandemului dintre buturi era crucială, însă nu acesta era atributul de joc în așteptarea ameliorării pentru tricolore.

Primele secvențe ale întâlnirii secunde puse în scenă în interiorul Sydbank Arena au fost relativ încurajatoare. Prin comparație cu seara precedentă (când româncele au punctat prima oară în minutul al șaptelea), de partidă a fost ceva mai productiv, în ambele faze ale jocului. Totuși, după primele 6 minute, România avea de remontat un ecart de trei goluri. Dintre jucătoarele echipate în albastru, s-a evidențiat rapid Nicoleta Dincă. Extrema stângă venită de la Gloria Bistrița a înscris de trei ori consecutiv pentru a restabili paritatea. Desele mingi irosite în fazele de atac pozițional de ambele părți, au determinat ca izbânzile să se succeadă, inițial, într-un ritm destul de lent.

Cu toate acestea, gruparea care duce lipsa componentelor unei linii de 9 metri temută (precum Monika Kobylińska sau Karolina Kudlacz-Gloc), a etalat ceva mai multă siguranță ofensivă până în apropierea jumătății partidei. La capătul treimii incipiente, Polonia a reușit să-și extindă avansul până la cinci lungimi. În ciuda unui început moderat, Cristina Neagu a înfruntat tot mai des apărarea om la om. Posesiile statice fără finalitate au persistat pentru elevele lui Bogdan Burcea. În consecință, ele au fost conduse la pauză cu 15 – 11.

Jocul din poartă nu s-a situat la un nivel ridicat precum a fost cazul în confruntarea cu Germania. Repriza secundă impunea o prestație mai inspirată din parte principalelor artizane, precum Eliza Buceschi și Cristina Laslo. Cele două nu punctaseră suficient până la reluare pentru a veni în sprijinul Cristinei Neagu. Cu patru goluri marcate deja, ea a încercat să pună bazele unei reveniri mult așteptate, pe un fond defensiv ameliorat.

Tânăra menționată anterior Cristina Laslo, trecută printr-un interval dificil în ultimul an, a oferit o scânteie necesară în ofensiva autohtonă, înscriind de cinci ori în momente cruciale. Treptat, Denisa Dedu și-a găsit inspirația între buturi, în timp ce precizia adversă a scăzut simțitor. Drept consecință, România a egalat înainte de intrarea în sfertul final de oră. Perioada ulterioară de inferioritate a fost tratată excelent. După 107 minute de joc, sportivele autohtone au preluat pentru prima oară conducerea în Danemarca, la 20 – 19. Polonia a replicat apoi, însă rezistența defensivă a tricolorelor, au întors definitiv balanța întâlnirii. Lorena Ostase a fructificat perfect șansele oferite de lidera primei reprezentative, înscriind trei din ultimele cinci reușite pentru România. Alături de opt goluri, talentul creator al Cristinei Neagu a fost pus în evidență, prin intermediul pivotului vasluian.

După o repriză a doua apropiată de ideal, mai ales în porțiunea ei finală, handbalistele noastre și-au asigurat un duel mai liniștit în fața adevăratei favorite a Grupei D; care a depășit clar și Germania, cu o un scor uluitor (42 – 23). Succesul cu 28 – 24 a ilustrat tăria mentală necesară pentru a avansa la o competiție precum Campionatul European. Înfruntarea echipei române cu Norvegia poate fi tratată fără teama eliminării, mulțumită unui interval secund adjudecat cu doar 9 goluri cedate, sâmbătă după-amiază.

În meciul cu Polonia, naționala de handbal feminin a evitat un moment care putea fi considerat critic, evitând o posibilă eliminare timpurie. Accederea în etapa grupelor principale nu s-a înfiripat deloc facil, dar capacitatea protagonistelor de a se redescoperi le-a oferit soluția către continuarea călătoriei din Danemarca.

Ultimul meci din faza seriilor preliminare, dintre România și Norvegia, va avea loc luni și va fi transmis de Telekom Sport, Look Sport și Digi Sport, de la ora 21 : 30.

Surse:

Vești bune pentru România! Denisa Dedu poate evolua contra Poloniei, în al doilea meci de la European (digisport.ro)

https://www.digisport.ro/handbal/romania-polonia-28-24-revenire-frantastica-pentru-tricolore-au-fost-conduse-3-sferturi-din-meci-prima-victorie-la-euro-962338