Naționala condusă de pe bancă de Mirel Rădoi a ratat șansa de a avansa în drumul către turneul continental ce se va desfășura în vara anului viitor. Confruntarea semifinală a barajului, din Islanda, a reprezentat o prestație tricoloră modestă.

Cu toate acestea, în ciuda unui joc lipsit totalmente de oportunități semnificative, selecționata română nu a fost surclasată pe tabelă. În urma înfrângerii suferite la limită pe tărâm viking, lotul de seniori era obligat să-și îndrepte atenția către reluarea Ligii Națiunilor. Ediția actuală a celui mai recent concept internațional propus de UEFA nu începuse deloc descurajant. Cele patru puncte acontate de fotbaliștii ghidați de fostul căpitan al Stelei plasau România pe prima poziție grupei din care mai făceau parte Irlanda ne Nord, Norvegia și Austria.

Ultimele două oponente menționate marcau completarea celor trei dueluri oficialei ale primei reprezentative din luna octombrie. Ca urmare a celor întâmplate la Reykjavik, moralul nu putea fi unul ridicat pentru tricolori înaintea disputei de la Oslo. Adversarul de duminică își arătase în mai multe rânduri capacitățile impresionate ofensive, chiar și în fața României. Exponenți de calitate excepțională și-au arătat valoarea în fața unei defensive insuficient pregătite, afectată în continuare de absențe notabile. Erling Håland a reușit să marcheze de trei ori, fiind sprijinit ideal de către Martin Ødegaard și Alexander Sørloth, cel din urmă fiind autorului celeilalte finalizări ce a găsit poarta adversă. Deși rezultatul final nu a grăi aspectul respectiv, Ciprian Tătărușanu a fost recunoscut drept cel mai bun fotbalist român de pe gazonul Ullevaal Stadion. Goalkeeperul transferat recent la AC Milan a izbutit doar o limitare a unui rezultat final foarte trist, însă unul just: 0 – 4. Lăsând la o parte evoluția defensivă care nu s-a putut ridica la nivelul necesar, România a pierdut fără să-și creeze cu adevărat șanse mari de a marca. Din această perspectivă, asemănările dintre întâlnirile din Islanda și Norvegia erau pregnante.

Mirel Rădoi spera ca peste alte trei seri, elevii săi să poată ilustra o prestație mai bună, în compania Austriei. Pe lângă temerile unui posibil nou scor sever, actualul selecționer se situa înaintea unui alt context ingrat: posibilitatea a trei înfrângeri în serie. Provocarea ce urma a fi experimentată o reprezenta selecționata Austriei. Deși formația noastră se impusese la capătul deplasării de la Klagenfurt (cu 3 – 2), existau multe semne de întrebare în privința unei posibile repetări ale prestației înfăptuite în septembrie. Date fiind condițiile sub care confruntarea de la Ploiești urma să se desfășoare, elevii lui Franco Foda erau îndreptățiți să spere la o revanșă. În schimb, nucleul României căuta o revenire în materie de joc, ce s-a sperat a se transpune și pe tabela de marcaj. Miza rămânea foarte mare în contextul grupei valorice B din Liga Națiunilor în 2020.

Disputa de pe stadionul Ilie Oană s-a consumat, în mare parte, în jurul coordonatelor ofensive. Finalmente, exprimarea jucătorilor români pe faza de atac a arătat semne de ameliorare serioase, mai ales prin comparația directă cu partidele din nordul Europei. Evident, formația austriacă, adeptă a unui fotbal deschis, a fost nevoită să lase spații mai mari pentru adversarii de miercuri, față ce ceea ce a realizat Islanda. Însă, în ciuda unei exprimări pozitive, tricolorii nu au avut deloc succes la capitolul finalizării ori la cel al ultimei pase. Prima repriză a fost echilibrată, în consecința celor afirmate mai devreme. Totuși, ocaziile de gol principale au aparținut Austriei. Construcțiile atleților din Țara Valsului puteau duce la deschiderea scorului în multiple rânduri.

Ambii atacanți ai oaspeților, Xaver Schlager și Michael Gregoritsch, au fost foarte aproape de a puncta În minutul 21, bara transversală l-a protejat pe Tătărușanu în fața execuției vârfului de la Augsburg. Spre finalul primei reprize, oportunitățile s-au înmulțit la poarta austriacă. Denis Alibec și Alex Maxim au irosit propriile tentative, după ce indecizia lui Nicușor Bancu a dus la un șut complet ratat, dintr-o poziția apropiată de ideal.

Ieșirea de la cabine a adus reușita aceluiași Denis Alibec, însă poziția de offside anterioară în care s-a aflat Maxim, a anulat finalizarea fostului atacant al Astrei. Pe măsură ce actul secund înainta, părea că doar lipsa de inspirație făcea ca tabela să rămână nemodificată, de ambele părți. În minutul 64, portarul gazdelor s-a remarcat din nou deviind, reluarea lui Christoph Baumgartner în bară. Presiunile Austriei au atins scopul scontat la intrarea în ultimul sfert de oră regulamentar. David Alaba a inițiat perfect o acțiune pe flancul stâng. Centrarea perfectă a fundașului lui Bayern (absent la meciul de pe teren propriu) le-a permis lui Baumgartner și lui Alessandro Schöpf să conlucreze pentru unicul gol al meciului.

Văzându-se din nou conduși, românii nu au mai avut puterea să se apropie periculos de buturile adverse, iar finalul întâlnirii au fost destul de liniștit. Austria s-a impus la limită și a egalat Norvegia în clasamentul primei grupe a seriei secunde din UEFA Nations League. România se află acum la 5 puncte distanță față de rivale, cu două jocuri înainte de finalul campaniei.

Naționala mare a trecut, în doar șase zile, printr-o serie negativă fără precedent în actualul secol. Pierderea a trei partide oficiale consecutive, pentru prima oară de la EURO 1996 încoace, a neutralizat aproape în integralitate startul foarte bun, întărit nu mai departe de data succesului din Austria. Actualmente, evenimentele din urmă cu șase săptămâni par deja foarte îndepărtate în amintirea generală fotbalistică din țara noastră.