Întreaga lume a sportului a fost afectată de gravitatea extinderii virusului COVID-19 pe teritoriul planetei. O consecință importantă a reprezentat-o întreruperea sau abandonarea planificării normale a competițiilor.

Printre domeniile la nivelul cărora aspectul respectiv s-a petrecut cel mai târziu a fost snookerul. Openul Gibraltarului, câștigat de către Judd Trump a reprezentat unul dintre rarele evenimente consumate în mijlocul lunii martie. Însă, la câteva zile distanță, înrăutățirea situației de pe teritoriul Marii Britanii a impus amânarea turneelor rămase de disputat din stagiunea 2019-2020. Astfel, am avut ocazia de a urmări primul Campionat Mondial început pe timpul verii. Cea mai importantă competiție a maeștrilor tacului a debutat pe tabloul principal la 31 iulie și a luat sfârșit duminică, printr-un deziderat de referință.

Îndoiala a persistat multă vreme asupra prezenței spectatorilor la Sheffield, lucru care s-a materializat doar în trei din cele șaptesprezece zile de concurs. Inițial, Ronnie O`Sullivan a contemplat să nu participe la actuala ediție, tocmai din cauza absenței atmosferei specifice Teatrului Crucible. S-a afirmat inclusiv că influența sponsorilor l-a determinat pe englez să abandoneze un astfel de plan. Așadar, iubitorii snookerului nu au fost obligați să trăiască un prim Campionat Mondial în actualul secol, fără apariția lui O`Sullivan. Putem afirma acum că istoria avea să fie privată de clipe legendare, în cazul în care întreaga situație decurgea diferit.

Drumul jucătorului în vârstă acum de 44 de ani către fazele superioare a adus un record greu de egalat, chiar de la prima sa prestație. Duelul contra thailandezului Thepchaya Un-Nooh, tranșat cu 10 – 1 a fost transpus în cea mai rapidă victorie din istoria turneului de la Crucible. Înfruntarea a avut parte de doar 108 minute de joc efectiv, după cum relatează metro.co.uk. Altfel enunțat, media unui joc de șaisprezecimi a fost de sub 10 minute. Trecând într-o manieră aproape irepetabilă de prima rundă, The Rocket avea să întâlnească apoi oponenți de valoare uriașă, cumva direct proporțională cu avansarea în competiție. Optimea de finală împotriva lui Ding Junhui a fost câștigată cu 13 – 10, iar în sferturi Mark Williams s-a lăsat depășit cu același scor. Deși galezul începuse mult mai bine partida, având avantajul cel mai consistent la 7 – 2, el nu a putut să-i facă față colegului său de generație, în sesiunile hotărâtoare ale confruntării.

Probabil, provocarea cu cel mai înalt grad de dificultate în plan sportiv și mental urma pentru Ronnie în semifinale. După o desfășurare inconstantă a meciului lor, el și Mark Selby au avut nevoie de joc decisiv pentru a decide combatantul din ultimul act. Autorul celor mai multe break-uri de peste 100 de puncte a trecut linia de sosire devansându-și oponentul în lupta loviturilor de siguranță din final.

Bătălia decisivă pentru titlul de la Sheffield i l-a adus în față lui Ronnie O`Sullivan, pe Kyren Wilson. Mai tânărul sportiv din Albion trecuse și el printr-o semifinală greu de relatat în cuvinte. El și Anthony McGill au ajuns tot la capătul celor 33 de jocuri programate. Ajutat și printr-un plus de șansă, Războinicul s-a impus și a putut păși prima dată pe scena de la Crucible din postura de finalist.

Primele opt jocuri ale întâlnirii au fost dominate de multplul deținător al titlului. Ulterior, după ce a ajuns să conducă cu 8 – 2, el a fost mulțumit să vadă sesiunea a doua încheiată cu tabela arătând 10 – 7. Raportul de forțe la masă se schimbase radical, dar Wilson a irosit șansa de a se afla într-o poziție și mai bună. A treia sesiune și-a consumat momentul pivotal în jocul 19. Atunci, outsiderul meciului a avut oportunitatea să se apropie la 9 – 10, însă nu a profitat de ea. O`Sullivan a mărit diferența din nou, după care a câștgat impunător și următoarele șase jocuri ale după-amiezii, plasându-se la o lungime de victorie.

Formalitatea din ultima parte a meciului a fost îndeplinită rapid. Ronnie O`Sullivan s-a impus cu 18 – 8 și a devenit pentru a șasea oară campion mondial de snooker. Sportivul născut în Wordsley a repetat performanța din 2001, 2004, 2008, 2012 și 2013. El l-a egalat pe Sir Steve Davis numărul de coroane cucerite (în Teatrul Crucible). Doar Stephen Hendry deține acum mai multe trofee supreme decât Racheta: șapte.

Totuși, valoarea triumfului de astăzi este și mai mult amplificată de următoarea statistică: Ronnie l-a depășit pe Hendry, acontând trofeul de puncte cu numărul 37*. Astfel, proaspătul sextuplu învigător de la Sheffield a depășit o bornă a scoțianului, vizată de multă vreme.

Ronnie O`Sullivan a ajuns la Crucible în 2020 fără așteptări personale uriașe. El a declarat în mai multe rânduri (ale trecutului) că nu se mai vedea apropiindu-se de alte titluri mondiale. Acum și-a rezumat bucuria, afirmând, printre altele: ”E un vis devenit realitate! Niciodată să nu spui niciodată!”

Realitatea a ajuns să răsplătească o figură de legendă, profund atașată și de țara noastră. Snookerul rămâne un sport în care calitatea jocului nu ține cont neapărat de criteriul vârstei. Acest fapt ne este ilustrat de un campion mondial încoronat azi, la 19 ani distanță față de primul succes asemănător.

Surse:

https://metro.co.uk/2020/08/03/ronnie-osullivan-destroys-thepchaiya-un-nooh-10-1-record-breaking-world-snooker-championship-masterclass-13075120/

https://www.gsp.ro/sporturi/snooker/ronnie-osullivan-kyren-wilson-finala-cm-de-snooker-crucible-607345.html