Calificare pentru CFR Cluj/Campanie rușinoasă pentru FCSB

A treia competiție valorică din fotbalul european a adus un parcurs complicat echipelor românești. Însă, la capătul fazei grupelor, CFR Cluj a reușit să depășească bariera de care nici nu s-a apropiat măcar în sezonul anterior.
Contra lui Ballkani, în seara decisivă, a fost nevoie de un singur gol spre victorie pentru echipa lui Dan Petrescu. Totuși, lucrurile s-ar fi putut tranșa și mai simplu, dacă Ciprian Deac ar fi concretizat măcar una dintre cele două execuții consecutive de la punctul cu var.
În timp ce campioana României și-a parafat prezența în așa-numita primăvară europeană după trei ani, FCSB a încercat fără succes să o împiedice pe West Ham din a deveni prima formație ce completează o grupă de Conference League cu maximum de puncte. La polul opus, gruparea preluată de Mihai Pintilii și-a încheiat evoluția cu cel mai modest golaveraj și doar două remize acontate.
Unul dintre termenii domeniilor încă esențiale, cel puțin prin ochii susținătorilor, rămâne relevanța. Orice alt element s-ar mai adăuga apoi, nu va fi ușor de comparat cu senzația existentă la bifarea țintelor până nu demult obișnuite. Însă, drumul nu este deloc similar, raportat la trecut pentru sportul general de echipă, incluzând și acțiunea din iarbă. Ea a fost acum extinsă spre faze atât de mult dorite, unde noua indicație se va obține cu o și mai mare nevoie de implicare, a obiectivelor majore. Drept urmare, absolut nicio săptămână nu se arată identică pentru sportul balonului rotund.
Cu adevărat se aplică ultima prezumție asupra celor întâmplate în cadrul toamnei ca întreg, una care a resetat așteptările în multiple rânduri. Pentru statutul actual al fotbalului românesc, a părut că diferența dintre realizabil și imposibil se transformă aproape cu fiecare episod. Comparativ altor ramuri de echipe însă, acoperirea rămâne una mare, tocmai pentru secvențele ce vor căpăta cumva o miză ridicată. În principal, nivelul de club nu a mai indicat grozave speranțe pentru reprezentarea continentală. Doar că, șansa a făcut ca, după o campanie care nu se va descrie altfel decât imprevizibilă, miza finală să rămână în joc, cât privește Conference League.
Pentru a ajunge în acolo, măcar pentru a treia competiție europeană, vara a arătat realmente dur, în cazul fiecărei formații care a plecat cu șanse. Cu alte cuvinte, nimic nu a descris nici un drum preliminar mai ușor, cu atât parcursul la care am asistat odată ce prezențele în grupe s-au parafat. În mare, totul ar fi putut să fie abordat ca un bonus, cu absolut nimic de pierdut pentru campioana, dar mai ales vicecampioana Ligii I. Realitatea s-a arătat însă foarte mult diferită, în al doilea caz, cu toate că tema ideea unui debut pozitiv nu s-a pierdut deloc.
FCSB a plecat în teorie având cel mai dificil joc la debutul toamnei, iar evoluția de la Londra ar fi putut indica multe posibilități pentru un drum cu adevărat meritoriu. Din păcate, episoadele care au urmat au transformat practic seara de pe Stadionul Olimpic într-o amintire foarte îndepărtată. Cu greu vom putea identifica o altă explicație pentru următoarele reprezentații decât teamă că Liga I va deveni un obiectiv tot mai greu de gestionat. Ca urmare, propriu-zisa decădere nu a fost tocmai subită, însă imposibil de negat, cât privește confruntările mediane.
În orice context, pare atât de greu de acceptat ca Silkeborg să poată domina la un nivel istoric o formație cu renume construit peste hotare. Doar că, disputele daneze au arătat că șansele pentru avansare vor fi nule și poate nemeritorii. Însă, chiar și la capătului unui 0 – 10 la general, roș-albaștrii și-au arătat nivelul calității și potențialul, în fața lui Anderlecht. Remiza din ultima deplasare a campaniei a fost obținută meritat, după un joc ce a reaprins câteva discursuri pozitive.
Apoi însă, înfrângerea de pe Cluj Arena, contra Universității, l-a convins pe Nicolae Dică să nu mai continue drept tehnician al vicecampioanei. De la explozivul debut în returul cu Saburtalo Tbilisi (unde drumul preliminar a fost atât de aproape să se încheie prematur), nu au trecut peste trei luni. Ca urmare, echipa avea să completeze parcursul european al sezonului cu ajutorul unui al treilea antrenor. Sarcina disputei de acasă, contra lui West Ham i-a revenit lui Mihai Pintili, în ceea ce ar fi trebuit să fie o seară memorabilă. Raportat la primul joc din Grupa B, tensiunea se dovedea nulă, ciocănarii revenind deja calificați în capitala României. Formațiile nu s-au mai întâlnit pe tărâm bucureștean de la capătul secolului trecut, atunci când Steaua s-a impus în ultimul duel direct. David Moyes a trimis pe Arena Națională o formulă mai degrabă experimentală, însă doar intervențiile lui Ștefan Târnovanu au făcut ca scorul să rămână egal.
În minutul 40, Pablo Fornals a finalizat de la limita offside-ului pentru a-i plasa pe londonezi în avantaj. Scorul ar fi putut imediat să crească, balonul fiind scos de pe linia porții de către Alexandru Pantea în prelungirile actului prim. După reluare, misiunea vizitatorilor s-a simplificat și mai mult, Divin Mubama fiind inițial creditat cu primul gol din carieră. La scurt timp după devierea în propria poartă a lui Joyskim Dawa, primul marcator de pe Arena Națională a realizat și dubla. Doar Risto Radunović a avut șansa uriașă a reușitei de onoare, West Ham completându-și parcursul perfect în grupă cu prima victorie din istorie în România. Contra unui adversar dornic să-și promoveze cei mai talentați dintre tineri și foarte tineri, FCSB a cedat scor mai dur decât în tur; 0 – 3, golaverajul final fiind de trei reușite marcate și 18 primite. CFR – Ballkani 1 – 0 ; Misiunea îndeplinită din Gruia nu vine fără emoții
Bineînțeles, deja rezultatul din București a fost mai puțin relevant cât privește orice implicații, (în afara prestanței), comparativ celeilalte dispute a zilei finale. Precum reiteram anterior, structura cea mai constantă a ultimilor ani și-ar fi imaginat cu greu un scenariu atât de complex. Practic la orice nivel, fie că ne referim sau nu la preliminarii, întrebările au fost majore, soarta succesului ajungând să se reducă la un singur joc.
Aceeași istorie recentă ne spune că nu fiecare confruntare de tipul totul sau nimic s-a încheiat favorabil pentru CFR Cluj. Dar, clubul transilvănean a continuat să-și ofere șanse, deși ruta Ligii Campionilor a dispărut atât de rapid.Instabilitatea evocată anterior la rivala bucureșteană a fost cumva pusă de o parte mai ușor, și datorită realizărilor din trecut.
Accesul în Grupa G a UEFA Conference League a reprezentat practic momentul în care claritatea a început să se reinstaleze. Apoi, pericolul a venit mai ales în dreptul lui Dan Petrescu, însă calea spre remediere s-a dezvoltat treptat. După cum am văzut și în handbalul de nivel înalt – respectiv la recenta revenire și victorie de Ligă a Campionilor, obținută in-extremis la Zagreb de Dinamo – poate fi nevoie de doar un moment pentru relansare.Primul succes în fața Slavei Praga, certă favorită de altfel, a oferit platforma necesară cel mai clar din perspectiva încrederii.
Chiar dacă ambele dispute au avut și destule momente delicate, ele au rezultat în victorii cruciale, care să permită efectiv calificarea. Eșecul cu Sivasspor s-a arătat poate mai drastic decât imaginea din teren, însă coordonatele depășirii grupelor nu s-au schimbat. Bineînțeles, existau chiar multiple opțiuni spre accederea în șaisprezecimi, cea principală fiind echivalentă cu trei puncte contra lui Ballkani.
De-a lungul întregii toamne competiționale, am văzut cum formația puțin cunoscută anterior din Kosovo își merită categoric locul în actualul stagiu competițional. Fără vreo teamă față de niciun adversar, gruparea ex-iugoslavă a impresionat în fiecare deplasare, arătându-și dispoziția pentru un fotbal ofensiv. În cazul formației din Gruia, cu atât mai important s-a dovedit egalul obținut în tur, la capătul primei confruntări cu elevii conduși de Ilir Daja. Evoluția a arătat practic mai modest decât în orice altă seară, însă reușita din prelungiri a lui Matias Yuri reprezenta un element uriaș la startul epilogului.
Învinsă în derby-ul vișiniu cu Rapid, CFR și-a păstrat resursele cât mai clar pentru o dispută în care gruparea oaspete, din nou, nu avea nimic de pierdut. În schimb, ardelenii aveau momentan miza doar în propriile mâini, motiv pentru care riscurile au fost așteptate de asumat. Totodată, atenția în defensivă rămânea cheia în debut pentru ca orice plan inițial de joc să poată fi apoi implementat. Nu am avut nevoie de mult timp până când oportunitățile să apară. Spre o reacție pe măsură a publicului prezent la capacitate crescândă, Emmanuel Yeboah ar fi putut deschide printr-o lovitură de cap.
După doar trei minute, ghanezul a pus în mare pericol buturile adverse, vârful suspendat în a cincea etapă fiind din nou aproape să deschidă scorul ulterior, tot din interiorul careului. Cartea de încredere la care feroviarii din provincie apelează atât de des, faza fixă, nu urma să dezamăgească. Un corner prelungit apoi a adus în minutul 17 întâia reușită, aceea pe care Dan Petrescu o dorea cât mai rapid posibil. Bismark Boateng a fost cel responsabil cu o finalizare facilă, obiectivul prim fiind îndeplinit pentru CFR.
Chiar și înainte de a fi conduși, oaspeții s-au axat clar asupra posesiei prelungite, clujenii fiind apoi pregătiți să răspundă cu organizarea solidă. Orizontul putea deveni mult mai limpede, la finele primelor 30 de minute, în special datorită evenimentelor de la Praga. Max Gradel deschidea scorul în dreptul lui Sivasspor acolo, spațiul de eroare al campionilor României lărgindu-se evident. Peste alte zeci de secunde, transilvănenii urmau să beneficieze de arătarea punctului cu var, mulțumită unei excelente insistențe a lui Cephas Malele. Ciprian Deac și-a asumat ca de obicei responsabilitatea dublării avansului, dar execuția a fost blocată inițial. Stivi Frashëri nu a rămas însă regulamentar pe linia porții, repetarea loviturii de la 11 metri părând foarte clară, în ciuda protestelor kosovare intense. Din păcate, căpitanul clujean a ales șutul pe centru în a doua instanță, intenție ghicită de asemenea. Incredibil dar adevărat, portarul din Albania a menținut practic suspansul asupra întâlnirii din Gruia.
Deși Ballkani a fost prea puțin capabilă de șanse clare pentru egalare până la pauză, totul se putea încă schimba în repriza secundă, cât privește coordonatele grupei. Totuși, creditul gazdelor a rămas vizibil după reluare printr-un joc agresiv în continuare, din punctul de vedere al ofensivei. În măsura trecerii minutelor, a fost evident că elanul va trece în tabăra opusă, regăsită în căutarea unui alt rezultat pozitiv. Replica într-un joc care a devenit tot mai fizic și-a făcut loc dintr-o altă fază fixă, același Ciprian Deac servindu-l perfect pe Andrei Burcă.
Goalkeeperul protagonist al partidei până atunci s-a opus formidabil, odată în plus, lovitura de grație întârziind, inclusiv la intrarea în ultima treime. Gradual, presiunea urma să urce în raport cu o revenire în calcule a Slaviei, în confruntarea din capitala Cehiei. În Gruia a fost nevoie de peste 70 de minute pentru ca Simone Scuffet să semneze o intervenție crucială, la șutul lui Edvin Kuč. Aproape într-un mod inevitabil, echipa ex-iugoslavă a presat aproape la fiecare acțiune, cu o posesie care a depășit și 70 %.
Eficiența vizitatoare nu a fost deloc grozavă, dar ocaziile irosite de gazde în prima parte, au permis ca finalul să aibă parte de suspans. Din fericire, outsidera Grupei G a continuat să nu aleagă soluțiile cele mai inspirate în situațiile sporadice care au mai urmat. Pragmatic, poate inestetic, dar cu siguranță de înțeles, CFR Cluj a gestionat coerent clipele ce îi puteau hotărî destinul sezonului. Doar că, mulțumită faptului că la Praga nu s-a mai punctat, inclusiv remiza ar fi fost suficientă, pentru ca obiectivul să fie îndeplinit.
În schimb, victoria la limită a consfințit că trupa vișinie din Ardeal a meritat clasarea pe locul secund, echivalentă cu prezența în fazele eliminatorii din Conference League.Campania de toamnă a arătat pe alocuri chinuitor, dar campioana României a fost cea care și-a stabilit un scop cert. Ca urmare, aceeași grupare din Transilvania revenea în postura de a evolua în doar clișeica primăvară europeană. În februarie, activitatea fotbalistică de înalt nivel se va relua cu largi posibilități spre alte vizite de prestigiu, pentru deținătoarea ultimelor cinci coroane ale țării noastre.
Surse:
https://www.digisport.ro/fotbal/conference-league/cfr-cluj-ballkani-1-0-campioana-romaniei-s-a-calificat-in-16-imile-conference-league-2014121
Comentarii