Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA) a decis luni să excludă Rusia de la competițiile internaționale timp de patru ani, pentru a sancționa astfel falsificarea datelor privind controalelor antidoping.

În urma acestei decizii, Rusia nu va putea fi prezentă cu delegații proprii la JO de vară de la Tokyo, din 2020, și nici la Olimpiada de iarnă de la Beijing, din 2022, scrie Agerpres.

"Lista completă a recomandărilor (sancțiunilor Comisiei de revizuire a conformității) a fost aprobată în unanimite" de către cei 12 membri ai Comitetului Executiv, a declarat un purtător de cuvânt al WADA.

Comisia de revizuire a conformității (CRC) a recomandat, între altele, excluderea drapelului Rusiei de la JO și de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, cu posibilitatea prezenței sportivilor ruși la aceste competiții sub drapel neutru.

Potrivit raportului CRC, Rusia ar fi înlăturat "sute'' de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fișierele sale trimise transmise Agenției Mondiale Antidoping la începutul anului, transmiterea acestor date fiind o condiție necesară pentru ridicarea sancțiunilor anterioare împotriva Agenției ruse antidoping (RUSADA), aflată în centrul unui sistem instituționalizat de dopaj între 2011 și 2015.

Rusia a fost deja exclusă de la Olimpiadele care au avut loc la Rio (2016) și PyeongChang (2018), din cauza acestui scandal de dopaj declanșat în urmă cu patru ani.

Totuși, Rusia poate participa la Campionatul European de Fotbal din 2020, în condițiile în care va fi și una dintre cele 12 țări gazdă.

Decizia adoptată luni de AMA/WADA va putea fi însă contestată într-un termen de 21 de zile la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, de către Agenția rusă antidoping sau Comitetul olimpic rus, precum și de orice Federația internațională vizată de această hotărâre.