Partida uluitoare desfășurată vineri a împins naționala feminină de handbal către faza grupelor principale din Japonia. Totuși, obiectivul cel mai înalt, anume trecerea de etapa Main Round, devenise improbabil de atins.

Ținând cont de circumstanțele aparte, întâlnite de la începutul competiției și până la finalul întâlnirii cu Ungaria, misiunea tricolorelor se dovedea tot mai dificilă. Răsturnarea fantastică de scor, realizată împotriva maghiarelor a oferit un imbold nemaipomenit. Faptul respectiv a fost ilustrat la maximum în prima repriză (dar, nu numai) a meciului împotriva Rusiei. Ulterior, soarta duelului s-a tranșat într-o manieră bruscă și categorică. Din acest moment, naționala pregătită de Tomas Ryde se va concentra asupra unei alte ținte majore.       

România a fost învinsă de Rusia, cu scorul de 18 – 27, rezultat care a compromis orice șansă matematică de accedere în careul de ași al Campionatului Mondial de Handbal Feminin. Desfășurarea încleștării de astăzi a fost una relativ neobișnuită, în particular, pe parcursul primelor 30 de minute. Formația pentru care Ambros Martin a încheiat înțelegerea cu naționala autohtonă și-a creat un avantaj solid, de cinci lungimi, la scorul de 9 – 4. În pofida auspiciilor complicate, jucătoarele conduse pe teren de Cristina Neagu și Patricia Vizitiu au încheiat prima repriză la egalitate, izbutind să primească doar 10 goluri. Mai mult actul secund avea să aducă naționala noastră în avantaj.

Evoluția Rusiei lăsa de dorit, însă lucrurile nu păreau să se schimbe până în ultimul sfert al partidei. Deciziile riscante din punct de vedere tactic, care au dus la multiple goluri primite de la portarul advers, alături de contribuția nefericită a arbitrilor din Argentina au contribuit la ruperea subită a unui echilibru mulțumitor. De la scorul de 16 – 17, rusoaicele au înscris opt goluri consecutive. Campioanele olimpice de la Rio de Janeiro și-au asigurat un final de meci liniștit.

În schimb, România s-a dovedit incapabilă să mai țină ritmul, într-un efort colectiv extrem de solid pentru primele 40 de minute, potrivit analizei gsp.ro. 

Principala marcatoare a României, pe parcursul întregii competiții, Cristina Neagu a reușit să fie din nou la înălțime, reușind să-și păstreze procentajul perfect la aruncările de la 7 metri. Deși, a fost marcată la fel de agresiv precum și în meciul cu Ungaria, ea a rămas afectivă pentru majoritatea jocului. Cele 5 reușite ale sale nu au fost însă îndeajuns pentru a-și ține echipa aproape de victorie. Sfârșitul întâlnirii i-a permis lui Tomas Ryde să o odihnească pe Cristina, atenția îndreptându-se către următorul duel, în compania Suediei. Tehnicianul scandinav s-a declarat extrem de nemulțumit în ceea ce privește prestația oficialilor argentinieni.

Conform declarațiilor preluate de către digisport.ro, Ryde a afirmat: ”Arbitrii au făcut diferența! Totuși, în ciuda unor decizii greșite în momentele de echilibru, rezultatul final de pe tabelă face ca ostilitățile să fie foarte greu de pus la îndoială”.

În urma eșecului din această dimineață, naționala feminină de handbal rămâne doar în cursa pentru obținerea calificării la Jocurile Olimpice, de anul viitor. Potrivit Digi Sport, România are obligativitatea să câștige ultimele două meciuri din Grupa Principală B. În caz contrar, participarea la turneul preolimpic va fi ratată. Prin urmare, întâlnirile cu Suedia și Japonia capătă o importanță la fel de mare, precum cele disputate cu Ungaria și Rusia.

Chiar dacă drumul către semifinalele Campionatului Mondial a fost oprit oficial, misiunea tricolorelor în națiunea Soarelui Răsare nu s-a încheiat. Meciurile care vor urma ar putea aduce România mai aproape de o revenire în Japonia. Duelul cu Suedia se va disputa marți de la ora 13 : 30, fiind transmis la Digi Sport și Telekom Sport. 

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/handbal/romania-rusia-18-27-doua-treimi-am-fost-lei-restul-mielusei-romania-s-a-prabusit-dupa-40-de-minute-fantastice-584838.html 

https://www.digisport.ro/handbal/tomas-ryde-a-pus-tunurile-pe-arbitraj-dupa-umilinta-cu-rusia-arbitrii-au-facut-diferenta-766632

https://www.digisport.ro/handbal/ce-urmeaza-pentru-romania-dupa-esecul-cu-rusia-miza-uriasa-a-partidelor-cu-suedia-si-japonia-766611