Așteptările inițiale asupra startului traseului propriu-zis din UEFA Conference League au vizat măcar un rezultat pozitiv. Din păcate, CFR Cluj nu a reușit decât salvarea unui punct într-o deplasare în Kosovo nu neapărat dătătoare de speranțe.

Dacă formația ardeleană i-a stopat lui Ballkani un moment culminant la Pristina, istoria s-a rescris pe London Stadium. 

Revenită într-un cadru european al grupelor, FCSB a arătat că poate pune mari probleme lui West Ham United, care nu mai triumfase de peste patru decenii contra unei formații românești. Cu toate acestea, într-o atmosferă emoționantă, dominată majoritar de suporterii tricolori, echipa care a bifat semifinalele ediției precedente a Europa League a răsturnat tabela în ultimul sfert de partidă.

Disputa dintre grupările capitoline (consumată sub o ploaie sugestivă) a fost cea dintâi începută în memoria Reginei Elisabeta a II-a și probabil ultima încheiată înaintea unei perioade de pauză pentru întreg sportul britanic. 

La momentul prezent, ne regăsim într-o campanie fotbalistică total particulară, orientându-ne spre un program uluitor de condensat. Ultima prezumție se îndreaptă mai ales spre cadrul de club. Evident, apropierea rapidă a Campionatului Mondial obligă orice competiție în a-și derula cât mai rapid fazele oficiale de debut, lucru care va dicta direcția traseului continental, mai mult decât oricând. Cu atât mai important, din unghiul posibilelor performanțe ce s-au transformat deja în repere excelente, continuarea devine crucială. În schimb, condiția recentă a fotbalului românesc ar fi părut deja depășită.

Această temă a rămas valabilă de-a lungul întregului anotimp estival, întocmai din cauza modalității în care călătoria preliminară evocată s-a declanșat. Probabil că, la finalul ei, orice impresie realistă a fost depășită, drept care atingerea competiției propriu-zise, chiar dacă a treia valorică, rămâne o reușită. Desigur, valoarea ei ar fi fost mai convingătoare în condițiile unei prezențe în grupe mai abundentă, dar nicio formație nu a avut destinul asigurat. În nota subliniată, deși aparent fiind văzut ca un real bonus, startul în UEFA Conference League a surprins note diferite.

Raportându-ne la prima campanie din cadrul trofeului terț, adjudecat de către A.S. Roma, așteptările nu puteau fi realmente mari. Însă, de remarcat, încă de la capătul serii dramatice de 24 august, a fost că dinamica celor două participante s-a dovedit diferită din multe unghiuri. Cu alte cuvinte, începând de la experiența precedentă de nivel similar, la culminarea căilor preliminare, până la tragerea la sorți, cele mai titrate două cluburi contemporane au avut abordări în teorie opuse.

Ballkani – CFR 1 – 1: Un punct obținut dramatic subliniază debutul ardelean cenușiu

Pentru campioana în exercițiu care se află într-o poziție într-adevăr delicată pe plan intern, comparativ cu secvențele recente (conduse acum tot mai solid de Rapid și Farul), lucrurile nu au funcționat nici extern pentru destul timp. Însă, fatidicul eșec al vișiniilor din provincie împotriva lui Pyunik Erevan s-a transformat dintr-o secvență fără întoarcere, într-un punct critic abordat pozitiv. În calculele pentru grupe, deraiate în Champions League de o formație armeană ce a traversat în final același traseu precum CFR, s-a integrat inclusiv șansa, pe lângă aceeași atitudine pragmatică.

Culoarul ar fi putut arăta mai complicat, însă luând în seamă și tensiunea venită din interior, siguranța a dispărut treptat. Totuși, pe măsură ce respectivul context mai degrabă extra-fotbalistic s-a limpezit, obiectivul crucial s-a parafat, chiar fără înfrângere (aspect invalid pentru cealaltă formație calificată). Cu atât mai memorabilă rămâne singura reușită din timpul suplimentar al dublei contra lui Maribor, echivalentă dezvăluirii unei grupe cel puțin acceptabile. 

De reținut pentru trupa condusă de către Dan Petrescu este că a cincea prezență succesivă într-o lună septembrie continentală a debutat ca nicio alta. Dincolo de vechi adversare, precum este și rămâne Slavia Praga, nume asemănătoare lui Ballkani au fost întâlnite în fazele anterioare. Dar, o deplasare de club în Kosovo rămâne unică, oricare ar fi caracterizarea inițială a nivelului opoziției. Este evident că în fața micii națiuni ex-iugoslave, statutul de favorită a fost adoptat majoritar în dreptul laureaților din Liga 1.

Însă, chiar dacă am menționat anterior cum clujenii nu au cedat vreo confruntare până la debutul propriu-zis, semnificativ s-a prezentat și lipsa oricărui succes pe teren străin. Ritmul asociat campionatului s-a prezentat ideal, însă așteptările erau cel puțin de a egala parcursul din 2021-2022, care a arătat o singură victorie. Atmosfera pur balcanică nu a devenit deloc confortabilă nici pe cea mai importantă arenă kosovară, dar nu acesta a reprezentat singurul motiv de îngrijorare pentru CFR.

Dispoziția de atac a transilvănenilor s-a arătat în apropierea unui punct minim, cealaltă campioană reușind să controleze ritmul întâlnirii pe durata majorității primei părți. Chiar și astfel, posibilitățile de a marca au venit și în dreptul vizitatorilor, în pofida semnelor neplăcute ale lipsei de urgență. Albanezul Stivi Frashëri a fost pus serios la încercare de Ciprian Deac și Yuri, deschiderea scorului întârziind să vină, în punctul în care seara ar fi devenit mult mai simplă. Treptat, semnele platitudinii s-au înmulțit, pe măsură ce jucătorii campioanei din Kosovo au început să se avânte spre buturile lui Simone Scuffet.

Înaintea pauzei, raportul forțelor părea deja schimbat, perspectiva înrăutățindu-se mai clar după reluare. Posesia a rămas admirabil superioară în dreptul lui Ballkani, publicul recunoscând o posibilitate pentru un mare rezultat. Iar minutul 65 a consemnat reușita mult dorită de sportivii echipați în portocaliu, datorită finalizării lui Armend Thaqi. Același apărător local a semnat și ocazia dublării avantajului, dar după ce dinamica s-a calmat, ardelenii au început să aplice o presiune mai mare, la capitolul mingii măcar.

Deși șansele mari pentru a egala nu urmau să apară în abundență, gazdele au fost împinse spre a fi vulnerabile atunci când balonul a ajuns în careu. Iar, ultimele secvențe regulamentare au adus prima fază crucială a serii cu potențial major de fault în atac, Yuri transformând o centrare neconcludentă în singura reușită a campioanei. Oricât de palidă a arătat aproape de la un capăt la altul prestația pentru CFR, Adrian Păun a irosit chiar o ocazie importantă spre victorie. Fără să fie concretizată, ea a semnalat un rezultat fără glorie, dar care putea arăta mult mai supărător pentru multipla formație-etalon a Ardealului. 

West Ham – FCSB 3 – 1: Mirajul succesului într-o Londră emoțională se stinge după 69 de minute 

În continuare, standardul nu a făcut decât să urce, de la Priștina, spre inima Marii Britanii, pentru meciul secund cu interes tricolor. În general, majoritatea opiniilor arată - pe drept sau nu - că FCSB a fost echipa cu mai multă șansă dintre exponentele României, la orice fel de tragere la sorți. Doar că, hiatusul continental s-a extins chiar enorm pentru cea mai titrată grupare la nivel înalt, isprava actuală fiind prima din 2017 încoace.

Actualmente, la cinci ani distanță, șansa din dreptul urnelor a părut să se disipeze, însă nu putem afirma că drumul până în grupe a fost lipsit de hazard. Deși a părut echipa mai completă în fiecare rundă preliminară, totul s-ar fi putut și încheia în mai multe instanțe. Multe minute (anume opt) nu au separat-o pe Saburtalo din a obține calificarea, deși bucureștenii conduși brusc de Nicolae Dică au arătat o clară superioritate pe Arena Națională. Apoi, dilemele au continuat contra lui Viking, mai ales în capitală, drept care s-au creat circumstanțele unui retur precum a fost cel din Norvegia.

Ca urmare, senzația unui joc promițător, la cote mult crescânde față de realitatea observată în Liga I, ar fi putut să nu mai conteze. În schimb, două erori foarte mari din partea unui goalkeeper altfel excelent, respectiv a unui fundaș nordic cu mare experiență, au întors efectiv soarta duelului din play-off. Lovitura de pedeapsă din ultimul minut a lui Risto Radunovici a consfințit izbăvirea dramatică, una a reintroducerii numelui FCSB (așa cum este expus oficial) pe harta fotbalistică a relevanței.

La prima vedere, cu greu s-ar fi putut găsi o asociere de trei echipe mai dificile ca oponenți ai roș-albaștrilor decât imaginea inițială a Grupei B. Dar, misiunea foarte dificilă a startului a însemnat și o oportunitate înaltă pentru descoperirea unei scene pe măsură. Practic, singura exponentă din Premier League posibilă pentru a lua calea comună vicecampioanei avea să deschidă drumul. Numai că, până când FCSB să marcheze o revenire oficială la Londra pentru prima oară după ce a înfruntat-o pe Chelsea în 2012 și 2013, jocul cu West Ham United a căpătat o complet altă nuanță. 

Moartea Reginei Elisabeta a II-a reprezintă unul dintre evenimentele care opresc lumea literalmente în loc. Iar, la nivelul rapidității răspândirii tristei vești, înfruntarea programată pe London Stadium s-a transformat într-una dintre primele oportunități ale atleților de a oferi omagiul direct celui mai longeviv monarh al Regatului Unit, cu atât mai mult în capitală. Așadar, inclusiv la nivel motivațional din tribune, întreaga confruntare a mers într-o nouă dimensiune. Fără orice altă ceremonie anterioară în termeni fotbalistici, tabela fostei arene olimpice a devenit lipsită de culoare, chipul așteptat de întreaga asistență făcând-și apoi apariția.

În teren, unda liniștii generate de publicul insular a conturat un fundal sonor atât de clar dominat de termenul Steaua. Un alt dram al ironiei amare face ca structura care poartă respectivul nume să se pregătească doar pentru primul derby din istoria lui Dinamo în Liga a II – a, a doua zi. Scandările române nu s-au oprit, alături de presiunea la fiecare acțiune periculoasă purtată de gazde, acțiunile periculoase fiind cel puțin împărțite în primele 30 de minute. Ciocănarii au suferit foarte mult la capitolul preciziei finalizării, șansele semnate de Andrea Compagno fiind doar avertismentul pentru momentul de glorie al oaspeților. Darius Olaru l-a găsit cu o centrare ideală pe Andrei Cordea, capătul fazei aducând extazul în peluza română. 

Până la acel moment și dincolo de încheierea actului întâi, controlul asupra planului de joc s-a așezat în dreptul bucureștenilor. În schimb, lipsa de inspirație pentru West Ham s-a arătat pe alocuri uimitoare, deși circumstanțe atenuante au existat fără dubii. Într-o rundă inaugurală de Champions League în care Șahtior s-a impus pentru Ucraina la Leipzig, orice părea posibil și arena olimpică a Regatului. Secvența de cotitură ce a spart bariera gazdelor a fost realizată dintr-o acțiune fără un orizont bogat inițial. 

Opțiunea riscantă a lui Ștefan Târnoveanu de a respinge un balon din fața lui Maxwell Cornet a dus la acordarea loviturii de pedeapsă, nerămasă fără controverse. După lunga pauză pentru ca jucătorii implicați să își poată reveni, Jarrod Bowen a transformat impecabil. În urma execuției de la punctul cu var, elevii lui David Moyes au început să-și arate potențialul ofensiv maxim, în fața unui public ceva mai activ. La șapte minute după restabilirea parității, intervenția nefericită a lui Octavian Popescu, utilizat într-o premieră europeană de pe bancă, i-a facilitat efectiv posibilitatea golului lui Emerson.

Văzându-se brusc în dezavantaj, outsiderii au încercat să dea totul în atac, însă fără a-și mai crea ocazii viabile de a puncta. Mikail Antonio avea să pună punct unei nopți nu foarte inspirate pentru el prin intermediul unei a treia reușite, în intervalul a 21 de minute. Desigur, înaintea intrării în prelungiri, este foarte probabil să fi auzit o ultimă interpretare a imnului britanic "God Save The Queen", pe o arenă de fotbal. Capătul confruntării a adus succesul pentru echipa spre care, atât legenda cât și istoria propriu-zisă (din 1966 încoace), ne transmit că monarhul ce și-a întins domnia pe șapte decenii, a avut o oarece afinitate.

West Ham a închis, așadar, un complex românesc ce data din 1980, de la Timișoara, într-o partidă menită acum să pătrundă în istorie. Cert este și că a ei concluzie consfințește o primă etapă românească de UEFA Conference League încheiată cu doar o remiză; din partea formației ce, măcar la capitolul impresiei, a oferit mai puține momente încurajatoare. Dar, ocaziile revanșei vor veni mai des decât oricând în cea mai aglomerată toamnă de club a istoriei fotbalului modern, împreună cu CFR Cluj și FCSB, încă două echipe de play-out în actuala ierarhie a Ligii I.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/conference-league/west-ham-a-anuntat-ce-se-va-intampla-inaintea-meciului-cu-fcsb-ca-urmare-a-decesului-reginei-elisabeta-a-ii-a-1902131