Promițătoarea zi de sâmbătă a Openului Transilvaniei a demarat cu cel mai lung și intens duel, de obicei anormal unei dispute de dublu. În așteptarea duelurilor individuale, Irina Bara și Ekaterine Gorgodze au tranșat jocul dramatic în favoarea lor, depășindu-le pe Andreea Mitu și Irina Begu, după actul final.

În schimb, Simona Halep și-a atins obiectivul cu o mult mai mare ușurință. Succesul reportat cu Marta Kostyuk a consfințit doar un joc cedat. Scena primei finale în sală pentru româncă de la celebrul episod Singapore 2014 i-o va aduce în față pe adevărata performeră a toamnei în tenisul feminin, dominantă și în Ardeal, Anett Kontaveit, de asemenea fără vreo manșă ratată, după demonstrația contra Rebeccăi Peterson.

Finalurile în sport se vor rezuma deseori la diferențele mici, necesare împlinirii. Deși actuala toamnă a remarcat schimbări ale dinamicii, cu precădere în jumătatea estică a bătrânului continent, traiectoria disciplinelor a încercat să se mențină pe un ciclu obișnuit. Fațetele individuale au nevoie în continuare să se desfășoare sub limitări și un cost mare al susținerii. Construirea unui asemenea tablou nu se află departe în raport cu situația provocărilor de la fileu, care este aproape să își treacă în istorie un nou capitol neconvențional. Cu multe așteptări, însă urmărind potențialele mari surprize deopotrivă, devine evident că atenția generală nu se va opri. Drumul pare lung în prezent, cu orice provocare având clipe concomitente de succes și îndoială.

Pentru fiecare dintre exponenții de seamă ai tenisului, resursele încep treptat să se scurgă, spre finalul lungii stagiuni, care pentru mulți a consemnat și călătoria olimpică. Perioada concluziilor devine deosebit de complicată la capitolul gestiunii. Planul fizic devine imposibil de ignorat, indiferent gradului rezistenței arătate de-a lungul timpului, echilibrul nereprezentând o garanție absolută, precum vom remarca ulterior.

Apoi, la fel de mult, pentru cele mai rutinate dintre reprezentantele circuitului, consumul mental va atinge cote serioase, amplificate și de anticipația obiectivelor ultime. Dacă pentru unii atleți fiecare partidă oferă ocazia exprimării liniștite, alții atrag alături importanța psihologică pe care un triumf îndelung căutat ar putea-o aduce.

Judecând după ultima idee sugerată, mijloacele intrinseci ale motivației pot acoperi minusurile apărute în final de octombrie. Însă, pentru găsirea triumfului va fi nevoie de alte elemente suplimentare, între care vom remarca și încrederea. Zilele consumate până acum ale Openului Transilvaniei demonstrează tocmai că respectivul atribut își schimbă mult și des coordonatele. Dacă așteptările au avansat, multe dintre combatante au reacționat diferit.

De aceea, se poate demonstra simplu cum cele mai scurte drumuri către lauri, precum în Ardeal, va fi traversat greu. Într-un turnir ce reunește un număr mai restrâns al participantelor, confruntările ar trebui să devină complicate. Într-adevăr, resursele nu sunt deloc maxime, iar condițiile competitivității au fost stricte, inclusiv în municipiul clujean.

Interesant se dovedește faptul că o primă ediție a unei competiții, care a fost privată de contribuția spectatorilor reușește să atragă atât de mult interes. Inițiativele încercate pentru a permite publicului accesul direct în Sala Polivalentă nu au reușit, însă evenimentele propriu-zise au reușit să acopere golul lăsat în urmă sub respectivul aspect, tocmai datorită contribuțiilor tricolore.

Dintre multele încercări, câteva au ieșit grozav în evidență, dacă privim evoluția actualei săptămâni ori trendul unei stagiuni încurajatoare. Tenismene care și-au obținut pe merit locul în fazele superioare au anticipat una dintre ultimele oportunități pentru remarcare.

Asemenea altor constatări precedente, spectacolul a fost prezent în jocurile singulare, dar și în cele de echipă. Structura tabloului de concurs a făcut cu adevărat improbabil ca jucătoarele din țara noastră să nu concureze pentru un important titlu. Încă din runda a doua, scenariile duelurilor cu importantă reprezentare autohtonă au fost imposibil de evitat.

Dacă poate principalele exponente din perspectiva clasamentului mondial nu au reușit să treacă de un astfel de episod, referindu-ne la Gabriela Ruse și Monica Niculescu, alte perechi cu potențial au încercat să impresioneze. Traversând cu bine confruntarea rundei precedente, Andreea Mitu și Irina Begu s-au văzut într-un important moment al colaborării lor recent reluate. Pentru semifinalista ultimei ediții de la Roland Garros pe echipe, o mică oportunitate a revanșei s-a ivit, de asemenea.

Înainte să fie eliminată fără drept de apel în turneul transilvănean individual, Irina Bara a furnizat una dintre surprizele de seamă ale rundei inaugurale, stopând-o pe bucureșteancă dintr-un parcurs individual ce s-a anunțat lung. Acum, sportiva tenace în vârstă de 27 de ani s-a întâlnit din nou cu Begu – în compania Ekaterinei Gorgodze – pentru o dispută mai importantă din unghiul mizei.

Adăugând natura spre care jocul de dublu s-a îndreptat deja pentru un deceniu și jumătate, suspansul a părut garantat încă de la primele execuții. Într-o dispută care nu deține o favorită certă, chiar și în cadrul pe echipe, secvențele interesante își fac instantaneu simțită prezența. Debutul de joc nu a avut cum să fie decât perfect echilibrat, însă primele două puncte decisive au ajuns în contul perechii româno-gruzine, ce a demonstrat inițial foarte multă siguranță în preajma fileului.

Puse într-o situație complicată, Begu și Mitu au fost obligate să găsească un răspuns imediat, aspect îndeplinit cu ceva șansă, la următoarea ocazie de retur. După revenirea propriu-zisă, momentul pozitiv a părut să treacă treptat din nou în partea de fileu a fostelor campioane de la București.

Însă, aceeași atenție în privința detaliilor schimburilor întâlnite la 40 – 40 le-a propulsat pe Bara și Gorgodtze spre o închidere mult mai simplă a primului segment față de adevărata lui înfățișare. Brusc, manșa le-a scăpat definitiv de sub control partenerelor românce, reacția așteptată venind însă abia în următoarele minute. Revenite pe teren cu o energie superioară, capitolinele au declanșat un adevărat asalt pentru a prelua controlul psihologic al disputei. Pentru jocul de dublu, câștigarea a nouă schimburi dintr-o serie de zece, reprezintă mereu o realizare rară. Un parțial similar le-a oferit Irinei și Andreei, nu numai confortul psihologic cât și pe cel al tabelei.

Ulterior, deși jocul s-a reechilibrat, toate punctele pivotale au revenit pentru o vreme doar în favoarea lor. Având ocazia să împingă confruntarea foarte rapid spre bătălia decisivă, exponentele mai experimentate nu au reușit gestionarea ideală a situației permițându-le adversarelor să capete suficient elan pe finalul secvenței secunde, ce se putea complica serios de la 0 – 5. Mergând totuși spre super tie-break fără alte emoții, Begu și Mitu au lăsat impresia că vor izbuti în continuare să stăpânească în mod coerent situația.

Însă, desfășurarea jocului decisiv s-a transpus haotic, perechea română cedând destul de rapid un ecart extins la trei lungimi. Hotărâte să nu cedeze, tinerele au rezistat în calcule cu mult calm, Irina Bara inițiind o serie formidabilă.

Cu multă rezistență bine cadrată, dar și datorită unor erori majore de coordonare din partea adversarelor, în schimburi cruciale, ea și partenera din Georgia, în compania căreia a câștigat competiția de nivel intermediar desfășurată la Karlsruhe, au înșirat șase puncte consecutive. Astfel, un succes dramatic care nu a mai părut deloc probabil după startul celei de-a doua ore de joc, era obținut cu 6 – 3 ; 2 – 6 ; 10 – 7. Calificarea în prima finală WTA pentru Irina Bara și Ekaterine Gorgodze a reprezentat de departe cel mai tensionat, lung și echilibrat moment al unei zile ce se prezenta absolut excepțională. Utilizarea respectivului termen este viabilă întrucât pe tabloul de simplu, așteptările au fost cu adevărat ridicate.

Realitatea în schimb, nu avea să transmită tocmai această impresie pe hardul clujean, în total contrast cu dramatica înfrângere a lui CSM București cu Brest, în cadrul Ligii Campionilor de handbal feminin.

Mai întâi un mic semn de întrebare a fost atașat asupra stării de dominație în care Anett Kontaveit s-a regăsit inclusiv după aterizarea sa în România, un aspect ce nu putea fi direct asumat. Învingătoarea Kremlinului din 2021 a înfruntat-o pe a doua cea mai în formă combatantă a momentului, din unghiul succeselor consecutive.

Nici măcar Rebecca Peterson nu a izbutit să facă față adevăratului asalt susținut din partea celui mai important produs oferit tenisului de Estonia. Desfășurarea primelor cincisprezece minute a fost mai mult decât edificatoare, inclusiv dacă privim spre tabelă. Controlând fără vreo emoție majoritatea raliurilor de lungime extinsă împotriva unei adversare de excelentă regularitate, atleta din Tallinn s-a desprins atât de rapid, trecându-și în cont primele cinci jocuri.

Apoi, doar câteva secvențe neinspirate au declanșat un scurtcircuit de care Peterson a profitat cât de mult a fost posibil. Estona a reglat situația la timp, urmând să nu îi mai lase nicio șansă scandinavei pentru a se implica într-o revenire. Practic setul doi a sugerat o parafrazare a primului, deși jucătoarea din Suedia a reușit să ducă prima semifinală peste bariera a 60 de minute. Calificarea într-un nou ultim act (patru dintre ultimele cinci succesive fiind atinse în total) a fost absolut incontestabilă, iar rezultatul de 6 – 3 ; 6 – 2 mai lăsa loc de o singură necunoscută.

Speranțele organizatorilor s-au plasat cu siguranță în câteva direcții simbolice, chiar și fără impactul publicului. Cu siguranță, avansarea Simonei Halep a stat în mijlocul lor, alături de alte câteva variabile. Cea mai bine cotată atletă ce a ales să își onoreze prezența la Cluj a demonstrat și ea clipele dominației.

Drumul ei până în careul de ași a oferit multe de gândit. Lăsând în spate serioasele probleme medicale, Gabriela Ruse și Jaqueline Cristian nu au reușit nici măcar să se agațe în partida contra idolului lor, fapt care încă atestă cât de mare ar putea fi încă diferența față de constănțeancă și toate celelalte tinere compatrioate cu potențial.

Experiența șvabă din acest sezon fusese cea mai de succes, între multe accidentări și vizita din Transilvania. Nu a încăput dubiu că scenariul dorit până la urmă de o întreagă națiune tenisistică a fost cel în care Emma Răducanu s-ar fi întâlnit cu favorita principală. Însă o evoluție prea tensionată a britanicei cu rădăcini române i-a garantat Martei Kostyuk prezența în semifinale.

Amintirea recentului duel de la Indian Wells a rămas proaspătă în mintea ambelor combatante, iar românca a decis să evite un debut similar celui californian. Asigurându-și foarte rapid avansul, ea nu a făcut vreun pas înapoi, în ciuda faptului că problemele la gambă ale ucrainencei au părut serioase.

Fără șanse multiple din partea oponentei, capul de serie 6 a cedat o primă manșă albă, sperând doar că datele se vor putea schimba ulterior. Lucrurile au continuat însă a merge exact invers, iar în urma unui prim joc cedat la retur, sportiva noastră a decis să ridice din nou cadența la maximum. Utilizându-se de serviciul I într-o manieră absolut impecabilă (cu o eficiență de 95 %), multipla campioană de Mare Șlem nu a întâmpinat nicio problemă în a domina total meritat și al doilea set.

Singura excepție a părut să fie reprezentat de ultimul, cel mai de calitate și disputat joc al serii, în care o Marta Kostyuk extrem de dezamăgită a reușit să salveze doar primele patru șanse de meci, într-o secvență în care a părut să își găsească doar temporar echilibrul.

Fiind nevoită să mai aștepte pentru prezența într-o partidă decisivă, tânăra de 19 a suferit una dintre corecțiile carierei, atât ca atitudine, cât mai ales din perspectiva jocului: 0 – 6 ; 1 – 6, ora de tenis fiind atinsă in-extremis, judecând timpul total.  Pentru Simona Halep, o finală a fost atinsă triumfal după 13 luni, iar declarația către întregul public din spatele ecranului promite un ultim capitol de nerefuzat, cu o miză excepțională, care se ridică la înălțimea prestațiilor anterioare, culminate cu cele semifinale.

În cele din urmă, oricât de greu anticipabil ar fi părut la început de săptămână, primele două favorite au acontat fără vreun pas greșit biletele pentru concluzia primului open transilvănean de tenis. Capătul poveștii la Cluj va fi prefațat în finala de dublu, țara noastră având încă șanse de a păstra ambele trofee puse în joc.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/s-a-stabilit-ora-de-start-a-finalei-transylvania-open-simona-halep-anett-kontaveit-1345575