Minutul 26 al confruntării din runda a 23-a într-un sezon al Superligii României, ce deja promite să se agite și pe gazon, a consfințit un moment istoric în fotbalul intern.

Jocul de la Sfântu Gheorghe dintre Sepsi OSK și FC U Craiova a fost întrerupt definitiv, pe motivul neîncetării scandărilor xenofobe. Inițial, partida a fost oprită vreme de 10 minute, în încercarea aplanării situației, după care centralul Andrei Chivulete a ales să pună capăt definitiv întâlnirii.

Ca urmare, conform datelor furnizate de către digisport.ro, niciun alt duel din istorie nu a ajuns într-un asemenea stadiu, din rațiuni asociate comportamentului rasist (violența reprezentând un palier diferit de regulament).

După un start propriu-zis de meci liniștit, atmosfera din tribune s-a agravat suficient de mult pentru ca arbitrul din București să adopte măsura intermediară. Echipele au fost trimise la cabine, dar după intervalul clasic de 10 minute de întrerupere inițială prevăzut de obicei, scandările au continuat să se audă din tribune. Iar, incluzând aici și opinia fostului arbitru internațional Marius Avram, în aceste condiții politica în trei pași a fost urmată în conformitate cu normele în vigoare.  

Pasul numărul unu, întreruperea jocului și anunțarea la stația de amplificare de mesaje prin care să fie cerută oprirea scandărilor. 

Pasul numărul doi, oprirea pentru 10 minute a jocului și intrarea echipelor la vestiare, plus anunțarea la stație a consecințelor care vor apărea dacă scandările nu se opresc. 

Pasul numărul trei, oprirea jocului. Chivulete a respectat toți cei trei pași, a opinat Marius Avram. Majoritatea scandărilor au părut să vină din partea galeriei oaspete, motiv pentru care așteptările surprind o decizie de acordare a succesului la masa verde pentru Sepsi, în opinia portarului formației covăsnene, Roland Niczuly. 

De asemenea, patronul lui Sepsi a considerat intervenția oficială ca fiind una binevenită, completând că modul de comportament al galeriei oltene a reprezentat o răzbunare la adresa lui Adrian Mititelu, finanțatorul grupării oaspete.

”Nici nu mi se pare corect ca o echipă să câștige cu 3-0 din cauza suporterilor, dar meciul trebuia oprit. Asta e clar. Trebuie luată o decizie care să aducă normalitate. Eu cred că va avea efecte benefice decizia, deoarece fotbalul trebuie să unească, nu să dezbine”, a declarat Laszlo Dioszegi, în intervenția sa la Digi Sport Special. 

În același timp, președintele lui FC U Craiova, Marcel Pușcaș, a caracterizat întreaga procedură drept un exces de zel din partea arbitrilor. Argumentul oficialului oaspeților pentru continuarea înfruntării a fost evacuarea galeriei doljene, motivând constanta repetare a incidentelor de acest calibru, mai ales la partidele cu implicarea actualei deținătoare a Cupei și Supercupei României.

”Niște suporterii de-ai lor ne-au spus că unii suporteri ai Petrolului au scandat la fel și nu s-a întâmplat nimic. Probabil directiva este să se dea un exemplu, dar ce facem cu soluția intermediară? Se putea încheia totul cu evacuarea suporterilor. Au fost scandări și din partea lor, tot rasiste. Vom duce casetele și înregistrările. Au fost și înainte, și în timpul jocului”, a completat Marcel Pușcaș la Digi Sport.

Cert este că pe măsură ce reacțiile se înmulțesc și cazul va ajunge oficial doar sub competența Comisiei de Disciplină a Ligii Profesioniste de Fotbal, o confruntare istorică din rațiuni negative nu pare să își găsească o finalitate pe teren. Așadar, pentru prima oară în sfera rasismului și xenofobiei, o nouă limită a fost atinsă în România, în clipa întreruperii definitive a partidei.

Înaintea ei, Sepsi Sfântu Gheorghe se afla pe poziția a șasea a clasamentului din Superliga României, cu 32 de puncte. FC Universitatea Craiova ocupă locul 12, cu 24 de puncte acumulate.

Surse:

https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/procedura-in-trei-pasi-verdictul-dat-de-marius-avram-dupa-ce-sepsi-u-craiova-1948-a-fost-suspendat-2190769

https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/au-vrut-sa-se-razbune-pe-mititelu-anuntul-facut-de-laszlo-dioszegi-dupa-suspendarea-meciului-sepsi-u-craiova-1948-2190819

https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/sa-i-dam-lui-sepsi-campionatul-marcel-puscas-interventie-furibunda-dupa-suspendarea-meciului-de-la-sfantu-gheorghe-2190869