Aventura Simonei Halep pe suprafața ce îi este considerată favorită este în plină desfășurare. Turneul care de obicei deschidea stagiunea de primăvară pe zgura europeană a devenit practic unicul reper către competiția de Mare Șlem de la Roland Garros

Turneul de la Roma a semnalat, așadar, o tranziție rapidă pe care tenisul de intensitate majoră a realizat-o pentru avansarea în stagiunea 2020. Principala exponentă a sportului de la fileu din România era hotărâtă să ajungă din ce în ce mai departe, în încercarea ei de a-și adăuga un nou trofeu, pe lista deja bogată a cuceririlor sale de până acum.

Adaptarea numărului 2 mondial la caracteristicile arenelor din capitala Italiei s-a transpus într-o manieră graduală, dar specifică sportivilor cu un randament excelent. Începând de la întâlnirea de debut a săptămânii, Simona Halep a etalat o creștere treptată în evoluțiile sale. Deși meciul cu Jasmine Paolini nu a fost tranșat categoric, victoria a fost obținută înainte ca lucrurile să-i poată scăpa cu adevărat de sub control tenismenei din Constanța. Startul confruntării din optimi, disputată cu Dayana Yamstrenska a fost dat uitării foarte rapid, iar din acel moment, dispoziția de joc a lui Halep a accesat noi cote pozitive. Retragerea din după-amiaza de vineri a Yuliei Putintseva nu a subminat cu nimic prestația elevei lui Darren Cahill, care și-a dominat clar oponenta, obținând un bilet timpuriu către semifinalele italiene.

În aceeași fază a turneului, i s-a alăturat o tenismenă care îi este foarte bine cunoscută. Garbiñe Muguruza (actualmente pe locul 17 WTA) a trecut de un obstacol foarte dificil, în persoana Victoriei Azarenka. Înfruntarea celor două a fost încrâncenată și strânsă, iar jucătoarea din Spania a prevalat după setul decisiv.

Prima partidă din careul de ași de la Foro Italico însemna o reeditare a duelului din același tur al Australian Open. Atunci, s-a consumat cel mai frustrant moment al tenisului autohton din actuala stagiune. Iberica a triumfat în două manșe care puteau ajunge la fel de bine în direcția opusă (7-6; 7-5).

La aproape opt luni distanță, cele două foste lidere în circuitul profesionist (ambele multiple campioane în competiții majore) s-au întâlnit din nou, având la îndemână prezența într-o finală de turneu WTA. Potrivit evidențelor tennis.com, jucătoarea din Spania se impusese de patru ori în șase ocazii, înaintea disputei de la Foro Italico. Ultima încleștare pe zgură îi aparținuse româncei, într-o altă semifinală, tranșată în minimum de acte, la Paris. Muguruza a arătat de-a lungul anului curent că rămâne o competitoare valoroasă, ce poate spera la noi rezultate de excepție și de acum înainte. 

Asistența spectatorilor ce a fost acceptată începând de duminică a ajutat la formarea unei atmosfere mai apropiate de normalitate. Startul de pe arena centrală a complexului de la Roma avea să fie influențat și de ploaie. 

Precipitațiile nu au încurcat-o pe Simona Halep să înceapă mai bine, însă jucătoarea cu origini venezuelene oferea o replică pe măsură. Principala favorită a câștigat cinci puncte la rând (de la 2-1; 0-40) pentru a menține controlul primului act. Ulterior, ea și-a crescut precizia execuțiilor și s-a desprins hotărâtor pe tabelă, în ciuda unui serviciu cedat la 0 (în game-ul al optulea).

După un set inaugural cu adevărat fluctuant, Muguruza a avut nevoie de un time-out medical, aflându-se și în căutare de noi soluții. Capul de serie cu numărul 9 și-a suplimentat și mai mult doza de agresivitate, având parte de un suport crescând din partea publicului. Ea nu a reușit, totuși, să preia controlul disputei doar prin forță deoarece Halep a rămas pe cât se poate de conectată. Segmentul secund nu s-a desfășurat deloc într-o manieră liniară. Românca a condus cu 3-1 și 4-2, dar iberica a găsit resursele necesare pentru a rămâne activă în meci. Reducându-și mult erorile neprovocate în a doua jumătate a setului, ea a trimis cumva neașteptat semifinala într-o manșă a treia. Prin urmare, Simona pierdea primul său parțial la Foro Italico în 2020.

Finalista de la Roma din 2017 și 2018 urma să se reîncarce pentru a reveni la cârma jocului. Constănțeanca a trecut prin alte momente complicate în primele schimburi ale actului final. Ea a anulat o oportunitate de break a adversarei, după care a izbândit în a-și recăpătă consistența. Un tenis de mare intensitate a dus scorul la 5-1, chiar. Pusă încă o dată cu spatele la zid, Muguruza avea să revină fantastic și să se apropie amenințător. Combatantele s-au luptat pentru fiecare schimb apelând la resurse uriașe de energie. 

În cele din urmă, serviciul a trădat-o pe iberica aflată în misiunea unui al patrulea game în serie. Ea a încheiat partida prin două duble greșeli legate, permițându-i Simonei Halep să se impună. După 2 ore și 16 minute, conform statisticii oficiale WTA, sportiva româncă a câștigat cu 6-3; 4-6; 6-4. Astfel, șirul de succese pentru numărul doi mondial ajunge acum la 13. Oponenta din ultimul act de la Roma se va decide dintre cehoaicele Karolína Plíšková și Markéta Vondroušová.

O bătălie crâncenă tranșată în favoarea ei a adus-o pe cea mai titrată tenismenă în țara noastră fața unui al treilea trofeu consecutiv câștigat. Zgura din peninsulă poate să fie martora altor clipe de bucurie supremă, în cariera Simonei Halep.