Ideea de reluare a tenisului profesionist a avut nevoie de ceva timp pentru a se transforma în realitate.

Pauza pricinuită de extiderea coronavirusului pe mapamond a fost una nemaiîntâlnită pentru protagoniștii de seamă ai sportului alb. Ea s-a instituit în preajma startului turneului de la Indian Wells, în prima treime a lunii martie. De atunci, calendarul a suferit o serie notabilă de modificări, printre care anularea întregului sezon de iarbă și implicit a Wimbledonului. Traseul asiatic, de pe final de stagiune a fost și el eliminat din calcule, iar viitoarele competiții de rang înalt din America de Nord ridică îndoieli multor competitori.

Pentru circuitul WTA, reluarea acțiunii s-a produs pe terenurile de zgură din Europa, alături de cele de pe hardul din Statele Unite. Adaptarea la condițiile de joc profund schimbate, ce includ și absența spectatorilor nu este una facilă, mai ales după un repaus de asemenea proporții. Openul de la Praga a reprezentat momentul în care și Simona Halep s-a realăturat circuitului. Inițial, primul turneu din luna august ar fi trebuit să se consume pentru ea la Palermo, însă temerile călătoriei în Sicilia au dus în final către o retragere de ultim moment.   

Odată ce dubiile cu privire la prezența în Boemia Centrală au fost înlăturate, numărul 2 WTA a început un traseu interesant. Cele patru partide câștigate în urma unor prestații neuniforme, au dus-o pe româncă până în ultimul act. Halep s-a impus dramatic în fața Polonei Hercog în primul tur, după care a mai trecut în ordine cronologică de: Barbora Krejcikova, Magdalena Frech și Irina Begu. Serviciul principalei favorite a fost un aspect care a nemulțumit-o pe aceasta. În semifinala 100 % românească de ieri, Halep a comis 7 duble greșeli, până la capătul primului set. Reușind să facă ajustările necesare primei lovituri, ea a acces în finală fără a mai trece printr-un act decisiv.

Acolo aștepta deja Elise Mertens, care a izbutit, la rândul ei să-și onoreze statutul capului de serie. Este de notat că, excluzându-le pe cele două finaliste, nicio altă favorită nu a mai rămas în competiție, până la jumătatea sa.

Cu alte cuvinte, ultimul duel de simplu de la Praga a constituit singura variantă de finală care s-ar fi putut anticipa la începutul săptămânii. Palmaresul direct o favoriza pe româncă, câștigătoare a trei dueluri din patru împotriva belgiencei (tennis.com). Succesul lui Mertens a venit în sigura finală disputată, până astăzi, între cele două, la Doha, în februarie 2019. Dacă ne orientam strict către acea ocazie, descoperim singura înfruntare ce a avut nevoie de toate manșele.

În finala de simplu din complexul TK Sparta Praha, ne puteam aștepta la o doză mare de echilibru. Primele schimburi de mingi s-au desfășurat în nota respectivă, iar setul inaugural a rămas în mare parte foarte strâns. Totuși, după ce a pierdut primele două game-uri, Halep le-a câștigat pe următoarele șase, trecându-și în cont actul (după 38 de minute). Românca a salvat și patru mingi de break în jocul al șaselea, în procesul de preluare a controlului ritmului de joc.

Seria capului de serie 1 s-a extins și în startul setului al doilea, însă belgianca nu a renunțat la luptă. Locul 23 WTA și-a mărit doza de agresivitate a loviturilor, trecând în avantaj pe tabelă, ulterior pierderii primului game de serviciu. Simona a replicat imediat, reușind să se și desprindă la 4 – 2, dar Mertens a reechilibrat la fel de prompt situația. Finalul de manșă secundă a rezervat mult dramatism.  La 5 – 5, jucătoarea noastră i-a câștigat serviciul adversarei profitând de a treia oportunitate avută. Apoi, ea a rămas fermă pe propriile execuții ofensive, servind cu succes pentru un nou titlu. După o oră și 33 de minute, Simona Halep s-a impus cu 6 – 2 ; 7 – 5, cucerind cel de-al 21-lea trofeu din carieră. Nu trebuie pierdut din vedere nici faptul că în ultima competiție la care a participat, românca a mers până la capăt, în Dubai.

Practic, putem afirma că cele două succese sunt într-o măsură consecutive, dar separate de un hiatus de aproximativ șase luni calendaristice. Noua campioană de la Praga a declarat la ceremonia de premieră că a trecut printr-o săptămână grozavă (digisport.ro). De asemenea, satisfacția de a evolua din nou nu avea să fie trecută cu vederea în actualele condiții în care se regăsește tenisul. Potrivit livetennis.eu, distanța dintre ea și liderul WTA, Ashleigh Barty este încă de peste 2.300 de puncte. Sportiva din Australia a confirmat deja că nu va merge la US Open 2020, motiv pentru care, în circumstanțele ideale, acel ecart se va mai putea reduce.

Înaintea unui sezon nord-american pline de îngrijorări și necunoscute, cea mai constantă exponentă a deceniului, în circuitul feminin și-a trecut în cont un nou moment memorabil. Simona Halep a finalizat o revenire apropiată de ideal, prin obținerea coroanei din capitala Republicii Cehe.

Surse:

https://www.tennis.com/players/1193/elise-mertens/vs/687/simona-halep/

https://www.digisport.ro/tenis/simona-halep-elise-mertens-6-2-7-5-simona-s-a-impus-la-wta-praga-al-21-lea-trofeu-din-cariera-890019 

https://live-tennis.eu/en/wta-live-ranking