Actuala stagiune a tenisului mondial se încadrează, fără vreo îndoială, într-o categorie asemănătoare cu cea a altor discipline.

Calendarul a suferit modificări serioase atât la nivel instituțional (ATP sau WTA), cât și din perspectiva individuală a atleților, de gestionare a propriilor programe. Simona Halep a avut de așteptat, în cele din urmă, aproximativ șase luni pentru a reveni în mod oficiial pe teren. În data de 22 februarie, ea avusese parte de o finală extraordinară la Dubai, pe care a câștigat-o în fața Elenei Rynakina, la capătul a trei seturi.

La începutul lunii martie devenea tot mai clar că pauza din sportul alb urma a fi una fără precedent. Pentru sportiva născută la Constanța, ea a luat sfârșit în cursul zilei de astăzi, iar partida care i-a pus punct a fost excepțională din perspectiva scorului. 

Ca urmare a deciziei de a se retrage de la turneul organizat în capitala Siciliei, Palermo, ocupanta poziției secunde în ierarhia mondială de simplu și-a amânat restartul din 2020 pentru competiția de la Praga. Fiind cotată drept principala favorită, așteptările asupra evoluțiilor Simonei Halep nu sunt deloc mici. Înfruntarea de debut din Cehia i-a adus în față o oponentă binecunoscută și anume, Polona Hercog. Duelul cel mai recent contra jucătoarei clasate acum pe locul 46 WTA anunța, într-o reală măsură, o nouă misiune dificilă pentru româncă. La Eastbourne, în 2019, românca s-a impus după trei acte foarte dificile. În fapt, desfășurarea întâlnirii celor două de la Miami, din același sezon, a avut nevoie de manșă decisivă, potrivit tennis.com.

Zgura pragheză a fost scena celei de-a treia dispute directe, dintre Simona Halep și Polona Hercog (pe tot atâtea suprafețe distincte). Slovena a fost dominată în cea mai mare parte a setului I, pe care Halep l-a închis cu 6 – 1, în ciuda faptului că și-a pierdut serviciul, evident, o singură dată.

Ulterior, primele schimburi din actul secund au adus un break în favoarea dublei campioane în turneele de Mare Șlem. În acele momente, meciul părea să capete un curs unidirecțional. Cu toate acestea, Hercog a avut succes în a prelua controlul ritmului de joc, având parte de o serie impresionantă de scurte reușite. Pe fondul unei scăderi de performanță a româncei, puternica tenismenă de 29 de ani și-a trecut în cont șase game-uri consecutive. Așadar, al doilea segment l-a oglindit perfect pe cel dintâi, din punctul de vedere al tabelei (1 – 6). A urmat un ultim act care s-a conturat în jurul imprevizibilului.

Jocul a fost presărat, în ultima lui parte, cu multe momente de excepție, dar și cu imprecizii, din partea ambelor combatante. Nu trebuie să uităm că adaptarea la ritmul de competiție reprezintă un proces realizat treptat. Dacă privim lucrurile din acest unghi, remarcăm că evoluțiile sinusoidale într-o astfel de partidă sunt imposibil de evitat, în contextul unui repaus atât de mare.

Românca a început pozitiv setul decisiv, obținând un avantaj de două lungimi, la 3 – 1, la capătul unei secvențe de joc foarte lungi. Adversara sa nu avea să cedeze, însă. După ce Hercog a reechilibrat scorul, jucătoarea noastră a avut apoi oportunitatea de a încheia partida, folosindu-se de propriul serviciu. Slovena a rezistat din nou și a împins manșa finală până în prelungiri și respectiv în tie-break. 

La începutul jocului decisiv, Simona a fost nevoită să încerce a lăsa în spate nefructificarea a șase mingi de meci. Ea și-a ilustrat, însă, rezistența și capacitățile de concentrare. După un prim schimb pierdut, ea a preluat inițiativa tie-break-ului, încheiat cu 7 – 3. Victoria locului 2 WTA a fost înregistrată la capătul a 149 de minute, care au transformat meciul oficial de revenire într-o încleștare memorabilă.

Conform datelor preluate de prosport.ro, campioana în exercițiu de la Wimbledon și-a exprimat nemulțumirea pentru modul în care a încheiat partida. Următoarea adversară a constănțencei, în turul al doilea de la Praga, va fi Barbora Krejcikova, aflată pe locul 118 în clasamentul feminin de simplu (digisport.ro). Sportiva din Cehia a dispus, tot astăzi, în minium de seturi, de Patricia Țig.  

Aproape jumătate de an calendaristic au separat ultimele două succese ale Simonei Halep în circuitul WTA. Elementul comun pe care le-au avut acestea, a fost în mod garantat, dramatismul greu de stăvilit.   

Surse:

https://www.tennis.com/players/674/polona-hercog/vs/687/simona-halep/ 

https://www.digisport.ro/tenis/simona-halep-polona-hercog-6-1-1-6-7-6-in-turul-intai-de-la-wta-praga-victorie-dramatica-obtinuta-de-simona-886025

https://www.prosport.ro/alte-sporturi/tenis/simona-halep-dezamagita-dupa-ce-a-ratat-sase-mingi-de-meci-nu-am-terminat-bine-jocul-de-azi-19076418

https://www.digisport.ro/tenis/ce-a-spus-simona-halep-dupa-victoria-cu-polona-hercog-meci-in-care-a-ratat-7-mingi-de-meci-887531