Cea mai titrată tenismenă din România a avut nevoie doar de ceva mai mult de o oră pentru a o depăși pe Amanda Anisimova în disputa din sefrturile de finală de la All England Club.

Parcursul Simonei Halep spre fazele superioare ale unui nou turneu major a fost foarte convingător, inclusiv înaintea sferturilor de finală. În analele Wimbledon 2022, succesul de miercuri din confruntarea cu Amanda Anisimova va arăta drept unul simplu, obținut pe durata a ceva mai mult de o oră.

Dar realitatea, mai ales în secvențele de final ale manșei secunde, a descris un complet alt peisaj pe arena centrală. Jucătoarea din Statele Unite a avut nevoie de foarte mult timp pentru a-și găsi precizia maximă. Chiar și astfel, Anisimova s-a apropiat enorm momentului restabilirii egalității setului secund. Însă, revenirea favoritei 20 nu s-a concretizat, sportiva română atingând a treia semifinală londoneză, în ultimele nouă ediții.

******************

Wimbledon deține o istorie incomparabilă cu majoritatea tuturor celorlalte turnee de tenis, iar fiecare jucător sau jucătoare are o motivație suplimentară pe iarba londoneză.

La trei ani după ce a câtigat titlul pe arena centrală din All England Club, Simona Halep s-a conturat din nou drept una dintre principalele favorite, chiar dacă jocul său în precedentele turnee din acest sezon nu s-au ridicat în permanență la standardul dorit.

Dar ritmul fizic și cel mental au compensat lipsa preciziei, atunci când a fost nevoie, mai ales în primele confruntări de pe iarba londoneză, contra lui Kristen Flipkens și Magdalenei Fręch.

De-acolo, așteptările publicului au început să crească, referindu-ne la ultimele două confruntări engleze înaintea sferturilor de finală. Ocaziile subliniate ne-au ilustrat o mulțime a momentelor în care postura pe teren s-a îmbunătățit indubitabil. Important însă ar fi de subliniat că echilibrul ar fi avut câteva puncte unde s-ar fi putut restabili, încrederea inclusiv în latura ofensivă făcând diferența.

Poate și mai interesant de luat în considerare, maniera în care jucătoarea noastră s-a manifestat la revenirea pe terenul central, a adus aminte de caracteristicile altor sporturi. Paula Badosa a afișat după ultima sa confruntare britanică a anului o poziție directă, dar foarte rară în tenis, motivând că nu ar dori să o mai întâlnească pe Halep prea curând. De obicei intimidarea nu face parte cel mai limpede din bagajul virtualului număr 17 mondial, dar nivelul concentrării atins luni a provocat o asemenea concluzie din partea jucătoarei care închidea careul de ași feminin, înaintea competiției de la Wimbledon.

Cu toate acesta, înaintea disputei contra unei atlete născute în New York City, provocarea nu părea atât de simplă. Indiferent de evenimentele înregistrate chiar și cu două săptămâni în urmă, Amanda Anisimova a demonstrat că deține capabilități diferite de cele ale Paulei Badosa. La momentul actual, precedentele dispute directe contra Simonei pot produce o imagine inconsistentă. Pe iarba din Bad Homburg, jocul a decurs atât de lin pentru tenismena mai bine clasată, încât a devenit automat imposibil să ne gândim că un sfert de finală de Mare Șlem va arăta întocmai de aceeași manieră.

Asemenea episodului german evocat mai devreme, ultimul în dreptul ambelor până la deplasarea în Londra, tânăra din Statele Unite nu a emis multe pretenții în a doua confruntare desfășurată la Roland Garros. Cu alte cuvinte, în ultimele două ocazii, Anisimova nu și-a trecut în cont decât șase game-uri, în total, împotriva constănțencei. Dar întreaga asistență va reține care a fost și rămâne încă cea mai importantă victoriei a carierei ei până acum. 

Tot la Paris și tot într-un sfert de finală major, americanca a profitat în 2019 în parte și de o campioană în exercițiu foarte tensionată în braț. Din păcate pentru actualul număr 25 WTA, respectiva ispravă nu a putut fi completată și în aiuritoarea dispută ce a urmat contra lui Ash Barty. Altfel, chiar am fi putut vedea în dreptul exponentei din Florida un titlu de Mare Șlem, încă de la 17 ani, aspect ce dă în continuare de gândit în legătură cu potențialul ei, actual și viitor.

Ca urmare, inclusiv pe scena The Championships, ajungeam la o întrebare familiară pentru cele două: ce fel de apariții urma să vedem pe arena principală? În cazul în care favorita 16 opera la nivelul optim, atunci pentru cea care a depășit-o pe favorita multor opinii pentru finală, Coco Gauff, întrebările încă persistau. 

Dar eleva aflată într-o recentă colaborare cu Darren Cahill, putea să aducă în joc atuuri mult mai clare decât iberica a reușit. Factorul Center Court a fost de asemenea interesant, întrucât americanca ajunsă încă nu a apucat să dispute un joc mai important în respectivul decor londonez. Dar, influențele exterioare tind să nu mai conteze atunci când o atletă de calibrul ei ar putea să intre în zonă, lucru pe care românca a încercat să îl evite cu orice preț rapid. În joc, a fost prezența într-un nou pachet at semifinalelor pentru ambele, iar inițiativa controlului s-a arătat căutată încă din secvențele de debut ale amiezii britanice de miercuri.

În primă fază, plusul a fost remarcat de partea mai tinerei atlete, care a deschis drumul cu șase puncte fără răspuns la serviciu. Apoi, patru erori succesive relativ ușoare din partea ei au facilitat deja primul break al confruntării. Destulă instabilitate s-a manifestat în jocul Anisimovei, fapt ce coroborat cu suficienta precizie în fiecare compartiment al jocului pentru adversară, a condus spre o detașare aparent rapidă. Deplasarea pentru fosta câștigătoare s-a dovedit o dată în plus la parametrii maximi, în condițiile în care adversara sa a arătat un vădit deranj în a prelua controlul schimburilor.

Pe rând, în ciuda câtorva desincronizări vizibile ale constănțencei, primele trei ocazii de a recupera terenul cedat la primire, au fost ratate. Trecerea peste cel dintâi moment complicat a facilitat o atmosferă excelentă spre închiderea actului de debut, al cincilea consecutiv în care Amanda nu a plasat probleme consistente pentru noua elevă a lui Patrick Mouratoglu. Mai departe, rămânea de urmărit ce fel de scădere se va constata după repausul dintre manșe.

Dar, primordial cu ajutorul serviciului, Halep a reușit să oprească orice elan îndreptat spre preluarea controlului în setul al doilea. Pentru ca apărarea să funcționeze, aceeași deplasare în teren a continuat să impresioneze și să intimideze. Una dintre cele mai explozive tinere ale circuitului nu a izbutit să-și impună abilitățile pe iarbă, în afara secvențelor de început ale seturilor, până când a părut să fie mult prea târziu.

Cu ajutorul unui parțial de 14 din 16 puncte, românca a părut să poată prelua controlul definitiv al întâlnirii. Abia la scorul 2-6; 1-5, unul despre care americanca garantase că nu se va repeta, precum în Germania, ea a găsit o serie mai largă decât două execuții excelente, urmate de o eroare.

Brusc și cu ceva șansă, după 51 de minute dominate categoric de multipla campioană de Mare Șlem, totul s-ar fi putut transforma atât de rapid, atât de radical. După ce a cedat primele trei schimburi ale jocului al zecelea, o Simona Halep cu destulă frustrare, a regăsit calmul pentru a întoarce respectivul game. De asemenea, deși picioarele nu au părut să-i transmită cele mai pozitive semne, inclusiv la salvarea primei oportunități de 5-5, echilibrul a fost restabilit în jocul româncei.

Fără ca Amanda Anisimova să mai găsească o lovitură imparabilă în plus, sfertul de finală s-a încheiat cu 6-2; 6-4 pentru Simona Halep. Astfel, ne-am putut da seama cât de eficient ar fi trebuit învinsa să evolueze de la start, pentru a-și atinge obiectivul final. În schimb, cu o evidentă senzație a ușurării, jucătoarea care a reușit să treacă linia de sosire a marcat oficial cel mai important rezultat din anul 2020 încoace. Și atunci, ea s-a remarcat printre cele mai valoroase patru jucătoare ale unei competiții de Mare Șlem, în Australia.