Unul dintre cele mai intense sezoane la vârful ierarhiei sportului alb primește o veste finală neplăcută în dreptul celei mai titrate dintre sportivele tricolore.

Simona Halep (încă aflată pe locul 9 WTA) a fost suspendată în regim provizoriu, de Agenția Internațională de Integritate din Tenis, pentru un test pozitiv la substanța Roxadustat. Testul pozitiv, reconfirmat de-a lungul zilei de vineri, a venit în timpul celei mai recente ediții a Openului American.

Cu alte cuvinte, ultima dispută a sezonului, pe care dubla campioană de Mare Șlem a cedat-o contra Dariei Snigur la New York, capătă o nuanță cu atât mai amară. Atunci, românca ce nu împlinise încă 31 de ani a cedat în trei manșe, după ce o câștigase pe cea secundă cu 6 – 0. În aceeași lună august care a consfințit finalul stagiunii, inițial din rațiuni exclusiv medicale, Simona triumfase în premieră la Toronto.

Conform informațiilor digisport.ro, substanța interzisă în culpă se regăsește începând din acest an pe așa-numita listă neagră a WADA (Agenția Mondială Anti-Doping). Sursa menționată notează, de asemenea, că Roxadustatul se folosește împotriva anemiei, este un inhibator al prolil-hidroxilazei HIF și stimulează producția endogenă de eritropoietină și producția de hemoglobină și celule roșii din sânge.

Într-o intervenție pentru Digi Sport, fostul expert al echipei naționale de fotbal Pompiliu Popescu a explicat cum, în circumstanțe normale, niciun medic nu poate recomanda de bună voie uzul substanței în cauză. Din perspectiva antrenorului, potrivit declarației preluate și de gsp.ro, lucrurile pot sta diferit. Mai mult, galonatul medic sportiv a atras atenția asupra faptului că surplusul nu va rămâne în corpul unui sportiv pentru mai puțin de trei săptămâni.

Medicul sportiv este de părere că astfel de situații sunt provocate în special de antrenori și nu de medici:

”Proba este recoltată cel puțin acum trei săptămâni, o lună. S-au efectuat cele două probe, A și B. Proba B este cea care încheie testul, validează testul. Este definitivă. În această situație, nu mai este nimic de făcut din punct de vedere al sportivei. Este cu certitudine dovedită doparea. Că va merge la TAS sau nu, probabil va merge pe varianta că a fost o greșeală. Ei, nu are cum să fie o greșeală, pentru că acea substanță nu se poate ingera accidental. Nu se găsește în alimente. Ea trebuie doar administrată. Atunci, substanța este folosită în situații de anemii, pentru că formează globule roșii, după dialize, după chimioterapie anti-cancer. Existența ei este destinată unor tratamente pentru afecțiuni grave. Nu poți să invoci în această situație că ai făcut tratament. Pentru ce? Anemia, sigur că da. Este unul dintre diagnosticele care necesită administrarea acestei substanțe”.

”Dacă aduci un antrenor, avid să-și arate roadele muncii lui, acesta poate face un lucru și fără știrea sportivei. Nu știu care este situația, dar la nivelul ăsta și la banii ăștia, îți permiți să ai un medic pe problema respectivă. Nu e ca la Foresta Fălticeni, să zici nu-știu-ce. La nivelul ăsta, nu se poate greși. Aici, greșeala este exclusă”, acuză Pompiliu Popescu.

Istoria recentă ni le prezintă bineînțeles pe Maria Șarapova, Daiana Iastremska și Beatriz Haddad Maia – tocmai adversara din finala Rogers Cup 2022 – drept cele mai cunoscute atlete care au înfruntat o similară suspendare, conform politicii anti-doping în vigoare.

Anunțul capătului stagiunii a venit în timp ce constănțeanca se regăsea încă în toiul duelului pentru calificarea la Turneul Campioanelor. În plus, dacă privim la începutul competiției WTA 1000 de la Guadalajara, în această săptămână, fostul lider al ierarhiei își păstra poziția a opta în ierarhia anului. Luând toate aceste elemente în calcul, tabloul toamnei din 2022 cu greu poate fi mai tulbure. 

Prin cuvintele tenismenei însăși, cel mai mare șoc al vieții sale va declanșa și o luptă pentru adevăr. În așteptarea următoarelor decizii oficiale, as.com notează că lungimea suspendării poate să ajungă la un maximum de patru ani în cazul obținerii majore a beneficiilor neregulamentare. Însă, oricare ar fi urmările pe termen scurt sau lung, vestea momentului în tenisul mondial reprezintă și cel mai sensibil punct într-o carieră memorabilă a Simonei Halep; până acum, din rațiuni pozitive.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/roxadustat-substanta-cu-care-a-fost-depistata-simona-halep-la-ce-este-utilizata-1988921

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/pompiliu-popescu-folosirea-substantei-inseamna-ca-sportivul-fura-nu-e-nicio-greseala-677812.html

https://as.com/masdeporte/halep-suspendida-por-dopaje-n/