Așteptările au fost mari pentru asistența tenisului îndreptată spre Ardeal, în condițiile în care prospectul unor semifinale de excepție a înconjurat seara de vineri.

În realitate, confruntarea zilei cu cel mai înalt grad al competitivității s-a încheiat cu victoria Irinei Begu și Andreei Mitu în fața Monicăi Niculescu și a Gabrielei Ruse.

Dincolo de sferturile de finală s-a alăturat și Simona Halep, a cărei consistență a reprezentat un obstacol prea mare pentru Jaqueline Cristian, depășită categoric, atât pe tabelă, cât și în teren. Într-un deznodământ și mai sever, ținând cont de contextul înfruntării, încadrat în 58 de minute, Marta Kostyuk a stopat prompt o nouă oportunitate pe care Emma Răducanu a avut-o în a se întâlni cu principalul cap de serie al Transylvania Open.

Revenirea către normalitate atrage nuanțe, uniformitatea nefiind clară actualmente. Condițiile redevenite neobișnuite fac ca ocaziile deosebite să aibă de suferit, chiar și pe termen scurt. Alături de cei care orchestrează bunul mers propriu-zis al sportului alb, se regăsesc mulți alți actori ce vor rămâne în spatele întregului proces, planificat, bineînțeles, în mici detalii. Aplicarea planurilor organizatorice nu depind, la rândul lor, doar de elementul ajustării. Noutățile vor putea să își facă oricând apariția, din multiple perspective, ce vor transforma o săptămână obișnuită, într-un interval atașat memoriei colective. Apropiindu-ne de momentul similar, simțim circumstanțele devenind tot mai interesante pe parchetul ardelean.

Interesul privind turnirul tenisistic programat în citadela clujeană ar fi fost enorm, indiferent de condiții. Popularitatea s-a extins cu decenii în urmă pentru țara noastră, atunci când cei deveniți în prezent legende au făcut pași spre scopul globalizării disciplinei. Deceniile au trecut, iar impactul s-a transferat treptat spre noi exponenți ai valorii. Influența spectacolului își regăsește, prin asociere, un trend ascendent datorită tuturor celor care continuă tradiția de a menține pasionații în apropierea acțiunii.

Răspândirea jocului necesită în permanență respectivele elemente, iar consecințele se văd mai mult ca niciodată. În situațiile aparte, este nevoie de povești aparte, țara noastră având parte de suficiente căi prin care se poate bucura, la capătul actelor propriu-zise. Dacă dramatismul a făcut parte întotdeauna dintre ele, găsirea echilibrului și a stării necesare pentru triumfuri de calibru.

Fiecare zi transpusă in versatilul complex BT Arena a oferit impresii distincte, foarte multe puncte de interes fiind expuse în dreptul oricărei partide desfășurate. Însă direcțiile lor au părut să graviteze în moduri opuse. Primele runde au marcat, mai ales în dispunerile de simplu, o notă excepțională a durității, în sens pozitiv. Punctele succesive au construit dispute pentru care puținii membri acreditați în jurul tribunei au avut rațiuni de încântare.

Dar, după cum știm, există și o altă modalitate de a privi lucrurile. Atunci când mizele importante se apropie, iar la capitolul respectiv excepția nu va fi reprezentată de Transylvania Open 2021, căile de abordare a înfruntărilor urmează să se schimbe. Diferența acomodării cu duelurile importante constituie o explicație pentru care destule afișe ale fazelor superioare s-a tranșat prin ecarturi relevante. Desigur, Clujul este practic singurul oraș ce va avea de oferit două trofee în actuala campanie, dacă am excepta relocarea Turneului Campioanelor spre Mexic și Guadalajara. O raritate surprinsă, pentru orice calendar competițional, mai ales în cadrul feminin a pus în joc perspective importante, nu doar cele ale îmbunătățirii jocului, ci și cele simbolice.

Multe combatante au realizat din experiența a doua de pe hardul românesc o adevărată țintă pentru concluzionarea stagională. Realizând respectiva afirmație, este evident că referințele ne conduc mai ales spre reprezentantele autohtone, în frunte cu cea mai titrată dintre ele, aflată în căutarea declicului final.

Până acolo, apropierea finalului de competiție ne determină să aruncăm o privire mai largă asupra tabloului de dublu, disciplina în care practic totul se poate schimba la fiecare raliu încheiat. Dat fiind că cea mai bine clasată sportivă a momentului din țara noastră în ierarhia pe echipe nu a participat la actuala ediție – Raluca Olaru aflându-se la trei schimburi de acapararea unui posibil bilet WTA Finals, confirmat abia actualmente, în ultimul act absolut dramatic cedat la Moscova – atenția s-a îndreptat asupra multor alte compatrioate. Nici mai mult nici mai puțin de 11 combatante (din totalul automat de 32) au fost sportive jucând pentru țara gazdă, dintre acestea cinci echipe formate fiind eminamente române.

Două dintre ele au ieșit în evidență pentru motivul încercării sudării ori reînnodării unei legături excelente în trecut. Ținând cont că Andreea Mitu a fost nevoită să-și întrerupă temporar activitatea profesionistă din rațiuni personale, revenirea ei s-a realizat doar în circuitul dublist.

La capătul unui sezon cu destule dubii și numeroase partenere, oportunitatea turneului de casă a venit concomitent șansei reunirii jocului cu Irina Begu. Cele două au acumulat în timp o vastă coeziune, transformată într-o izbândă WTA, chiar la București, privind înapoi cu trei ani. După un succes sigur în prima rundă, spectacolul a fost garantat, în fața lor prezentându-se un duet mai puțin așteptat, însă care s-a dovedit capabil de rezultate interesante.

Exemplul elocvent a fost în cazul Gabrielei Ruse și al Monicăi Niculescu, pe lângă titlul ITF de la Nottingham, sfertul de finală de Mare Șlem atins recent la Flushing Meadows. Mai ales datorită respectivului parcurs american, ele au pătruns pe tabloul de concurs clujean din postura capilor de serie cu numărul 3. Dar, într-un duel 100 % românesc, precum ar fi cazul pentru orice altă națiune, orice rezultat s-ar putea împlini. Marele avantaj pentru spectacol a fost că niciuna dintre cele patru protagoniste nu a mai avut de cântărit o eventuală evoluție la simplu.

Drept consecință, amiaza a debutat incisiv, fiecare game al sfertului de finală avându-și propria poveste. Duelurile lungi, indiferent de tenismena aflată la serviciu, au atras toate componentele confruntării într-un ritm susținut. Cumva, patru stiluri de a lovi mingea diferit au construit un duel antrenant ce a părut să nu ofere vreun spațiu în dreptul tabelei. Prima neutralizare pe serviciul advers a survenit în urma punctului decisiv întâlnit în situația de egalitate.

Begu și Mitu au încercat să atribuie mai multă presiune la retur preluând avantajul, însă replica nu s-a lăsat deloc întârziată. Intervențiile bune din zona fileului au garantat revenirea imediată pentru formația în general mult mai sudată. Cele două au reușit chiar să obțină patru jocuri la rând, fiecare dintre ele fiind echilibrate, însă, la rândul lor, favoritele terțe nu au reușit să susțină parțialul mai bun. Prelungirile actului de debut au fost tratate superior de fostele câștigătoare din circuit, care s-au impus, evitând tie-break-ul. Consecința de partea cealaltă avea să se transpună într-o abordare mult mai hotărâtă.

Încă o dată, debutul și întreaga primă parte a setului doi s-a arătat echilibrată, însă jocurile decise la ultimul schimb au pătruns pe rând în contul lui Niculescu și Ruse, inspirația lor creând o diferență uriașă la nivelul scorului. Fără a le permite oponentelor să mai declanșeze o posibilă încercare de revenire, ele au conturat direcția finală a întâlnirii românești către supertie-break. Secvența în care scenariile pot fi infinite a remarcat o atitudine reîncărcată pozitiv din partea colegelor ce sunt și concitadine, în același timp.

Lovind cu mai mare convingere, beneficiarele invitației pe tablou au părut capabile să se desprindă hotărâtor. Dar, atunci când impresia subliniată plutea în aer, Monica Niculescu și Gabriela Ruse s-au remotivat reciproc, marcându-și cea din urmă revenire. După ce își adjudecaseră patru schimburi succesive, erorile venite apoi, coroborate cu o inspirație mai largă din partea Andreei Mitu, au adus victoria formației sale, într-o manșă decisivă ce ar fi putut la fel de bine să pătrundă în prelungiri, cu un total al punctelor egal. Irina Begu și partenera sa au triumfat cu 7 – 5 ; 0 – 6 ; 10 – 7, asigurându-și superb locul într-o semifinală unde Irina Bara își aștepta oponentele, alături de Ekaterine Gorgodze.

Dacă țara noastră a avut asigurat, așadar, un loc în ultimul act al probei de dublu, în urma celui mai strâns joc al zilei, garanția a fost una similară și pentru încercările individuale, însă doar cât privește penultima rundă. Dispunerea duelurilor sferturilor a remarcat aceeași disponibilitate deosebită în dreptul lui Anett Kontaveit, care s-a apropiat la doi pași de obiectivul său final, un posibil loc la Guadalajara.

Înaintea succesului estonei contra Anhelina Kalinina, Rebeca Peterson a triumfat după trei acte, Lesia Tsurenko oferind o rezistență acerbă. De partea opusă a tabloului, Simona Halep a avut de trecut un obstacol până la egalarea celui mai bun parcurs stagional. Însă, întrebările în plan au revenit pentru ea într-un moment ce a părut realmente inoportun.

Pentru adversara ei de vineri, în schimb, una dintre oportunitățile carierei se iveau fără îndoială. Jaqueline Cristian a sosit în fața unuia dintre modelele sale, la capătul a două confruntări de referință, tranșate atât de greu în compania Kajei Juvan și Ajlei Tomljanović. Tânăra beneficiară a unei invitații a fost conștientă că pentru a deține o șansă reală spre un meci echilibrat în fața favoritei principale fără dificultăți fizice, avea nevoie de un nivel cel puțin similar.

Din păcate, încă din primele secvențe, acțiunea nu a arătat deloc astfel. Cedându-și cu multă ușurință serviciul, jucătoarea din Capitală a simțit constant nevoia de a încerca mai mult decât necesarul. Inconfortul vizibil la nivel emoțional s-a transpus într-un cuantum enorm al erorilor absolut neforțate din partea Simonei, care a cules cu atenție roadele lor.

Având o mică șansă pentru a reechilibra dinamica actul întâi, prin salvarea unui 0 – 4. Cristian nu a putut emite pretenții la primire. Aspectul uluitor pentru toți martorii a consistat, dimpotrivă, într-un număr anormal de retururi pe care nu le-a putut trimite în teren. Niciuna dintre oportunitățile rebreak-ului nu au fost fructificate, așteptările fiind limitate după un set în care Jaqueline a comis de opt ori mai multe erori decât lovituri câștigătoare.

Deși a inițiat mai bine manșa a doua, outsiderei nu i s-a permis din partea lui Halep oportunități serioase. În fiecare joc cu impact psihologic, a continuat să nu cedeze, chiar dacă replica oponentei s-a mai îmbunătățit. Un game mai lung la retur a decis efectiv că numărul 18 WTA va ceda mai puțin teren decât în victoria cu Gabriela Ruse, considerată categorică. Trecând linia de sosire cu 6 – 1 ; 6 – 1, cea de-a treia semifinalistă a ezitat în a oferi o predicție în privința viitoarei oponente.

Pe bună dreptate, Emma Răducanu avea nevoie de o evoluție solidă contra Martei Kostyuk pentru a împlini finalmente duelul așteptat încă din California, în fața Simonei Halep. Într-o dispută așteptată incisivă, una dintre chei s-a arătat chiar prima bătălie.

Revenind pentru a obține un succes la retur, puternica exponentă a Ucrainei a accelerat cu mare succes ritmul, campioana Openului American simțind destulă tensiune. Prin contrast, favorita cu numărul 6 a eliberat tot mai mult brațul, simțind slăbiciunile adverse. Înainte ca Răducanu să își poată regla reperele segmentul inaugural a fost adus la final uluitor de rapid. Mai mult, câteva alte erori, alături neșansei, au pus-o pe tânăra londoneză într-o situație aparent fără ieșire. Scorul a luat proporții, în măsura proporțională a inexactităților Emmei.

Fără multe secvențe de inspirație susținută, insulara a încercat să evite un scor absolut drastic spre final, însă Kostyuk nu a fost dispusă să permită orice fărâmă de ascendent, deși, pentru scurte clipe, spectacolul a crescut serios datorită arsenalului tehnic al ambelor. Evoluând exact când a avut mai mare nevoie, fosta adversară în circuitul junioarelor a sportivei cu origini româno-asiatice a fost împiedicată la primele patru mingi de meci. Totuși, chiar și în perspectiva unui game final atât de lung, duelul final al serii nu a avut nevoie de o oră efectivă, pentru a fi încheiat cu 6 – 2 ; 6 – 1, spre surprinderea probabil generală a oficialilor prezenți în proximitatea terenului central.

Cea mai serioasă înfrângere din cariera foarte scurtă a Emmei Răducanu a pus punct unei zile într-adevăr bizare de la Cluj-Napoca. Dacă la dublu, spectacolul a fost garantat alături dramatismului, confruntările individuale au subliniat deznodăminte prompte, ce ne oferă speranțe doar în dreptul Simonei Halep. Până la decernarea trofeelor Openului Transilvaniei, alte două zile își așteaptă protagonistele.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/transylvania-open-sferturi-simona-halep-jaqueline-cristian-si-emma-raducanu-marta-kostyuk-live-video-digi-sport-2-1342769