Intensificarea sportului alb crește într-un ritm mulțumitor. Într-o perioadă în care peisajul general ilustrează enorm de multă speranță, întorcându-ne comparativ privirile către ultimele 12 luni, sportul s-a regrupat minunat. Activitățile de la fileu imprimă evident tendința ameliorării, circuitele găsindu-și treptat calea către rutină. Spectrul atenției oscilează în multiple direcții, în funcție de formele traversate de protagoniști. Printre ei, referindu-ne mai mult la facțiunea fetelor, acolo unde reprezentarea românească este constant una bogată, o putem întâmpina pe cea mai înalt clasată exponentă.

Privind atent către prima treime a stagiunii tenisistice, avem de-a face cu aspecte întâlnite mai rar pentru Simona Halep. Un drum palpitant încheiat printre ultimele opt jucătoare la Australian Open a reprezentat aproape ultima evidență pentru evoluțiile consistente. Un week-end bizar la Miami survenea retragerilor nefericite din competițiile de top ale Orientului Mijlociu. Ulterior, parametrii fizici s-au dovedit în continuare inapți pentru ca dubla campioană de Mare Șlem să garanteze prezența în duelul României din Billie Jean Cup, contra Italiei. Desfășurarea înfruntărilor de la Cluj s-a dovedit dureroasă pentru restul combatantelor noastre, însă continuarea traseului primăvăratic stagional urma să continue.

Important de spus este că, pentru actuala ocupantă a poziției a treia în clasamentul mondial, prezența pe tabloul principal al Jocurilor Olimpice rămâne un obiectiv impetuos necesar de îndeplinit. Pentru a sosi cu șanse reale în locația către care alte atlete recunoscute, precum Ana-Maria Popescu și Larisa Iordache, au obținut prezența în ultimele săptămâni, respectiv zile, ea are nevoie să găsească echilibrul între rutina jocurilor și desăvârșirea capacităților fizice. Un pas important spre bifarea ambelor elemente indicate este constituit prin începerea activității pe zgură. Suprafața pe care jucătoarea din Constanța a livrat la o intensitate deosebită de-a lungul timpului și-a demarat cursul pe bătrânul continent. Foarte interesantă se va arăta pentru pasionații statisticilor atente, următoarea mențiune, legată de palmaresul ei.

Începând din momentul ascensiunii sale între primele 10 jucătoare ale WTA – ce a atins, între timp, valori ale recordurilor – din 27 ianuarie 2014 și până în prezent, Halep a izbutit să își treacă în palmares trofeele tuturor competițiilor la care a luat parte pe arenele suprafețelor roșii. Singura excepție de la acea realizare generală o reprezintă încă evenimentul ce se asociază denumirii de Mare Premiu al tenisului german.

Turneul de la Stuttgart prezenta întotdeauna un set de condiții virtual singulare pentru tenisul feminin. Zgura din Porsche Arena ilustrează cum o competiție se poate diferenția de toate celelalte inclusiv prin modalitatea desfășurării: permanentă în sală. La nivel teoretic cel puțin, prestațiile caracterizate de reacții rapide și viteză în execuții conturează cheia către succes. Primăvara prezentă reprezenta o nouă oportunitate pe care dubla semifinalistă din 2015 și 2017 și-a oferit-o în scopul respectiv. Chiar dacă ritmul de joc presupunea un mare semn de întrebare pentru o jumătate de săptămână particulară, încrederea unei bune dispoziții o putea neutraliza suficient de mult.

În vreme ce Sorana Cîrstea și Ana Bogdan luau parte cu succes la turnirul din Istanbul, un tabloul principal select de doar 32 de componente promitea un spectacol excelent la Sttuttgart. Pentru Simona Halep, tragerea la sorți nu părea să fie totalmente una favorabilă, întrucât oponenta din turul secund urma să se aleagă dintre două sportive ale Republicii Cehe, ale căror palmaresuri contra româncei erau favorabile. Finalmente, Markéta Vondroušová obținea calificarea în runda secundă și, în același timp, biletul întâlnirii cu favorita numărul doi.

Dovezile trecutului nu foarte îndepărtat ne demonstrează că tenismena ajunsă la 21 de ani rămâne mereu un adversar realmente incomod. În drumul ei către o eventuală finală cedată la Roland Garros în 2019, jucătoarea născută în Kosolov evolua minunat împotriva contracandidatelor de top. Printre ele, s-a aflat și laureata Openului Francez din 2018. Cele două se întâlneau la Roma, ir cehoaica își etala pe deplin calitățile, chiar dacă sportiva tricoloră nu se afla în deplinătatea forțelor fizice. Cu alte două luni înaintea succesului de la Forro Italico, venit după set decisiv, ele se regăseau în aceeași fază a competiției la Indian Wells, unde duelul era tranșat de tânăra din Cehia, într-o manieră asemănătoare.

Stilul ei de joc, presărat atât cu lovituri puternice, dar și cu un volum de scurte deosebit de larg părea să ilustreze încă o dilemă pentru eleva lui Darren Cahill. Mai mult, pauzele suficient de mari, pe care și Vondroušová a fost nevoită de altfel să le experimenteze în ultimele 15 luni, așezau un alt strat de necunoscut asupra primului joc pe zgură al Simonei Halep din 2021. 

Confirmând că prezența în Germania nu a fost pusă în dubiu de către sieși, constănțeanca a pătruns în complexul ce poartă numele principalului sponsor al competiției șvabe. În pofida unui început în care ocupanta poziției a douăzecea a ierarhiei WTA simțea pozitiv suprafața de joc, românca a încercat să rămână cât se poate de calmă. Un prim și atât de important game realizat foarte eficient pe propriul serviciu urma, fără exagerare, să seteze tonul întregii înfruntări. Menținându-și deplasarea la un nivel ridicat pe care a reușit să îl obțină rapid, Halep se putea implica într-un tenis foarte activ, denotat cu multe momente agresive.

După o perioadă a repausului destul de lungă, dorința și apetența pentru expedierea loviturilor câștigătoare constituia un semn mai mult decât îmbucurător. În același timp, străduința defensivă pe care o cunoaștem pentru aproximativ un deceniu, provoca multe necunoscute de partea cealaltă a fileului. Drept urmare, jucătoarea născută și rezidentă la malul Mării Negre, izbutea să pună probleme importante pentru a-și asigura întâietatea în plan mental. Singura dispută mai lungă de pe serviciul cehoaicei venea în ceea ce s-a dovedit sigura situație de egalitate a actului prim. Odată ce ea prelua controlul tabelei, încrederea creștea exponențial. În schimb, barometrul respectiv scădea serios pentru mai tânăra sa oponentă.

Chiar și în contextul câtorva erori venite neașteptat în zona fileului poate dintr-un impuls ofensiv atât de evident, capul de serie secund ducea la final cu succes fiecare segment în parte. Forțând erori succesive din partea triple finaliste de Mare Șlem la juniori, Simona completa o serie puțin scontată de șase jocuri adjudecate, ce o aducea, în mod evident, la câștigarea setului întâi. După doar 25 de minute, în primele secvențe oficiale consumate la Stuttgart după mai bine de trei ani, tenismena în vârstă de 29 de ani arăta că poate domina și o oponentă pe care nu a învins-o în trecut. Cumva tendința respectivă era întâlnită destul de des. Însă nu întotdeauna perspectiva respectivă se împlinea într-un prim meci disputat în condiții particulare.      

Startul manșei secunde urma să confirme caracteristicile remarcate până atunci în Porsche Arena. Revenind la standardele solicitate chiar de ea, în ceea ce privește atenția, Halep arăta o capacitate excelentă de poziționare la minge pe loviturile de atac. Foarte puține greșeli venite de pe fundul terenului îi permiteau să își conserve fără mari dificultăți propriul serviciu, fapt care îi putea elibera atenția pentru disputele desfășurate la retur. Bineînțeles, așteptarea era, concomitent, și ca talentata atletă din Cehia să își ridice nivelul propriei prestații. Probabil surprinsă de replica intensă primită până atunci, ameliorarea era una obligatorie. Parțial, ea s-a materializat, cel puțin prin intermediul primei lovituri, a cărei eficiență a crescut, într-adevăr notabil. Totuși, în ciuda unei abordări mai puțin risipitoare, rămânea evidentă că Markéta Vondroušová înfrunta o exponentă ce își demonstra superioritatea. Creșterea presiunii și menținerea constantă a mingii în teren făceau misiunea foarte grea pentru cehoaică. Schimburile s-au asprit mai serios la începutul actului cu numărul doi. Echilibrul a persistat până dincolo de jumătatea lui, jucătoarea din România reluând disputa de la un nivel excelent al încrederii.

Precum afirmam și ceva mai devreme, aplicarea tensiunii în brațele adverse se realiza prin multă consistență. Iar, deși roadele nu au venit cu rapiditatea celor din actul de debut, atitudinea subliniată urma să aducă efectele scontate. După ce cehoaica a egalat cu destulă greutate, chiar la mijlocul manșei, anulând intențiile unui eventual break, Halep nu s-a lăsat negativ influențată. Senzația generală se reducea la ideea că, într-adevăr, o singură izbândă la retur ar putea și chiar ar trebui să fie decisivă. Cu aceeași mobilitate pozitivă și spirit pe măsură, numărul 3 mondial avea parte de noi oportunități în jocul următor contra serviciului. Alte erori în serie din partea Vondroušovei îi facilitau dezideratul respectiv împlinit cu o altă lovitură câștigătoare. Aria în care eleva lui Darren Cahill își asigura execuțiile fără replică (ajunse la un total sugestiv, de 22), impresiona, în prima sa partidă completată în luna aprilie.

Servind pentru câștigarea și încheierea acesteia, cea mai eficientă jucătoare pe zgură a ultimelor stagiuni ceda primele două puncte pentru prima dată în confruntare. Chiar și astfel, oponenta sa din optimi nu reușea să profite de mica oportunitate avută de a reechilibra eventual, aspectul tabelei. Odată cu ultimele patru schimburi adjudecate consecutiv, Simona Halep tranșa primul său duel de la Stuttgart cu 6 – 1 ; 6 – 3. În plus, concluzia și mai neașteptată a celor doar 56 de minute petrecute în interiorul Porsche Arena se remarca în neacordarea unei șanse de break pentru Markéta Vondroušová.

Un deziderat realmente rar în tenisul feminin era atins de al doilea cap de serie din Germania. Traseul ei contra celor ce dețin palmares pozitiv în duelurile directe va continua. Faza sferturilor o va aduce în fața Ekaterinei Alexandrova. Rusoaica a înregistrat două victorii categorice contra româncei în ultimele două instanțe, cea mai recentă soldându-se la Melbourne, pe fondul altor dificultăți fizice.

Arătând măcar pentru moment că le-a putut lăsa în urmă, în timpul repetatelor perioade de inactivitate din actualul an competițional, Simona Halep contribuie din plin la o nouă săptămână activă a tenisului românesc. După izbânzile Soranei Cîrstea, succesul clar al Anei Bogdan, la Istanbul, obținut în fața unei alte sportive din Cehia, Barbora Krejčíková, avea să completeze entuziasmant o prezență autohtonă în sferturile a două turnee feminine de înalt calibru.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/simona-halep-marketa-vondrousova-6-1-6-3-uraganul-simo-dezlantuit-in-primul-meci-de-la-stuttgart-1070813

https://www.tennis.com/pro-game/2021/04/simona-halep-stuttgart-wta-2021-marketa-vondrousova-second-round-score-recap-pliskova/93737/