Din nefericire, probabil cel mai așteptat joc al săptămânii pentru pasionații tenisului românesc, nu a mai avut loc.

Dar, în pofida abandonului declarat de Simona Halep la Bad Homburg, drumul până la semifinala programată cu Bianca Andreescu a fost unul excepțional de ambele părți.

Campioana de la Wimbledon și-a regăsit calea revenirii în meciuri lungi, după numeroase tentative. Împotriva Kateřinei Siniaková, revenirea întregii competiții din Germania i-a eliberat efectiv atât brațul, cât și mintea. Ultimele sale două victorii au fost asemănătoare cu întregul parcurs reușit de exponenta Canadei. Aceasta din urmă a eliminat doi capi de serie – printre care și pe cel principal, Daria Kastakina – fără a pierde vreun set.

Retragerea pe fondul mai degrabă precaut a Simonei a însemnat că Bianca își va încununa cea mai bună săptămână pe iarbă din carieră cu o șansă pentru un trofeu. Oricum, finala openului din Bad Homburg este deja cel mai bun rezultat din vara sezonului precedent încoace.

Este dificil să presupunem că intențiile mereu pozitive se vor transpune într-un rezultat identic în sport. De aceea, eforturile depuse au un preț ridicat pentru validare. Până acolo, multe elemente își vor exercita rolul, fapt ce poate să-i descurajeze pe undeva pe protagoniști. Însă, primii dintre ei vor găsi de obicei acele variante pentru a se redresa când totul va părea potrivnic. Interesant este și faptul că mai des împotrivirile se vor prezenta serios, inclusiv în cadrul de la fileu.

Acolo, puține dintre elementele ce vor reuși să întoarcă favorabil poveștile sunt complet previzibile. Există un numeros platou al campionilor imposibil de eliminat din gânduri, oricare ar fi obstacolele. Adevărat este și că în natura temporală și cea fizică, piedicile pot apărea în succesiune, pe măsură ce caravana avansează. Dacă parcursul inițial a avut dileme importante, indiferent de suprafață, tendința a fost menținere inclusiv pe cea mai complicată dintre ele.

Terenurile verzi își solicită întotdeauna un cost important, iar, până și pentru cei mai dotați tenismeni în a le face față, misiunea nu va fi deloc simplă. În plus, obiectivul final nu va fi scos vreodată din vedere, motiv pentru care posibilitatea de a nu forța neîntemeiat înainte de Wimbledon, rămâne viabilă. Una dintre protagonistele actualei analize a ajuns să cunoască respectiva abordare pe deplin. Însă, nici cealaltă combatantă asupra căreia ne vom concentra nu este tocmai străină de abordările precaute. Ca urmare, evenimente ale circuitului feminin precum competiția cu numărul doi din istorie la Bad Homburg sosesc constant cu un important semn de întrebare.

În schimb, trebuie să recunoaștem că pentru Bianca Andreescu, nici campania în curs nu a fost aproape să se asemene cu una obișnuită. Problemele medicale și în special nesiguranța pentru soluționarea lor au dictat ca talentata jucătoare cu reprezentare canadiană să-și declanșeze stagiunea abia de pe zgură.

O poziție precum aceea nu va fi niciodată ușoară pentru o atletă care preferă oricând dispoziția în forță a jocului. Însă, în același timp, chiar dacă a avut nevoie de intervenția clasamentului protejat, putem să afirmăm că odată cu startul în turnirul din Stuttgart, ea s-a poziționat drept o figură ce merită a fi urmărită. Poate cel mai important aspect al ultimei concluzii este că pe lângă motivația înaltă, forma fizică a exponentei frunzei de arțar s-a prezentat imediat la cote excelente.

Drept consecință, dacă principalul minus din imaginea ei sportivă ar fi eliminat, puține aspecte ar mai sta cu adevărat în cale. Turneele s-au succedat cu evoluții interesante, ce au inclus și destule probleme puse Igăi Świątek la Roma, deoarece Bianca posedă reale abilități de a se opune oricui. Interesant cu privire la trecerea pe iarbă este că fosta laureată de la New York încă nu a înregistrat vreun succes londonez de Mare Șlem.

Dar, asemenea statistici nu au împiedicat-o pe noua elevă a lui Sven Groeneveld din a-și arăta calitățile atunci când și-a făcut apariția din nou în Germania, însă pentru spectacolul pe gazon. Majoritatea pasionaților au remarcat recent cât de complicată se va dovedi o întâlnire cu proaspăta semifinalistă de la Paris Martina Trevisan. Luptătoarea din Italia, mai bine cotată pe tabloul de simplu decât Andreescu în Bad Homburg, nu a găsit suficiente atuuri pentru a-i rezista sportivei cu origini române.

Dacă prima manșă a avut tendința de a rămâne echilibrată, chiar până la ultimul ei schimb, cea de-a doua nu s-a mai ridicat la același standard. Trevisan a mai echilibrat din dispută în partea ei finală, fără a pune în pericol un rezultat deznodământ care ne-a arătat o excelentă posibilitate de prelungire a formei, în fața favoritei a șaptea. Ulterior, probabil cel mai puțin predictibil al întregului turneu, referindu-ne exclusiv la context, a fost Katie Swan. Orice atletă britanică pe iarbă devine automat mai dificil de abordat, chiar dacă tânăra din optimi nu a evoluat pe un teren de acasă.

Fiecare dintre momentele dificile au fost totuși parcurse cu bine de învingătoarea din 2019 la Flushing Meadows, în ciuda câtorva ezitări ce ar fi putut reechilibra duelul. În faza sferturilor, din nou, contextul s-a reaccelerat în importanță, Daria Kasatkina fiind principala favorită de la Bad Homburg. Cheia s-a dovedit în sferturi pentru Andreescu startul lansat, în condițiile în care îndemânatica jucătoare din Rusia a găsit mai greu ritmul. Apoi, când totul putea reintra în perfect echilibru, serviciul propriu și precizia adversarei au cântărit decisiv în defavoarea moscovitei. Așadar, în aparență, lucrurile puteau sta sub un mult mai mare semn al parității.

Cedarea actului de debut a echivalat aproape efectiv cu pierderea duelului, în condițiile în care Bianca a continuat să forțeze cu multă încredere. Rezultatul a fost cel puțin atingerea primei semifinale din primăvara precedentă încoace. Rapid, însă, un anunț pe undeva surprinzător a venit pentru a o urca mai sus cu o treaptă. Drumul Simonei Halep pe iarbă a căpătat deja nuanțe cu greu repetabile, dacă analizăm deja fiecare etapă.

Experiența de la Birmingham a părut una enorm de constructivă, însă a luat sfârșit într-un mod realmente dureros. Am putea să afirmăm ultimul aspect atât din perspectiva fizică, vizibilă pe alocuri foarte clar în semifinala contra lui Beatriz Haddad Maia. De asemenea, însă, impactul psihologic a fost unul foarte important, cel puțin la prima vedere, înfrângerea venind pe un ton maxim  al determinării și efortului. Inițial, judecând după cele întâmplate cu Sorana Cîrstea la venirea în Germania, o presupunere nu foarte îndepărtată de realitate, a fost că învingătoarea de la All England Club ar putea să evite evoluția la Bad Homburg.

În primă fază, favorita a patra nu a făcut-o, iar consecința imediată nu părea să se prezinte pozitiv. După un duel foarte echilibrat de-a lungul întregului set inaugural, niciunul dintre schimburile decisive nu au mers în contul româncei contra Kateřinei Siniaková. Ulterior, senzația unei partide care s-a rupt în favoarea exponentei mai slab clasate, a persistat pentru alte 15 minute suplimentare. Dar, dacă am putea selecta jucătoarele pentru care un scor de 6 – 3 ; 3 – 0; 15-0 nu este neapărat sigur, temperamentala sportivă cehă ar fi una dintre membrele listei.

Acele câteva erori și puncte simple pe care Halep și le-a adjudecat de la imaginea tabelei expusă mai devreme, au fost suficiente pentru a strecura îndoiala în partea cealaltă de fileu. Ulterior, de când tabela a indicat din nou egalitatea, întreg elanul a fost reașezat în dreptul jucătoarei debutante pe iarba germană. Schimbarea dinamicii a fost atât de clară, încât cu greu am putut să evităm caracterizarea revenirii anului. Deși a fost nevoie de mult mai mult efort decât s-ar fi anticipat la mijlocul setului decisiv, Simona a evitat o posibilă situație de 5 – 5, pentru a realiza prima revenire după o manșă întâi cedată, din 2022.

Consecința sigură a fost mai departe că un asemenea succes dramatic va garanta în continuare că orice rezultat va fi tratat mai relaxat. Cu alte cuvinte, inclusiv tenisul agresiv și încrezător a putut fi practicat prin intermediul unei liniști interioare excelente. Tabela neputând fi un inamic mai mare decât în ziua de luni, apariția pe teren a româncei a sugerat încredere maximă, încă din startul celorlalte două înfruntări pe care le-a completat. Tamara Zidanšek a părut că ar putea să creeze mai mult interes într-un set al doilea din optimi pe care însă Halep nu l-a lăsat să scape de sub control.

Desigur, pe măsură ce tabloul a devenit din ce în ce mai interesant, întrebările au venit și despre cum va aborda fostul lider mondial restul competiției. O prestație în majoritate impecabilă a fost de notat și în seara care i-a adus-o din nou în față pe Amanda Ansimova. Ne putem gândi că parte din acea premisă este încă înfrângerea de la Roland Garros din 2019. De aceea, Halep a fost pregătită să arate totul în fața foarte tinerei exponente din Statele Unite, o dată în plus. Reușind să se apere excelent de câte ori a fost nevoie, capul de serie al patrulea și-a demonstrat superioritatea pe iarbă.

Americanca a fost testată și de severe probleme medicale, însă a ales să nu întrerupă o partidă ce părea să se îndrepte vertiginos spre final. Evoluția oponentei sale a fost oricum prea solidă pentru a permite orice revenire. Am putea spune că finalul săptămânii, confirmat prin abandon înaintea unei semifinale mereu de excepție, a survenit amar pentru admiratorii celei mai titrate jucătoare din România.

Însă, dacă trebuie să extragem un punct forte pentru ea, acela este, fără îndoială pe lângă vizibila bucurie în joc, că a reușit să servească nu mai puțin de 10 ași, în ultimele 56 de minute pe teren înaintea excursiei la All England Club. Acolo, s-a stabilit deja că disputa inaugurală va fi cu adevărat una dificilă, împotriva Karolínei Muchová.

În schimb, la fel de interesant ar fi fost să remarcăm și cum se va prezenta în fața Simonei Halep o Bianca Andreescu fără vreun set cedat la Bad Homburg. Retragerea jucătoarei din Constanța lasă un fascinant semn de întrebare în urmă, echivalent însă cu ocazia tinerei canadience de a-și trece un nou triumf în cont. Ele rămân în continuare cu un singur episod comun, dramatic, la Singapore în 2019. De la acel moment, atât de multe s-au schimbat pentru două tenismene aflate atunci – de ce nu? – chiar în vârful formei lor.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/simona-halep-bianca-andreescu-bad-homburg-retragere-667299.html