Evoluțiile excelente ale sportivelor ce țin foarte activ interesul pentru tenis din partea publicului țării noastre au atins momente importante de menționat.

Cu cinci reprezentante care încearcă să urce cât mai sus posibil la Roland Garros, impactul asupra toamnei sportive românești se dovedește a fi unul mare. Mai mult decât atât, un prim moment de referință tinde să se petreacă atunci când două conaționale își dispută în mod direct calificarea într-o fază superioară. Importanța coordonatelor organizatorice crește la rândul ei interesul. În cazul de față, al doilea cel mai cunoscut teren din complexul situat în al șaisprezecelea arondisment parizian a fost delegat să găzduiască un joc ce avea potențialul să devină memorabil.

Simona Halep se pregătea să abordeze optimist o nouă ediție a Openului Francez, beneficiind de o formă remarcabilă. Aspectul respectiv aducea odată cu el și multă atenție pe care sportiva rezidentă în Constanța urma să o acapareze. Prestațiile mai mult decât consistente ale fostei câștigătoare (din 2018) au adus-o neînvinsă pe teritoriu european, incluzând aici ultimele două trofee acontate la Praga și Roma. Succesul convingător înregistrat contra Sarei Sorribes Tormo, chiar cu ocazia aniversării a 29 de ani, a mărit seria elevei lui Darren Cahill la 15 victorii fără vreun eșec. Încrederea se prezenta la o cotă pe măsură, înaintea provocării din turul secund.

Ea urma să o întâlnească pe Irina-Camelia Begu. Puternica tenismenă din București traversează o perioadă a revenirii, mai ales din punct de vedere moral. Încrederea actualului număr 73 mondial este ilustrată cel mai elocvent în utilizarea eficientă a propriilor abilități. Begu a depășit-o pe Jil Teichmann, arătând multă luciditate și inspirați la capitolul execuțiilor din finalul celor 150 de minute dure de joc. După ce a prevalat în fața elvețiencei, tenismena ghidată de Artemon Apostu-Efremov și Teodor Bolânu parafa duelul 100% autohton, în compania favoritei cu numărul 1.

Begu și Halep sunt două atlete ce se cunosc deja foarte bine. De-a lungul ultimilor ani, ambele au contribuit la un drum memorabil al reprezentativei de FED CUP, prelungit chiar până în semifinala de la Rouen. Colege în multe rânduri sub tricolor, ele s-au întâlnit de șapte ori în circuitul feminin, până în seara de miercuri. Ultima ocazie de acest gen s-a petrecut relativ recent, așa cum mulți pasionați încă rememorează limpede. Semifinala din capitala Cehiei, desfășurată în urmă cu exact o lună și jumătate a fost aprig disputată în prima ei jumătate. Irina a avut propriile ocazii de a trece în avantaj, dar nu le-a putut converti în momentele pivotale. Eventuala câștigătoare de la Praga se impunea atunci după minimum de manșe 7 – 6 (2) ; 6 – 3.

De altfel, conform statisticilor furnizate de tennis.com, Halep nu a pierdut decât un singur set în fața compatrioatei sale, dintr-un total de 14 posibile (la Madrid, în mai 2016). Înfruntarea de pe arena Suzanne Lenglen propunea, prin urmare o favorită clară. Însă, era evident că miza unei competiții majore amplifica greutatea unui duel aparent mai dezechilibrat. Prima înfruntare de Mare Șlem dintre Simona Halep și Irina Begu începea sub influența a vântului, dar și una vizibilă din partea soarelui. Condițiile toamnei pariziene nu se arătaseră deloc blajine cu majoritatea combatanților.

Temperatura scăzută a provocat ușoare ezitări în debutul partidei. Ulterior, jucătoarea cu 22 de coroane cucerite de-a lungul carierei și-a găsit suficient de rapid cadența. Begu nu a putut oferi o replică solidă imediată. Pierzând primele trei game-uri, ea nu și-a putut calibra arsenalul de lovituri cu precizie. Prin contrast, Simona pleca extrem de hotărâtă în a reuși o detașare imediată pe tabelă. Raliurile echilibrate și spectaculoase s-au înmulțit apoi gradual, iar Irina a forțat o revenire ce părea să dea roade. Totuși, actul prim s-a încheiat cu 6 – 3 în favoarea principalului cap de serie, care a demonstrat o rezistență defensivă la nivel înalt. 

Setul secund a demarat într-o manieră mult mai strânsă, comparându-l cu cel precedent. Halep a continuat să gestioneze bine stagiile de echilibru. Jocul terț din cadrul segmentului a fost acontat contra serviciului la a treia ocazie. Oponenta i-a replicat la retur readucând rapid echilibrul pe tabelă. Alte schimburi aspre au înfrumusețat vizibil încleștarea. Begu a căutat să rămână agresivă și a preluat inițiativa inclusiv pe tabelă manșei a doua. În ciuda acestei aparente presiuni, dubla campioană de Mare Șlem și-a impus superioritatea fizică, dar și pe plan pur tenisistic.

Ea a închis meciul în același mod în care îl începuse, cu trei jocuri câștigate în serie. După doar 83 de minute deosebit de încărcate din unghiul energiei consumate, ea s-a impus cu 6 – 3 ; 6 – 4, iar palmaresul Irinei Begu în fața mai tinerei sale conaționale nu se îmbunătățește nici după lupta lăudabilă de la Roland Garros.

Site-ul gsp.ro confirmă că următorul adversar al învingătoarei de miercuri va fi Amanda Anisimova. Tânăra jucătoare din Statele Unite a ajuns în semifinalele de la Paris, grație victoriei obținute tocmai împotriva Simonei Halep, în 2019.

Prima reprezentantă a României calificată în șaisprezecimile de finală ale Openului Francez se dovedește încă o dată unul dintre cei mai conscvenți tenismeni din istoria modernă a disciplinei. Ediția curentă de la Roland Garros va continua, cu Simona Halep în centrul atenției naționale și internaționale. 

Surse:

https://tennistonic.com/head-to-head-compare/Irina~Camelia-Begu-Vs-Simona-Halep/   

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/simona-halep-fata-in-fata-la-roland-garros-cu-cosmarul-din-2019-cine-e-amanda-anisimova-611751.html