Tenisul profesionist a revenit în mai multe puncte ale globului, din Statele Unite, până pe continentul european.

În ceea ce privește circuitul feminin, primele schimburi competitive după aproximativ patru luni de pauză, s-au consumat la Palermo. Trecând cu bine de competiția siciliană, atenția generală s-a mutat asupra Openului de la Praga. Prezența autohtonă din Cehia s-a dovedit a fi una foarte bogată, atât în calificări, cât și în componența tablourilor principale. În cadrul probei de simplu, Simona Halep a avansat la nivelul jocului de-a lungul turneului, fapt care i-a transformat revenirea într-una de bun agur. Concomitent însă, alte sportive din țara noastră au etalat o dispoziție excelentă de concurs. Consecințele prestațiilor lor s-au văzut în distribuția fazelor superioare.

Irina Begu a întâmpinat, până la moment actual, o săptămână extrem de dificilă pe zgura cehească. Reușita ei de a o elimina în primul tur, și chiar în minimum de seturi, pe capul de serie 9, letona Anastasija Sevastova, a deschis calea către un parcurs favorabil. Totuși, lucrurile nu aveau să devină prea simple pentru ocupanta locului 82 în ierarhia mondială. Confruntarea câștigată apoteotic, pe parcursul a două zile, împotriva lui Leonie Küng a făcut, alături de capriciile vremii, ca programul bucureștencei să rămână unul ieșit din comun.

Partida din sferturi, desfășurată în compania Sarei Sorribes Tormo, avea să se încheie, la rândul ei, pe o dată diferită față de cea a startului. Întreruperea cauzată de ploaia abundentă s-a petrecut la startul celui de-al doilea game din actul cu același număr, după ce Begu câștigase prima manșă. Din punct de vedere teoretic, pauză era binevenită pentru sportiva noastră, care se putea reîncărca la capitolul energiei. Chiar dacă lucrurile au evoluat în acea direcție, jucătoarea din Spania a găsit succes în tentativa sa de a rămâne la cârma tabelei. După exact o oră de joc (cu o uzură crescută), setul doi a luat sfârșit cu 6 – 4, în favoarea ibericei.

Segmentul decisiv a debutat oarecum ezitant pentru româncă, dar pe măsură ce și-a recăpătat consistența (și) în plan mental, prestația ei nu a mai putut fi contracarată eficace de adversară. Scorul setului final a fost de 6 – 3, iar Irina Begu se putea concentra acum asupra unei semifinale între conaționale.

Simona Halep a așteptat încă de ieri, la capătul meciului cu Magdalena Frech, numele oponentei sale către finala de la Praga. În palmaresul întâlnirilor directe, numărul 2 mondial a triumfat de fiecare dată, în fața compatrioatei de pe poziția 81 a clasamentul WTA. Potrivit matchstats.com, ultimul duel direct dintr-un total de șase, avusese loc la Shenzhen, în ianuarie 2018. Halep s-a impus atunci în minimum de manșe. Însă, forma recentă a tenismenei de 29 de ani promitea o confruntare disputată, indiferent de ceea ce arată palmaresul.

Bineînțeles, resursele de energie ale Irinei reprezentau un semn evident de întrebare asupra parcursului semifinalei. Primul set a fost marcat de o traiectorie sinusoidală a scorului. Begu a început fără teamă și a avut oportunitatea în două rânduri de a-l tranșa în favoarea ei: la 5 – 4 și, respectiv, 6 – 5. După game-ul al unsprezecelea, jucătoarea rezidențiată în Capitală a solicitat un time-out medical. Ulterior lui, Halep a egalat și a controlat tie-break-ul ce avea să urmeze, închizându-l cu 7 – 2.

Deși situația de pe tabelă a rămas în mare parte echilibrată în următorul set, rezistența Irinei Begu a început treptat să se disipe. În plus, momentul psihologic al actului secund a fost gestionat mai bine de Simona. Cu adversara egalând la 3 și urmând la serviciu, principala favorită a întors soarta jocului al șaptelea. Din acea clipă, fosta câștigătoare de la Roland Garros a pus decisiv stăpânire pe joc. Cea de-a doua semifinală a luat sfârșit cu 7 – 6 (2) ; 6 – 3, la capătul a o oră și 31 de minute de tenis. Pentru acontarea trofeului WTA cu numărul 21 din carieră, Simona Halep o va înfrunta mâine pe Elise Mertens. Belgianca de pe locul 23 în ierarhia feminină a trecut, în cursul după-amiezii, de Kristýna Plíšková, cu 7 – 5 ; 7 – 6 (4).

Tensimena din Constanța va avea ocazia să-și ia revanșa asupra oponentei din Flandra, dacă luăm în calcul bizara finală de la Doha, din 2019. Atunci, Mertens a revenit, aflându-se cu un set și un break în spate, câștigând după trei acte.

Semifinala completă a României, în proba de simplu de la Praga a oferit 90 de minute de tenis intens. Finalmente, Simona Halep și-a câștigat dreptul de a spera cu motive întemeiate, la un al doilea trofeu al anului 2020.

Surse:

https://matchstat.com/tennis/h2h-odds-bets/Simona%20Halep/Irina-Camelia%20Begu     

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/simona-halep-victorie-cu-irina-begu-in-semifinala-wta-praga-joaca-finala-cu-elise-mertens-607366.html