Simona Halep a intrat în ultimul act al competiției Premier de la Dubai, în urma unei prestații de excepție, dar confruntarea din finală avea să se prezinte sub circumstanțe total diferite.

Semifinala disputată în compania lui Jennifer Brady a indicat un nivel de joc foarte greu de repetat, mai ales dacă ținem cont de momentul turneului. Astfel, după cum era probabil de așteptat, confruntarea din finală avea să se prezinte sub circumstanțe total diferite.

Tensiunea unei încleștări importante și-a pus amprenta asupra Simonei Halep, jucătoare aflată pe poziția a doua a ierarhiei feminine. Concomitent, tânăra din Kazahstan, Elena Rybakina (19 WTA) a abordat inițial, cu o atitudine ceva mai relaxată, o a patra finală din stagiunea prezentă.

Deși duelul a fost presărat cu destule erori, calitatea și intensitatea schimburilor s-au ridicat la înălțime. Finalul unei dispute extrem de echilibrate și de dramatice, a încoronat o dublă câștigătoare a Dubai Tennis Championships, în persoana Simonei Halep.

Ultimul eveniment al turneului de la Dubai a adus pentru jucătoarea de 28 de ani din Constanța, o nouă adversară cu lovituri puternice. Ca și în partidele cu Ons Jabeur și Aryna Sabalenka, din optimi, respectiv sferturi, principala favorită a avut un start mai dificil. Rybakina a condus în integralitatea setului întâi și, în ciuda faptului că a arătat câteva slăbiciuni la serviciu în ultimul joc al actului, jucătoarea aflată pe locul 19 WTA, a închis cu 6-3. Românca a ratat primele sale două mingi de break din meci, fiind nevoită să se regrupeze din nou în urma pierderii primei manșe. 

Debutul setului al doilea s-a încadrat sub zodia unui joc ceva mai solid al campioanei din Emirate (2015). În urma obținerii unui break, jocul lui Halep a arătat mai agresiv, profitând și de o serie de inexactități din partea adversarei. Însă, din momentul scurtei kazahei (de la scorul de 1-4; 15-40), segmentul a devenit mult mai echilibrat. 

Schimburile de mingi s-au asprit progresiv, iar sportiva de 20 de ani născută la Moscova a reintrat în dispută. Al optulea game din act s-a dovedit un punct psihologic enorm de important. Constănțeaca a reușit să se impună pe serviciul advers la cea de-a patra oportunitate oferită, urmând să trimită înfruntarea în setul decisiv, printr-un 6-3, în oglindă cu rezultatul primului set.

Cel de-al treilea interval s-a desfășurat fabulos, ieșind de sub coordonatele celor precedente. Primul game adjudecat contra serviciului a venit rapid, însă jocul a rămas echilibrat, iar paritatea s-a menținut dincolo de prelungirile setului final. La 5-5, un plus de agresivitate, alături de un efort defensiv remarcabil și de câteva greșeli ale Rybakinei, i-au permis lui Halep să servească pentru victorie. Jucătoarea din Kazahstan a răspuns fără teamă la retur și a trimis întregul duel într-un tie-break hotărâtor.

În jocul decisiv, primele șase puncte au reprezentat erori împărțite egal. Diferența dintre victorie și înfrângere a fost reprezentată, în câteva instanțe, de milimetri. Românca a profitat de ultimele trei greșeli (mai mult sau mai puțin forțate) ale mai tinerei sale adversare. Tabela a indicat la finalul a 147 de minute: 3-6; 6-3; 7-6 (5) în favoarea Simonei Halep, care nu a mai putut rămâne pe picioare după ultimul raliu al întâlnirii.

Ceremonia de premiere s-a concentrat și în jurul simbolului 20. Cea mai constantă jucătoare din elita WTA și-a acontat primul turneu desfășurat pe hard după aproximativ un sezon și jumătate, de la Rogers Cup 2018.

Modul în care a realizat acest lucru rămâne remarcabil. Nu trebuie uitat că Ons Jabeur i-a permis proaspetei duble campioane din Emirate să evite o minge de meci în turul al doilea. În continuare, jucătoarea noastră a depășit alte trei oponente care încearcă să domine prin agresivitate. Numărul 2 WTA a gestionat cu succes toate momentele dificile, încheind cu succes un ultim act fantastic.

Odată cu acest triumf, Halep își va consolida poziția a doua în ierarhia mondială feminină, chiar dacă va trebui să cedeze punctele obținute la Doha în 2019. Atunci, ea a cedat finala contra lui Elise Mertens. Anul acesta, motivul retragerii din Qatar îl reprezintă sensbilitatea zonei lombare.

Simona Halep a avut un parcurs deosebit la Dubai. Finala câștigată la limită împotriva unei Elena Rybakina - aflată pe o pantă ascendentă uriașă - reprezintă încă o dovadă a caracterului ei tot mai puternic, în tenisul mondial. Românca va avea acum o perioadă de pauză, după o campanie de o intensitate ieșită din comun.