Săptămânile de așteptare s-au scurs cu o mare greutate, aparent neechivalată măcar în memoria recentă a sportului de la fileu, însă răsplata pentru pasionații săi se arată a fi pe măsura speranțelor afișate.

Cu toate acestea, dincolo de stricta activitate de pe terenuri, ediția în desfășurare a primului reper de Mare Șlem al anului a prezentat în doar șapte zile modul în care existența s-a schimbat pe întreg mapamondul. Abilitatea umană de adaptare devine elementul principal scos în evidență, în momentele în care necunoscutul domină atmosfera. Protagoniștii mânuirii rachetelor se regăsesc într-o astfel de perioadă a unicității, motiv pentru care miza sportivă tinde să se acutizeze enorm, spre încântarea privitorilor neutrii. Ultimele persoane menționate nu sunt ilustrate într-o proporție foarte densă în țara noastră, care continuă să rezoneze de acum cu doar un singur sportiv.

La un prim pas dintr-o analiză nu neapărat superficială, am putea constata deja că Openul Australian a oferit aproape tot ce ar fi echivalent cu rodul imaginației. De-a lungul unei săptămâni realmente deosebite, s-au înregistrat secvențe cu un caracter rarisim, în ceea ce privește desfășurarea pur atletică, dar și organizatorică de pe coasta sud-estică a celei de-a șasea națiuni a lumii ca întindere. Publicul a avut ocazia să se implice total, activ și emoțional în schimbarea cursului duelurilor excepționale (precum a fost, spre exemplu, cel dintre Nick Kyrgios și Dominic Thiem). Totodată, spectatorii erau înștiințați că peste alte câteva zeci de minute, vor fi obligatoriu îndrumați către propriile locuințe, chiar dacă aspectul respectiv se producea pe parcursul unui joc de mare încărcătură. Totuși, arenele de Antipozi, fie ele pustii sau parțial ocupate, mai au de întâmpinat o săptămână de intensitate maximă, până la finalul periplului tenisistic victorian.

Actualmente, alcătuirea niciunui tabloul principal de concurs nu lasă de dorit, dar atenția pare să fie direcționată mai mult către ramura individuală feminină. În cadrul ei, este marcată drept o certitudine, începând de miercuri, ideea că o nouă campioană urmează a fi încoronată. Drumul către momentul subliniat va fi caracterizat de un grad al dificultății absolut imens, încă dinainte ca accesul în săptămâna secundă să fie definitivat. Evidența este cât se poate de clară și dacă vom face referire la călătoria celei mai bine clasate jucătoare ce a reprezentat vreodată culorile țării noastre. Simona Halep a poposit la evenimentul principal din Melbourne cu o relativă incertitudine. Depășind primele stagii de concurs, ea a arătat că dificultățile medicale au fost resimțite pe un interval temporar, fiind pregătită să traverseze finalul unei campanii lungi de iarnă.

După ce parcursul completamente sinusoidal, însă totodată fascinant al Soranei Cîrstea s-a încheiat prompt odată cu înfrângerea în fața Markétei Vondroušová, jucătoarea rezidentă în Constanța rămânea, încă o dată, ultima reprezentantă a României pe tabloul de simplu. Succesele înregistrate de maniere complet diferită (contra lui Lizette Cabrera și a Ajlei Tomljanović) i-au conferit imaginea unei aventuri cu multe schimbări ale dinamicii, în care ideea renunțării nu va fi acceptată. Nici în turul al III – lea sarcina nu i se întrevedea simplă fostei finaliste de la Melbourne (din 2018). O primă înfruntare cu Veronika Kudermetova a fost tratată cum nu se poate mai eficient în majoritatea ipostazelor. Totuși, au existat și momente care puteau aduce o pantă delicată a desfășurării schimburilor împotriva unei oponente ce începuse extrem de agresiv. Autocontrolul și limpezimea au ghidat-o suplimentar către un triumf în minimum de manșe (înainte ca lucrurile să se complice cu adevărat).

Către finalul unei seri memorabile de vineri, jumătatea inferioară a tabloului fetelor se cristaliza în mare parte în conform predicțiilor. Așadar, următoarea oponentă a româncei reprezenta o atletă a cărei ascensiune s-a materializat remarcabil și în detrimentul ei. Iga Świątek a ilustrat o dispoziție imaculată a propriului joc începând din toamna precedentă. Nivelul pe care l-a atins a fost unul atât de intens încât calea către titlul referențial de la Roland Garros nu a văzut literalmente vreun pas greșit. Nu de puține ori, s-a constatat faptul că adevăratul interval în care tânăra poloneză și-a dezvăluit potențialul a fost surprins contra Simonei Halep.

În optimea de finală de pe zgura pariziană, principalul cap de serie se confrunta cu un adversar lipsit de orice teamă, care a surprins printr-o agresivitate controlată copleșitoare. Rezultatul acelei înfruntări nu a stat deloc sub semnul întrebării, jucătoarea de 29 ani văzându-și o serie (de 17 triumfuri succesive) impresionantă ajungând la final. Amărăciunea înfrângerii a fost amplificată  prin modalitatea ei de a se dezvălui (cu 1 – 6 ; 2 – 6), caracterizată și de uimire.

În același timp, însă, era foarte greu de crezut că un asemenea tipar transpus pe 4 octombrie 2020 se mai putea repeta, în condițiile în care tenismena de pe poziția a doua a ierarhiei WTA cunoștea circumstanțele și nivelul necesar de care va fi nevoie pentru a rămâne competitivă. În încercarea de a obține prezența în sfertul de finală cu numărul 5 la Australian Open, eleva lui Darren Cahill deschidea sesiunea de seară pe arena Rod Laver. De partea cealaltă a fileului, se afla cea care își adjudecase ultimele zece jocuri în competiții majore la simplu (fără a pierde nici măcar un act).

A treia confruntare directă dintre Iga Świątek și Simona Halep, totodată, prima cosemnată în afara capitalei Franței urma să aducă drept răsplată pentru învingătoare, o dispută cu Serena Williams. Schimburile intense ale debutului sugerau că ambele combatante intenționau să între la capacitate maximă în cadrul partidei. Activitatea lui Halep, de pe linia de fund și respectiv, din spatele ei denota multe rezerve de energie de care urma a fi nevoie. Campioana Openului Francez intenționa să aplice același plan pus în practică în urmă cu patru luni și o săptămână, centrat pe controlarea raliurilor, în general, prin tăria execuțiilor, alături de numeroase veniri la fileu. Replica pe care a primit-o s-a dovedit deosebit de consistentă, în condiții aparent precare ale vântului.

Izbutind să servească excelent cu prima oportunitate, cimentând o constanță a primelor dueluri ale săptămânii, Halep și-a oferit suficient spațiu de a forța la retur. Jocul de la jumătatea actului inaugural părea să aducă recompensa efortului respectiv, însă tăria mentală și tehnică a Igăi a putut fi din nou remarcată. De-a lungul a nouă minute extrem de intense, jucătoarea de 19 ani a neutralizat pe rând orice șansă de break avută de adversară. Consecința negativă a unui astfel de moment a fost cu greu evitabilă pentru româncă, Świątek având oportunitatea să profite imediat de câteva inexactități ale rivalei. Brusc, pe fondul unui break acontat la 0, un set I foarte echilibrat era tranșat în favoarea favoritei cu numărul 15, aflată la cea mai bună performanță australiană a carierei.

Debutul manșei secunde se dovedea aproape vital în economia transpunerii pe teren a restului confruntări. Simona a rămas suficient de calmă pentru a reintra pozitiv în ecuația disputei. Presând din nou de la retur, ea izbutea să-și consolideze un avantaj obținut la a treia oportunitate a game-ului al doilea. Odată cu depășirea acelei frustrante bariere psihologice, prestația numărului 2 mondial s-a menținut la o intensitate foarte ridicată. Concomitent, jocul adversarei începea să arate semne de inconsistență, în ciuda faptului că arsenalul ofensiv a extras și multe momente lipsite de replică. Un alt interval disputat se încheia în favoarea lui Halep care găsea tot mai facil modalități de a rămâne în raliuri. Controlul în planul mental părea să o favorizeze pe multipla învingătoare în turnee de Mare Șlem și în condițiile în care jucătoarea din Varșovia părea să solicite o scurtă intervenție a medicului. Pauza următoare a meciului era echivalentă și cu intrarea în manșa decisivă, înfăptuită după doar 68 de minute.

Într-un mod relativ surprinzător, resetarea psihologică adusă în discuție atât de des în universul tenisistic de top, nu părea să aducă urmări pozitive pentru atleta mai slab clasată în ierarhia general provizorie a WTA. Tenisul ușor diluat în claritate etalat de poloneză, cu precădere pe parcursul secțiunii finale a actului precedent urma să scadă suplimentar, însă la capitolul forței pura a loviturilor. În asemenea condiții, sarcina exponentei tricolorului (fie ea și temporară) era de a persevera pentru prelungirea punctelor, evitându-se greșelile neforțate. Chiar dacă Świątek s-a bazat cu destul succes pe precizia serviciului, celelalte elemente ale jocului său nu s-au ridicat imediat la barometrul scontat.

Odată cu necesitatea recuperării unui break cedat în primul joc din actul final, misiunea numărului 17 WTA devenea improbabilă fără ca nesiguranța în execuții să dispară. În schimb, reprezentanta României continua să urmeze ideea expusă ceva mai devreme, aflându-se foarte aproape de o desprindere substanțială. Ocaziile ratate au oferit portița revenirii pentru fascinant poloneză. Ea și-a recalibrat pentru scurt timp atât viteza, cât precizia și execuțiilor sale, egalând la 2. Ulterior, un nou joc neinspirat și acumulator al inconsistenței, dar și al frustrării, îi permitea lui Halep să recapete ecartul de două lungimi. Fiecare punct avea un posibil aspect înșelător, pe măsură ce bătălia se asprea suplimentar în lungime. Laureata de la Roland Garros rămânea aproape (din perspectiva scorului), în ciuda senzației că nu aplica suficientă presiune asupra serviciului advers. Românca a înfruntat numeroase veniri la fileu, pe măsură ce opțiunile adverse deveneau tot mai puține.

Regăsindu-se treptat în momentul de potențială închidere a duelului, Simona Halep și-a conservat calmul, abordând cu intensitate ideală fiece deplasare laterală. Din fericirea, ea a găsit cheia anticipată mai devreme, către reversul unei înfrângeri amare care pusese capăt unui sezon 2020 reușit. Acum, când luna februarie a sezonului curent se află la jumătate, constănțeanca s-a impus în fața Igăi Świątek: 3 – 6 ; 6 – 1 ; 6 – 4. Astfel, prin intermediul succesului cu numărul 100 în totalitatea celor patru competiții de rang major, (informație confirmată de gsp.ro), jucătoarea noastră se regăsește în fața egalării performanței precedente marcate pe tărâm victorian.

Pentru a doua accedere consecutivă în cadrul careului de ași din Melbourne Park, ea va fi nevoită să treacă de Serena Williams, aflată parcă în nesfârșita sa călătorie către egalarea recordului deținut de Margaret Court. După cum bine ne putem reaminti, una dintre ultimele tentative ale legendei americane de a atinge coroana de Mare Șlem cu numărul 24 a fost zădărnicită la Wimbledon, de atleta născută cu 10 ani și o zi în urma sa.

Simona Halep a reușit din nou să ilustreze cu brio faptul că o abilitate ce-i pare încă subapreciată, este adaptabilitatea la contextul emoțional al meciurilor. Precum a reușit cu Amanda Anisimova, în septembrie 2020 ea izbutit să neutralizeze o altă amintire tristă, în următoarea întâlnire contra unei adversare excepționale, precum s-a dovedit Iga Świątek. Săptămâna finală a Openului Australian o va remarca pe tenacea jucătoare română în fața unei noi provocări imense.

Surse:

https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/simona-halep-performanta-incredibila-dupa-victoria-cu-iga-swiatek-100-de-victorii-la-turneele-de-grand-slam-623731.html