Sacrul turnir al Openului Canadian, în termeni tenisistici, a oferit deja momente deosebite în prima lui jumătate. În cadrul feminin, reflectoarele au avut de ce să o privească pe Serena Williams, aflată probabil la penultima competiție din carieră.

În schimb, dacă Emma Răducanu nu a putut avansa mai departe de faza debutului în orașul de baștină, Simona Halep a fost hotărâtă să înceapă pozitiv, pe tărâmul care continuă să aducă succes major sportului românesc.

Alături de fosta dublă campioană la Rogers Cup, mulțumită a două victorii relativ facile – contra Donnei Vekić și Shuai Zhang – în optimi s-a alăturat o altă protagonistă locală, Bianca Andreescu. În dreptul campioanei din 2019, Alizé Cornet s-a arătat din nou o majoră provocare, aproape două ore fiind necesare pentru un succes nocturn dramatic în Ontario.

Când dinamica activității de nivel înalt se schimbă, reușitele se regăsesc poate cu atât mai greu. În plină modificare s-au remarcat și atribuțiile necesare spre accentuarea senzațiilor pozitive. Pentru a regla întotdeauna așteptările similare, este nevoie ca partea emoțională să acopere cadrele unde dispozițiile tehnice nu merg în regimul dorit. Ultima descriere favorizează multe dintre figurile ce demonstrează chiar și punctual că dețin un plus al valorii. În același timp, căutarea potențialului va continua, iar finalmente vom găsi secvențe când el se va ilustra vizibil la fileu.

Acolo, remarcabilul s-a reprodus la cote mai mari decât orice așteptare inițială. Afirmația ultimă se transpune într-o măsură egală spre traversarea colțurilor planetei mai puțin obișnuită pentru actuala perioadă actuală. S-ar spune că nota consensului la vârf este egală cu disputele pe suprafața dură, însă demonstrații recente ne-au indicat că focusul poate fi maximizat și altfel. Însă actualmente, dincolo de orice evoluție pe zgură, întreaga atenție profesionistă s-a maximizat pe hard, pentru a fi specifici, pe teritoriul frunzei de arțar.

Deși pentru o singură săptămână, experiența de partea nordică a graniței americane semnifică o ocazie a tenisului incomparabilă altora. Notabilă va fi întotdeauna vechimea excepțională a competiției, spre care ne vom întoarce. Dar, într-un sens larg, inclusiv pentru țara noastră ca parte a sportului, Canada rămâne un loc cu dragi amintiri. Desigur, de la isprava supremă a Nadiei Comăneci la Montréal, exemplele s-au tot succedat. Aici, recenta reușită istorică a dublului medaliat și campion mondial în canoe Cătălin Chirilă va plasa și regiunea Halifax pe harta succesului tricolor.

Categoric, experiențele similare nu au înregistrat un minus cât privește tenisul de înalt nivel. Datorită unei atmosfere excepționale în mare parte, evoluțiile jucătoarei de top, fie că au venit în zona de influență engleză sau francofonă, au atins nivelul maxim. Deși timpul a început să treacă de atunci, Simona Halep, în special, a reușit să sudeze legătura pe care Sorana Cîrstea a început-o printr-o finală în 2013. Între timp, mai titrata sa compatrioată și-a trecut în cont chiar triumful în două ocazii, aspect ce o transformă evident într-o favorită a publicului local.

Concomitent, nu trebuie să uităm că o mare parte a comunității autohtone internaționale se identifică în aria canadiană. Ca urmare, elementul motivației este întotdeauna mai mare în fața unui public calm, atâta vreme cât restricțiile nu mai reprezintă o dilemă, inclusiv la Toronto. Pe fondul grupării alternative, 2022 reprezintă momentul în care fetele punctează o nouă ediție a Rogers Cup (pentru a sublinia denumirea clasică). 

O istorie aproape inegalabilă, contabilizăm un număr mult superior celor 100 de ediții, întorcându-ne spre secolul al XIX – lea. Aura celei de-a doua competiții drept longevitate după Wimbledon a subliniat deja numeroase puncte de interes. Pe lângă anunțul iminentei retrageri pentru Serena Williams, emoțiile absolute s-au remarcat și în dreptul celorlalte jucătoare cu origini românești.

Din păcate, tragerea la sorți pentru o Emma Răducanu născută chiar în Ontario nu s-a arătat tocmai favorabilă. Însă, precum britanica a obișnuit, confruntarea împotriva campioanei en-titre nu a fost una oarecare, precum și Daniil Medvedev a descoperit în fața lui Nick Kyrgios pe tabloul băieților. Camila Giorgi a fost introdusă într-o altă secvență a maratonului absolut, pe care noua elevă a lui Dmitri Tursunov nu a reușit să o traverseze cu bine. Deși a beneficiat prima de un avantaj pe tabelă, treptat, elementul uluitor al forței adversarei din Peninsulă a copleșit-o realmente pe exponenta încă aflată pe poziția a zecea mondială.

Iar, în ciuda unei manșe inaugurale extinse până în tie-break, exponenta Italiei l-a adjudecat fără să cedeze vreun punct. Trimisă într-o situație similară cu secvențele de la Washington din sferturi, insulara a părut să nu cedeze imediat precum în sfertul de finală amintit cu Ludmilla Samsonova. Însă, după startul reușit de act secund, lucrurile s-au transpus într-o scădere masivă a intensității sale. Ea a fost una atât de clară încât în absența unei duble greșeli asimilată primei mingi de meci, deținătoarea titlului ar fi încheia partida cu o serie de 19 puncte succesive.

O nouă experiență mai puțin caracteristică a dus la eliminarea timpurie a uneia dintre exponentele locale, cu doar trei lovituri câștigătoare contabilizate. Însă, atenția publicului s-a putut centra asupra altor jucătoare ce au încercat cu mai mult succes să-și recreeze propriile momente de glorie în Toronto. În primul caz, Simona Halep a avut nevoie să lase în urmă deznodământul întâmpinat la Washington, iar condițiile inițiale au sugerat circumstanțe ceva mai plăcute. Condițiile meteo au arătat complet diferit față de capitala americană, grijile rămânând să fie acoperite exclusiv pe teren.

Consecința a reprezentat o desfășurare pe care o vedem tot mai rar cu jucătoarea din Constanța la mijloc. În pofida faptului că Donna Vekici a conturat ceva semne pozitive la începutul disputei din turul inaugural, reacția imediată din partea favoritei cu numărul 15 a schimbat întreaga complexitate a amiezii de luni. O potențială dispută foarte puțin predictibilă a deveni o demonstrație de forță din partea atletei ce se impusese în fiecare întâlnire directă anterioară. Contrastul a permis ca Halep să se impună cu 6 – 0 într-un set pentru prima oară după aproximativ 10 jocuri, aspect ce într-adevăr spune multe.

Replica a venit din partea croatei, iar tabela putea să arate în continuare mult mai multe motive de îngrijorare, după primele 23 de minute. Dar, diferența la capitolul consistenței și dispoziției de joc complete a fost prea mare pentru care sportiva venită din calificări să mai emită pretenții suplimentare. Ex-iugoslava a rămas cu doar două jocuri în cont, în timp ce Simona putea bifa cel dintâi succes canadian al actualului deceniu. Provocarea care a urmat a ridicat evident ștacheta, întrucât Shuai Zhang este un nume ce se poate adapta în aproape orice condiții.

Deși reprezentanta Chinei ar putea fi întotdeauna cotată cu un ușor minus cât privește dinamica tenisului împotriva dublei campioane a Rogers Cup, ne puteam aștepta la multă calitate în regim obișnuit. Pentru două jucătoare care caută cadența a fost improbabil să urmărim un scenariu la fel de puțin echilibrat precum în runda inaugurală. Câștigătoarea openului lyonez din 2022 a început însă amiaza cu un nivel mai scăzut al preciziei, fapt verificat inclusiv pe tabelă. Circumstanțele bizare au survenit în urma celui dintâi break cedat de sportiva asiatică, ea întâmpinând probleme de-a dreptul uriașe la lansarea mingii la serviciu.

Primind un avertisment al trecerii timpului după doar 8 minute din partidă, misiunea de a-i pune probleme lui Halep a arătat neconformist pe propria lansare. Ca urmare, tocmai ritmul și intensitatea s-au dovedit probleme viabile de ambele părți, cu toate că lucrurile au început să pătrundă spre zona normală. Zhang a simțit că singura modalitate de a conta este să lovească mereu în forță, iar dinamica a început să se schimbe imediat. Dintr-o perspectivă obiectivă, doar câteva erori adverse în plus au refăcut diferența în favoarea româncei, odată ce egalitatea fusese stabilită.

Dar, cu manșa întâi trecută nu fără emoții în cont prin intermediul unui as, lucrurile s-au mai temperat pentru actuala ocupantă a locului 15 WTA. Drumul debutului de set secund a semănat foarte mult primului, odată ce dilemele execuției serviciului au revenit la orizont în dreptul chinezoaicei.

Doar că, atunci când a fost nevoie de un efort mai susținut pentru menținerea ecartului consistent, loviturile inspirate au venit cu o evidentă siguranță și rapiditate. Elementul comun pentru ambele segmente a scos în evidență numărul șanselor multiple de care învingătoarea cu 6 – 4 ; 6 – 2 a avut nevoie. Într-un deplin contrast cu desfășurarea precedentei confruntări de pe arena Grandstand, dintre CoCo Gauff și Elena Riabkina, Simona a contabilizat doar 71 de minute în drumul spre optimi.

Categoric, încrederea s-a manifestat la cote foarte înalte pentru Bianca Andreescu, de asemenea, una dintre figurile care a beneficiat de susținerea necondiționată a publicului. Un aspect important de considerat, similar într-o măsură Emmei Răducanu, tabloul pentru cea mai titrată reprezentantă a gazdelor a surprins un culoar cel puțin dificil.

Însă, o victorie împotriva Dariei Kasatkina, proaspăta campioană de la San José, declanșată prin gestionarea mai bună a unui tie-break strâns, sugerează nivelul excelent expus de eleva lui Sven Groeneveld. Mai departe, Alizé Cornet nu face parte din actualul top 10 mondial, însă sezonul 2022 ne-a demonstrat permanent că franțuzoaica poate pune probleme absolut oricărui adversar, indiferent de suprafață. Ocaziile deosebite sunt cele pentru care deja veterana din Hexagon își înalță de obicei nivelul, iar confruntarea care a închis seara a treia îndeplinea întocmai condițiile subliniate.

O dată în plus, desfășurarea a surprins alte nuanțe total neobișnuite, ambele combatante având aceleași dificultăți în a-și converti propriul serviciu. Îndată ce învingătoarea de la Flushing Meadows a izbutit să rupă respectivul șir, poziția oponentei a devenit mult mai puțin confortabilă. Însă, precum afirmasem mai devreme, pe fondul condițiilor fizice optime, forța combativității a galicei nu va putea fi vreodată subestimată. Tocmai după ce a părut să fie dominată pentru prima treime a nopții, ea a profitat de inconstanța arătată inevitabil de fosta laureată.

Avantajul Biancăi a părut evident, însă momentul celui dintâi break în actul secund a facilitat o imensă cotitură. Cele patru jocuri succesive au semnalat că secvențele importante se vor transpune în alte schimburi lungi, nelipsite de dramatism. Actul secund nu a mai fost scăpat de sub control de către Cornet, însă senzația a rămas că de cealaltă parte a fileului, energia s-a menținut la un nivel încurajator. Totodată, asemenea schimbări drastice ale scenariului nu mai surprind nici în dreptul lui Andreescu (de la revenirea sa în circuit), câtă vreme o doză a presiunii continuă să existe.

Debutul manșei finale a adus similitudini celor precedente, în ciuda aparențelor echilibrului. Din nou, atleta de 32 de ani avut nevoie să revină după ce și-a pierdut serviciul destul de rapid. Inspirația a fost mai prezentă în dreptul jucătoarei cu origini autohtone, iar menținerea avantajului a părut să se realizeze datorită stăpânirii de sine, absentă pe finalul setului precedent. Chiar și astfel, implicarea completă din tribunele terenului central putea să nu fie suficientă pentru un final liniștit.

Alizé Cornet și-a oferit toate resursele într-un game final de retur, care ar fi putut să complice radical soarta disputei. Abia după o șansă de break salvată cu ceva șansă și două oportunități de victorie ratate, înlocuitoarea directă pe tablou a Soranei Cîrstea a pus capăt jocului pe alocuri istovitor. Scorul de 6 – 3 ; 4 – 6 ; 6 – 3 a indicat cu acuratețe rezumatul celor 146 de minute de joc care au întregit tabloul optimilor aferente National Bank Open 2022.

Deși modalitățile prin care s-au impus au arătat diferit, atât în anii precedenți cât și la actuala ediție, Openul Canadei își arată mereu latura deosebită pentru două foste campioane, chiar în ediții succesive. După un nou start care a arătat promițător, Simona Halep și Bianca Andreescu se văd din nou trecute în a doua parte a competiției din estul națiunii frunzei de arțar, având alături destule motive de optimism.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/momente-bizare-la-meciul-simona-halep-shuai-zhang-ce-probleme-a-intampinat-chinezoaica-1848559