Simona Halep a reușit să treacă fără dificultăți exagerate de primele două popasuri ale aventurii din Hexagon. Întâlnirile cu Sara Sorribes Tormo și Irina Begu au prezentat pe rând perioade ușor problematice, la care rezolvările au fost găsite rapid.

Petrecând un timp relativ scurt pe teren, actuala ocupantă a treptei secunde a podiumului WTA și-a trecut în cont noi victorii sigure, în primele faze ale turneului de la Roland Garros.

Drumul către optimile de finală urma să devină mult mai greu, cel puțin conform calculelor hârtiei, dar și al evidențelor precedente. Amanda Anisimova își depășise, la rândul ei, oponentele mai slab cotate lăsând în urmă doar patru game-uri (în fața Tamarei Korpatsch și Bernardei Pera).

Acum, talentata atletă cu origini în Rusia, se pregătea să o aibă din nou în față pe o adversară care îi trezește amintiri plăcute, legate tocmai de competiția de la Roland Garros. Ediția din 2019 a marcat o ascensiune excepțională a jucătoarei din Statele Unite, ce a culminat cu atingerea semifinalelor pariziene. În meciul respectiv, Anisimova o depășea pe campioana în exercițiu la acel moment a turneului de simplu feminin. Meciul din urmă cu aproape 16 luni a fost unul frustrant pentru Halep. Ea a debutat ezitant și s-a văzut condusă autoritar, aflându-se sub o mare presiune, ce s-a dovedit imposibil de gestionat.

Drept consecință, etalarea unui joc eficient nu a fost transformată în realitate. Deși mult mai tânăra sa combatantă a evoluat superior în acea zi, au existat și momente în care constănțeanca putea să recucerească controlul duelului. În cele din urmă, Anisimova a triumfat cu 6-2; 6-4, în ciuda faptului că s-a putut stăpâni cu greu pe durata ultimelor momente din sfertul de finală. Americanca a fost apoi foarte aproape să atingă finala, dar a fost învinsă în manșă decisivă de Ashleigh Barty, după o desfășurare ieșită din comun, chiar amețitoare, a scorului.

Înfrângerea suferită anul trecut pe Philippe Chatrier părea să marcheze începutul unei perioade triste pentru Simona, dacă ne orientam după opinia generală publică. Brusc, prestația ei a fost caracterizată ca fiind insuficient de agresivă, iar consecințele ar fi urmat să se vadă, în fața exponentelor generațiilor viitorului. Contrar acelor predicții, titlul de la Wimbledon și-a avut rădăcinile inclusiv în acel eșec de pe 6 iunie 2019, care putea fi acum răscumpărat.

Cele două protagoniste ale episodului descris anterior nu s-au mai aflat pe un curs al reîntâlnirii până în clipa actuală. Dificultățile întâmpinate în plan fizic, dar mai ales, în cel familial, au provocat destule fluctuații în tenisul practicat de Anisimova. Totuși, sportiva ajunsă acum la 19 ani (clasată pe 29 WTA) ilustrează o formă ascendentă, de care și principala favorită de la French Open era conștientă, urmărind începutul din după-amiaza de vineri.

Reeditarea singurei confruntări directe, marcate de coordonate aproximativ identice, a văzut-o pe româncă luând un start mult mai fast decât în prima ocazie. Ea a anulat cinci șanse de break în primul joc de serviciu și s-a lansat apoi către un avantaj confortabil în segmentul cu numărul unu. Defensiva a funcționat la parametrii excelenți, iar greșelile adversarei au devenit inerente. De asemenea, procentajul de reușită a primei lovituri s-a prezentat la fel de bine, pentru un set inaugural încheiat fără vreo replică pe tabelă. 

Schimburile de mingi au fost în majoritate scurte, însă lucrurile aveau să se mai schimbe în setul al doilea. Indiferent de registrul disputării punctelor, Anisimova a fost nevoită să muncească din greu pentru a încerca o revenire. Capul de serie 1 a reușit să-și mențină calmul, în timp ce jucătoarea rezidentă în Florida nu și-a găsit în nicio măsură consistența la care ar fi sperat (în instanțele ofensive). Mai mult, Simona Halep și-a asumat cu mare succes controlul raliurilor, iar atunci ocaziile potrivite s-au ivit mai des. Luând în calcul toate elementele subliniate mai devreme, deznodământul nu se putea îndrepta decât într-o direcție foarte clară.

Campioana de la Paris din 2018 nu a avut nevoie decât de 54 minute pentru a tranșa șaisprezecimea de finală cu 6-0; 6-1. Plecând în actualul duel cu un nivel al presiunii negative, indubitabil redus față de meciul din stagiunea precedentă, Simona Halep și-a arătat potențialul maxim din punct de vedere fizic, moral și tehnic. A doua încleștare dintre ea și Amanda Anisimova o face, așadar, pe prima să devină aproape irelevantă. Pentru a patra prezență cosecutivă în sferturile din capitala Franței, jucătoarea noastră se va lupta cu Iga Swiatek. Unica lor dispută s-a consumat în aceeași fază a turneului parizian, din urmă cu un an. Atunci, Halep preceda întâlnirea cu Anisimova, lâsându-i în cont doar un game tinerei poloneze.

Timpul și experiența pot fi sfetnici de bun augur în orice sport, însă cu precădere într-unul individual. Reperul tenisului autohton, Simona Halep, rămâne fără cusur în campania de pe suprafața roșie în 2020, trecând impecabil peste un obstacol ce se anunța realmente delicat.