Simona Halep a reiterat în pauza competițională că dorește să acceadă cât mai rapid între primele zece tenismene ale lumii, drept principalul obiectiv personal. Cu doar nouă zile trecute din noul an, barometrul a fost practic îndeplinit pe jumătate.

La capătul unui turneu care nu a adus emoții maxime decât în sfertul de finală contra Viktorijei Golubic, multipla campioană de Mare Șlem și-a trecut în cont un trofeu de care nu s-a putut apropia în 2021.

Veronika Kudermetova nu i-a putut opune o rezistență completă jucătoarei noastre, care a preluat controlul ambelor manșe ale finalei, după debuturi ușor ezitante. Prima ediție a Melbourne Summer Set 1 a luat sfârșit cu doar un set cedat și cu o meritorie, dar mult așteptată, distincție WTA cu numărul 23 din carieră.

*****************

Evoluția constituie impactul a numeroase fațete, în mediul competitiv. Importanta particularităților ne atrage atenția și asupra perspectivei propulsării spre succes. Deseori, când țintele își schimbă optica dintr-un termen scurt către o perioadă mai lungă sau invers, ajustările ajung se cântăresc diferit. Oricât de mare va apărea sprijinul exterior, alte conotații individuale vor domina, cel puțin identic. Gradul adversității se împarte în jurul presiunii intrinsece, respectiv a celei venite din exterior. În dreptul celor mai importanți pretendenți, vom reține că primul barometru va exista permanent. Cei ce mânuiesc la perfecție destinul rachetelor conștientizează că fiecare oportunitate ivită va scoate în evidență alte ținte.

Implicați în spectrul din teren, aproape că uităm cât de dificilă a devenit traversarea oricărei săptămâni oficiale în tenisul internațional. Dacă asemenea aspecte nu au fost luat în considerare în urmă cu ceva stagiuni, influențele s-au schimbat serios. Vom putea afirma respectiva idee dintr-un unghi logistic, dar, concomitent, diferențele se interpun și în cadrele personale. Capacitățile fizice, dar și de adaptare, nu au rămas identice. Pentru a naviga coerent, marii campioni se vor separa într-un anumit mod, oricât de târziu sau improbabil s-ar arăta el.

Asociind pozitivism contextul actual, a fost mare nevoie ca activitatea sportului alb să revină în parametrii normali și dintr-o perspectivă emoțională a revederii publicul reîntors în tribune. Important de atras atenția este că nu întotdeauna pe parcursul anului precedent, condițiile anterioare s-au împlinit, însă, măcar în emisfera îndepărtată, standardele au fost regăsite cu succes. Bucuria sportivilor, presupunând că toate celelalte condiții de siguranță sunt împlinite, va porni constant din zona Antipozilor. 

Diferența se mărește atunci când pe lângă motivația evocată anterior, intervine și un ușor confort, în dreptul pretendenților de prim-plan. Majoritatea a preferat să ofere multă atenție săptămânii inaugurale din 2022, cu șanse importante pentru a rămâne una dintre cele mai dense a întregului calendar. Argumentul cel mai des folosit este acela al unei pregătiri complete în vederea marelui eveniment australian tenisistic. Perioada fixată încă o dată la două săptămâni se dovedește însă mai mult decât suficientă pentru ca numele de top să își identifice ritmul, înaintea sosirii definitive la Melbourne. 

Ambele circuite și-au construit avanpremiere și în interiorul celui mai important complex victorian, rezultatele urmând să fie încântătoare, incluzând aici și punctul de vedere organizatoric. Dacă în jocul băieților, una dintre indubitabilele figuri iconice ale jocului și-a completat cu succes revenirea, referindu-ne la Rafael Nadal – câștigător al minimum un turneu ATP pentru 19 ani succesivi –  povestea feminină a rămas la fel de interesantă.

Precum au stat lucrurile în 2021, două competiții paralele au primit acceptul în capitala victoriană, dilemele rămânând importante în aria vestică a Australiei. Dar, departe de neliniștea sanitară, cel puțin pentru moment, artizanii jocului și-au împărțit prioritățile. Încă din prima dimineață propriu-zisă, fiecare dintre sportivele reprezentante ale României au avut parte de momente plăcute pe hardul din extremitatea sud-estică a națiunii continent. Bineînțeles, senzația a continuat să se simtă și în cazul atletei care, foarte probabil, avea cea mai mare nevoie de un răspuns pozitiv.

Pentru Simona Halep, creând o legătură cu cele evocate mai devreme, campania precedentă s-a simțit și a fost realmente diferită față de toate celelalte, în perioada recentă, în care a devenit sinonimă cu succesul propriului sport, nelimitându-ne doar la țara noastră. Impactul hotărâtor asupra ultimei afirmații nu a fost adus de o scădere în joc ori în consistența abordării lui. În schimb, dacă privim retrospectiv, vom remarca, măcar la prima vedere, că evoluțiile consistente nu au lipsit. Doar că, accidentarea suferită la Roma, capitala unde românca reușise să își treacă în cont ultimul trofeu, a anulat practic mai bine de jumătate de sezon planificat la maximum de intensitate. Consecința a rezultat părăsirea inevitabilă a topului 10 WTA, dar rezultatele înregistrate nu au fot deloc rele.

La final de an, noua elevă a lui Adrian Marcu și Daniel Dobre a bifat (nu în această ordine), câte un sfert de finală, o semifinală și un ultim act, la Cluj. Așadar, direcția s-a remarcat în ascendent fără îndoială. Elementul care a lipsit era doar trofeul – pentru prima dată după 2012 – simbolul care până la urmă, pune în discuție motivația, dar și satisfacția maximă a tuturor pretendenților, precum am putut-o remarca pe rând, la simplu, în situațiile recente ale Soranei Cîrstea și Gabrielei Ruse.

 Finalmente, 2021 a fost lăsat în spate cu un tonus pozitiv, revenirea în Australia fiind vizualizată drept oportunitatea ideală pentru o resetare a încrederii. Succesul nu a ocolit-o deloc pe atleta din Constanța în respectivul colț al hărții, prezentul oferindu-i multiple posibilități de a-și regla cadența impetuos necesară întrucât calitatea nu a rămas pentru vreun moment în dubiu, judecând non-subiectiv. 

Melbourne Summer Set 1 a reprezentat repartizarea inspirată, mai ales că, uitându-ne spre program încă din prima rundă, atenția a fost una pe deplin pozitivă. În fața unei reprezentante a gazdelor, Halep s-a aflat în poziția de a închide respectivul tur prim. Ca urmare, evidența a propus ca, în cel mai bun caz, partidele în dreptul constănțencei să se succeadă în fiecare zi. Adevăratul test al anduranței a început chiar și în cadrul întâlnirii cu Gabriela Ruse, care din nou a tins să arate mai dur la final pe tabelă, decât raportul duelului propriu-zis

Tiparul deja format, al abordării foarte hotărâte pentru scorul final a părut să continue și în jocul al treilea. Și totuși, rămâne greu de explicat, ținând seama aspectului evident al primei jumătăți, modalitatea în care înfruntarea cu Viktorija Golubic s-a transformat în cea mai complicată misiune a săptămânii de departe. Ocolirea in-extremis a amenințării eliminării nu a conferit din fericire decât mai multă încredere pentru vicecampioana Openului Australian din 2018. Apropierea unei a doua finale din carieră pe Rod Laver Arena s-a produs fără dificultăți datorită unei dispoziții foarte curate de joc, de la un capăt la celălalt al confruntării cu Qinwen Zheng.

Desigur, trebuie să punem în balanță parcursul Simonei de la Melbourne și cu faptul că Naomi Osaka a optat pentru o retragere înaintea propriei semifinale. Altfel, cel puțin pur teoretic, o probabilă dispută între primele două favorite ale competiției, campioane în șase turnee de Mare Șlem, ar fi putut arăta complet diferit. 

În schimb, hotărârea încă tânărului fenomen nipon a avantajat-o pe o Veronika Kudermetova, care nu este deloc străină în a se întâlni cu jucătoare ale țării noastre. Cea mai recentă ocazie a fost înregistrată chiar în fața celei mai bine clasate tricolore. Iar, așa cum tindem parcă să afirmăm tot mai des, dinamica rezultatului de la Moscova ar fi putut ilustra un dezechilibru mult mai mare. Tie-break-ul din ultimul set direct, în luna octombrie a venit cumva nescontat, dar constănțeanca a reușit să îl traverseze cu bine. 

Actualmente, miza s-a dovedit indubitabil mai importantă. Atât proaspăta membră a echipei câștigătoare de Billie Jean King Cup, cât și adversara ei din România au țintit debutul ideal în 2022. În fapt, parcursul foarte lung a convins-o pe aceasta din urmă, că participarea la Sydney nu va mai fi necesară. Ca urmare, concentrarea a trebuit direcționată doar asupra unei singure întâlniri cu un impact intrinsec foarte important pentru fost elevă a lui Darren Cahill. 

Tehnicianul de la Antipozi tocmai și-a remarcat noua protejată, Amanda Anisimova, completând săptămâna cu laurii Melbourne Summer Set 2. Pentru a doua finală feminină a serii, prezența sa a fost la fel de mult prețuită, în condițiile în care un moment așteptat de aproximativ 15 luni putea veni pentru sportiva căruia i-a arătat drumul spre vârf. Sub soarele austral, partida a indicat câteva nuanțe ale nesiguranței de ambele părți. Categoric, precum a fost cazul și la Kremlin Cup, singura variantă a Veroonikăi Kudermetova de a rămân în cărți era ofensiva. Profitând de câteva inexactități în serie ale oponentei sale, reprezentanta Federației Ruse a reușit să obțină primul succes împotriva serviciului. 

Din fericire, replica a putut veni la timp, pentru ca tendința debuturilor de partidă excelente ale lui Halep să nu dispară. Utilizând o defensivă constantă și solidă, ea a extras tot mai numeroase inexactități din partea favoritei terțe a competiției, care a părut să își fi pierdut șansa în a prelua controlul psihologic al duelului. Retururile direcționate coerent în mare parte au ajutat către declanșarea unei spectaculoase serii care nu s-a oprit, până la capătul unui prim act ce a părut deosebit de complicat inițial. 

După cinci jocuri cedate în serie, Kudermetova a lansat o tentativă de a rămâne fermă, în debutul manșei secunde. Cheia a reprezentat-o în general cea dintâi execuție după serviciul advers. Timpul de reacție a devenit din ce în ce mai scurt pentru româncă, drept care inițiativa sa schimbat. Controlul a părut să treacă mai mult decât vizibil de partea campioanei lumii pe echipe, încrederea mai mare asupra execuțiilor propunându-i șansa desprinderii la două lungimi. 

În plus, pericolul subliniat în contul tenismenei noastre s-a accentuat evident, oportunitatea dublării break-ului rusoaicei urmând cel mai probabil să direcționeze confruntarea către actul final. Doar că, inexactitățile ei, coroborate și un supliment de șansă au intervenit pentru ca soarta parțialului să rămână pentru moment în balanță. 

Aceleași circumstanțe, inițiate de fileu, însă și prin nerăbdarea sportivei de 24 de ani i-au permis româncei să regăsească răspunsurile potrivite. Publicul s-a implicat fără îndoială în clipele când dubiul a existat de partea finalistei din 2018. Treptat, contracararea serviciului apăsat a funcționat tot mai precis, întra-adevăr, ajutorul venit în schimburile cruciale din terenul opus dovedindu-se hotărâtor în obținerea break-ului ce avea să rupă complet balanța. 

În ultima zi a lunii octombrie, cea mai titrată jucătoare a României a știut la Cluj că șansele pentru titlul WTA cu numărul 23 îi sunt oarecum limitate, în fața unei Anett Kontaveit absolut formidabile. Veronika Kudermetova nu s-a ridicat nici pe departe pentru a echivala înălțimea jocului balticei, însă meritul învingătoarei a fost incontestabil. Servind pentru succes, jucătoarea cotată cu a doua șansă în Melbourne Summer Set 1 a reușit să evite alte episoade similare cu cel din sferturile de finală. După doar 75 de minute, tabela a arătat, până la urmă, un foarte solid 6-2; 6-3, celebrat cu multă ușurare și bucurie. 

Amintindu-și de starea tristă a primului discurs de premiere susținut pe Rod Laver Arena, în urmă cu aproape trei ani, contra lui Caroline Wozniacki, laureata a indicat că, dincolo de orice efort și liniște, satisfacția victoriei va fi mereu demnă de trăit cât mai des. Răsplata a fost un alt simbol al caldei Australii, în ce o privește, într-un bumerang, echivalent și unei urcări de cinci unități în clasamentul mondial, de pe poziția a 20-a spre a 15-a.

Simona Halep vizează cu siguranță în continuare să aibă parte de efectul întoarcerii spre vârfurile tenisului mondial. Iar, după o săptămână atât de inspirată în capitala victoriană, dificultățile unui an precedent atât de complicat pot fi date acum uitării. Așteptarea pentru un nou trofeu, începută în septembrie 2020, s-a încheiat, cu o victorie indicativă lansării unui an al speranței.

Surse: https://www.gsp.ro/sporturi/tenis/halep-melbourne-summer-set-concluzii-australian-open-651298.html