Prima etapă a fazei grupelor de la Shenzhen a lăsat urme adânci, privind spre continuarea competiției. Meciurile foarte lungi au determinat probleme fizice serioase, ce au dus la rândul lor, către schimbări uluitoare de perspectivă.

UPDATE

Elina Svitolina a învins-o cu 7-5, 6-3 pe Simona Halep și s-a calificat în semifinalele Turneului Campioanelor de la Shenzhen.

*** 

În avanpremiera primul meci de simplu al zilei, Naomi Osaka a fost nevoită să-și anunțe retragerea din turneu din cauză accidentării la umăr. Prima rezervă, Kiki Bertens, a izbutit un succes uluitor (ținând cont de circumstanțele deosebite), contra lui Ashleigh Barty. Olandeza s-a impus, în urma unui final strâns, chiar dacă liderul mondial a beneficiat de avantajul unui prim set câștigat, dublat de un 3 – 2 în actul secund. Bertens a depășit-o pe australiancă pentru prima oară, în cinci încercări. Petra Kvitova și Belinda Benciḉ au avut și ele nevoie de trei seturi. Deznodământul secund al Grupei Roșii i-a surâs elvețiencei. Bineînțeles, încleștarea învinselor nu a dezamăgit în materie de echilibru și dramatism.

În aceeași măsură, duelul fascinant de lung al Grupei Violet, tranșat de Simona Halep în fața Biancăi Andreescu, va putea să aibă și el, efecte majore pentru ceea ce va urma. Pe de o parte, conform informațiilor digisport.ro, prezența canadiencei pe teren se află acum sub semnul întrebării, ca urmare a durerilor serioase de spate.

Pe de altă parte, nici poziția româncei nu este una prea confortabilă, ținând cont de tipul adversarei pe care o va înfrunta astăzi după-amiază. Elina Svitolina va căuta să obțină revanșa asupra Simonei, într-o reeditare a semifinalei de la Wimbledon. De altfel, sportiva născută în Constanța și-a adjudecat ultimele două dueluri disputate împotriva ucrainencei. O altă rundă semifinală a fost efectiv scăpată din mâini de Svitolina, într-un set final realmente bizar. În schimb, eșecul ei de pe iarba londoneză nu a stat sub semnul întrebării. Acea partidă a echilibrat complet (la 4, potrivit statisticii wtatennis.com) bilanțul întâlnirilor directe dintre cele două.

Însă, prestația jucătoarei noastre de la All England Club va fi improbabil de replicat și la Shenzhen Bay Center. O cauză a faptului respectiv va fi, cu siguranță, nivelul mai scăzut de prospețime, pe care Simona ar trebui să-l etaleze, în comparație cu deținătoarea ultimului titlu de la Singapore. O bătălie de peste 150 de minute, venită contra celei mai în formă jucătoare – rămasă acum – în circuit, în urma unei pauze de o lună, și-ar putea cere tributul în orice schimb de mingi ulterior. Din nefericire, o dovadă a ultimei afirmații s-a întrezărit la Wuhan, atunci când Halep și-a întrerupt efortul, împotriva Elenei Rybakina, după mai puțin de un set.

Continuând reliefarea de mai sus, o Elina Svitolina motivată și mai odihnită, va urmări, în funcție de rezultatele aferente, să fie prima jucătoare calificată în semifinale. O va putea face doar dacă va obține victoria în minimum de manșe. Prin urmare, datele partidei prefigurează o sarcină dificilă pentru jucătoarea din România.

Însă, așa cum a reușit s-o arate ieri niciun meci nu este imposibil de dus la capăt pentru ea, în condiții energetice apropiate de normal. Cea de-a doua etapă a Grupei Violet de la Turneul Campioanelor 2019 va debuta cu meciul Simona Halep și Elina Svitolina, astăzi, de la ora 12 : 30. Ele se vor confrunta pentru șefia seriei, în care au debutat cu succes. Ulterior, ar trebui ca ziua să se încheie prin întâlnirea Karolinei Pliskova cu Bianca Andreescu. Ambele evenimente vor fi transmise în direct, la Digi Sport 2.

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/dupa-naomi-osaka-si-bianca-andreescu-s-ar-putea-retrage-de-la-turneul-campioanelor-2019-747337 

https://www.wtatennis.com/photos/rivalry-record-simona-halep-vs-elina-svitolina-0