Într-un context ce devenea din ce în ce mai dificil de gestionat, atmosfera încearcă a fi adusă cât mai aproape de normal, în apropierea Oceaniei.

Lunile de planificare au dus la nașterea unui nou concept în tenisul internațional, Melbourne Summer Series. Roadele sale au fost cuprinse, surprinzător sau nu, de către protagoniști care au preferat opțiunea unui repaus prelungit în 2020. Indiferent de raționamentele trecutului, punctul maxim de focus a sosit, iar suspansul nu lipsește nicicând din întreg peisajul.

Ajustându-și cu succes poziția în cadrul calendarului unei noi stagiuni afectate profund de lipsa certitudinii, Openul Australiei și-a putut începe parcursul în termenii stabiliți cel mai recent. Coordonatele au fost modificate în sprijinul oferirii unui interval solid al pregătirii necesare. Sintagma precedentă poate fi catalogată drept ușor exagerate deoarece criteriile de adaptare au fost diferite în funcție de situațiile întâlnite. Însă, dimineața de 8 februarie a fost confirmată ca prima de rang major înregistrată la fileu, uitându-ne înapoi la ultimele patru luni. Provocarea de a parcurge cu bine obstacolele anterioare a reprezentat doar prima parte a calculului. Acum miza s-a înălțat substanțial, fie că ne referim la misiunea masculină sau la cea a fetelor, care propune de obicei multiple motive de interes pentru avizații din țara noastră.

Depășind cu mult efort seria reperelor estivale inițiată de Federația Australiană de Tenis, jucătorii s-au putut îndrepta către stația cu gradul de importanță principal în călătoria lor dincolo de tropice. Ediția cu numărul 109 a ceea ce a devenit, în timp, unul dintre turneele de popularitate excepțională (fapt care nu a fost în permanență valabil), promitea să scoată la suprafață câteva elemente ce au lipsit relativ evident lumii sportului alb de la începutul perioadei pandemice. Prezența fizică și constantă a spectatorilor, în interiorul celui mai important complex din Oceania urma a contribui enorm înspre reîntruparea normalității pentru ceea ce localnicii denumesc cu entuziasm Aussie Open.

În măsura în care ne vom îndrepta atenția către componența feminină a tabloului principal de la Melbourne, cel dintâi concurs de Mare Șlem al anului curent reunea la start un contingent remarcabil al sportivelor din România. Dincolo de aparențe, șase oportunități de a găsi succesul pe plan individual erau lansate începând de luni, pe suprafețele dure întâlnite în Melbourne Park. Bineînțeles, conotațiile unei campanii reușite diferă pentru orice aspirant, însă pe măsură ce surprizele începeau să se adune, doar două reprezentante rămâneau cu șanse la progres, la capătul primelor două zile. 

Pe rând, de-a lungul primelor 36 de ore formale, Irina Begu, Mihaela Buzărnescu – învinsă cu greutate de o Bianca Andreescu ce avea să cedeze al doilea joc după o pauză de peste 15 luni – Patricia Țig și Ana Bogdan au părăsit prematur scena din sud-estul Australiei, având parte atât de circumstanțe neplăcute ale tragerii la sorți, cât și de evoluții negative mai puțin așteptate. În astfel de condiții, turul secund de la Australian Open se arăta accesibil pentru două dintre jucătoarele autohtone cu cea mai ridicată pondere a mediatizării. Sub aspectul unei zile cu numărul trei deosebit de calde la Antipozi, ambele urmau să aibă parte de sarcini cel puțin înșelătoare.   

Mai întâi, este demn de notat că aparițiile extrovertite în cadrul circuitului feminin se prezintă într-o manieră tot mai des întâlnită, la o scală nelimitată a valorii individuale. Și totuși, Sorana Cîrstea a fost nevoită să lase în urmă unul dintre episoadele rar remarcate pe un teren de tenis profesionist (în sfertul de finală disputat contra lui Ann Li, în cadrul Grampians Trophy), continuându-și parcursul în cadrul turneului pentru care s-a integrat în bula de la Melbourne. Primul obstacol al proaspătului număr 68 în clasamentul mondial, a fost reprezentat de o compatrioată. Mai bine cotată din punct de vedere strict teoretic, ierarhic, Patricia Țig nu i-a putut opune o rezistență suficientă conaționalei de 30 de ani. Aceasta din urmă a cedat foarte puține schimburi ușoare, obținând o calificare relativ lejeră în faza secundă. Recompensa financiară și sportivă era cu siguranță suplimentată de reluarea unei dispoziții pozitive de a evolua pentru eleva lui Adrian Cruciat. În plus, oportunitatea de a înfrunta din nou o oponentă de top, aducea un nou criteriu al motivației pentru Cîrstea. Deși sunt apropiate din perspectiva talentului și a vârstei, ea Petra Kvitová nu se mai înfruntaseră oficial de 55 de luni. Primul tur al Wimbledon 2016 aducea un succes clar pentru cehoaica dublă laureată pe iarba londoneză, extinzându-și avantajul întâlnirilor directe la 5 – 2.  Din acel moment, destinele ambelor combatante au pătruns în momente mai delicate. Favorita cu numărul 8 căuta să-și găsească ritmul pentru a emite pretenții la accederea în fazele superioare australiene. Însă, cealaltă parte a fileului primea o oponentă ce arătase recent capabilitatea ei către orice fel de rezultat.   

Marele contur al arenei Margaret Court ilustra un set de condiții dominat de căldura specifică verii australe. Debutul superior i-a aparținut protagonistei mai titrate, care izbutea o desprindere la capătul schimburilor inaugurale. Pierzându-și serviciul rapid, Cîrstea s-a văzut într-un mare pericol de a înfrunta un deficit aspru. Izbânda apărării a trei mingi de dublu-break (la 0 – 2) i-a oferit târgoviștencei platforma morală de a intra cu adevărat în partidă. Ulterior, raliurile s-au asprit sub tendința fiecăreia de a-și asuma controlul. Până la jumătatea segmentului inaugural, românca reușise acel deziderat, preluând inițiativa inclusiv pe tabelă. Cu ajutorul a patru jocuri acontate succesiv, ea putea să închidă setul pe propriul serviciu. Dinamica stângace a forțat continuarea fragmentului, însă nu și-a putut fructifica oportunitatea de a egala la 5. În schimb, Sorana s-a impus la retur, intrând cu pozitivitate în actul secund, demarat sub aceleași condiții termice deranjante.

Protejata lui Jiří Vaněk se află în dificultate, însă a reușit să domine mai mult decât autoritar momentele următoare. Aplicând forță și plasament suplimentar loviturilor de bază, Kvitová și-a forțat oponenta către mai multe greșeli. Drept consecință, deznodământul actului secundar nu avea să se lase foarte mult așteptat. În ciuda unor dueluri mai echilibrate în partea lui finală, disputa avea să meargă autoritar într-un duel decisiv. Revenind în postura sportivei cu mai puțină presiune, fiind expusă unei reveniri, Sorana Cîrstea putea încă să spere la un reper glorios al ultimilor nouă ani. 

Încurajată frecvent din tribune, temperamentala tenismenă născută în județul Dâmbovița a realizat o oglindire a startului de manșă a doua, din partea Petrei. Dominând dinamica jocului, acontarea primelor patru jocuri îi deschidea oportunitatea uriașă a accederii în șaisprezecimi. Schimburile au rămas foarte aspre, însă românca nu a permis o reechilibrare a scorului. Dimpotrivă, fructificarea unei ultime șarje la retur i-a adus un succes de marcă; 6 – 4 ; 1 – 6 ; 6 – 1, materializând finalmente a patra minge de meci. Astfel, Sorana Cîrstea bifa emfatic primul succes în fața unei membre a topului 10 WTA, din 2012 încoace. Cumva de așteptat într-o asemenea succesiune de evenimente, episodul se producea tot la Melbourne, împotriva Samanthei Stosur, în conformitate cu datele digisport.ro. În drumul către optimi, performera după-amiezii de miercuri urmează a întâlni o altă exponentă a Cehiei, Markéta Vondroušová, aflată în prezent pe locul 20 WTA.

Parcursul Simonei Halep impunea, de asemenea, confruntări distincte cu atlete ce concurează sub același steag. Tot în interiorul celui de-al doilea stadion ca mărime din cadrul Melbourne Park, Margaret Court Arena, semifinalista ultimei ediții de la Australian Open o înfrunta pe Ajla Tomljanović. În prealabil, o altă favorită locală fusese depășită categoric, în persoana lui Lizette Cabrera. Succesul contra beneficiarei de wild-card confirma, cel puțin deocamdată, că problemele zonei lombare au fost îndepărtate. Așadar, amintirea părăsirii Gippsland Trophy putea fi lăsată uitării. Mai greu de șters din memoria colectivă se dovedește, pe de altă parte, istoria bătăliilor dintre eleva lui Darren Cahill și atleta cu origini croate. Două dintre cele trei victorii precedente au fost obținute după setul decisiv, ocazia ultimă fiind înregistrată chiar pe zgura pariziană. Prin urmare, având aproape și majoritatea unui public dornic de spectacol în sesiunea de seară, ocupanta poziției 72 mondiale putea spera la un altfel de scenariu, pe noul tărâm de casă.

În pofida unui debut ce părea foarte solid din partea capului de serie secund, rivala sa de 27 de ani a reușit să rămână în apropierea sa. Profitând și de ceva șansă, dar și de multă agresivitate, sportiva cu rădăcini balcanice și-a adjudecat întâietatea, prin multă variație, poziționându-se favorabil pentru încheierea în avantaj a actului întâi. Simona părea să fie capabilă în a găsi un răspuns care să o ducă spre prelungiri, dar un joc de peste 12 minute, în care momentele mai bune au alternat crunt cu cele de slăbiciune, evoluția în setul 1 avea să se încheie în favoarea lui Ajla Tomljanović. 57 de minute realmente dure indicau că multipla sfertfinalistă din Metropola victoriană avea nevoie de o replică și mai intensă pentru a remonta deficitul amintit.   

Startul setului secund aducea multe erori de ambele părți, într-o continuare a tonului setat de-a lungul secvențe anterioare. Seria inițială de patru game-uri concretizate la retur a fost întreruptă tot de puternica australiană, care continua să arate foarte încrezătoare. Totuși, odată ce ritmul jocului s-a restabilizat, Halep a rezistat cu mai mult succes agresivității adverse. Desprinderea nu a fost rapidă, însă clipele de mare importanță păreau să îi surâdă mai mult româncei. Capitolul decisiv se prefigura a fi la fel de intens precum celelalte două, elementul publicului creionând atmosfera excepțională așteptată.

Principala ei beneficiară punea din nou presiunea asupra mai cunoscutei sale oponente, obținând pentru prima dată avantajul într-un prolog de manșă. Simona simțea că o eventuală desprindere la 3 – 0 ar fi dificil de remontat și a izbutit să culeagă roadele unor raliuri lungi, în care și-a putut etala superioritatea. Mai mult, în următorul joc de retur, presiunea părea să-și spună cuvântul asupra outsiderei. Brusc o secvență excepțională plecată de la serviciu i-a înapoiat avantajul, dar și încrederea pe undeva pierdută în minutele precedente. Ea s-a autopropulsat, mulțumită și multelor scurte reușite, la un singur pas de victorie, chiar dacă rezistența Simonei rămânea îndârjită. La 2 – 5, momentul favorabil al reprezentantei cangurilor părea improbabil de stăvilit. Totuși, cu mult calm, alături de o reducere substanțială a erorilor, capul de serie 2 a rămas ancorat în meci, urmând să profite și de un moment mai slab al australiencei.

Gestionând excelent momentele pivotale, Halep nu s-a regăsit în poziția de a apăra mingi de meci, în ciuda unui pretext sumbru. Restabilind paritatea prin uriașul suport al primului serviciu, ea a forțat apoi realizarea unui nou break (la 5 – 5). Intensitatea a rămas una impresionată, însă avântul a rămas majoritar de partea româncei, care a reușit să găsească mai des chiar și loviturile câștigătoare adânci. Grație unui nou joc lung, Simona Halep a accesat doza necesară a lucidității pentru a încheia fericit un duel dramatic, printr-o revenire exemplară. Constănțeanca s-a impus, în urma celei de-a doua ocazii avute, cu 4 – 6 ; 6 – 4 ; 7 – 5, la capătul a 156 de minute de tenis. Turul al III – lea îi va rezerva dublei campioane de Mare Șlem prima ei întâlnire cu Veronika Kudermetova, clasată pe locul 36 WTA. Rămânerea în competiție s-a arătat dificilă și pentru ea, la capătul unei zile a treia cu multe surprize în Melbourne Park.

Spiritul de competiție și cel de rezistență compun esența tenisului feminin. Prin intermediul ambelor elemente, Sorana Cîrstea și Simona Halep au depășit provocările majore întâlnite pe Margaret Court Arena. Ele vor continua reprezentarea românească pe tablourile de simplu, în cadrul Australian Open 2021, după o zi memorabilă pentru ambele jucătoare. 

Surse:

https://www.digisport.ro/tenis/victoria-de-moral-de-cati-ani-nu-mai-invinsese-sorana-cirstea-o-jucatoare-din-top-10-wta-1003510