După exact trei luni costisitoare de pauză care au echivalat cu stoparea a 7 ani și 6 luni de prezență continuă în topul 10 al ierarhiei mondiale și ratarea a trei dintre obiectivele primordiale, revenirea Simonei Halep pe teren s-a consumat dramatic în prima sa partidă de la Montréal.

Întâlnind jucătoarea cu cea mai ridicată formă a momentului, Danielle Rose Collins, ea s-a angrenat într-o partidă de uzură și respectiv dramatism maxim, în runda secundă a Openului Canadei. Românca a realizat un prim set de înaltă clasă, urmând să le piardă cumva dureros de strâns pe următoarele două, într-un duel apreciat din plin de public.

Am remarcat în actualul sezon, cât de mult se poate schimbe tenisul. Perioade scurte de timp, însă foarte importante, au condus spre apariții surprinzătoare, care să comute atenția unei teme principale a prezentului. Bucurându-ne pentru evoluțiile altor sportive – care nu au fost puține – secvența așteptată de întreaga comunitate a disciplinei din România a fost materializată.

Stagiunea, începută pe cât de mult posibil ca una obișnuită, ar fi trebuit să reprezinte un reper major pentru cea mai importantă jucătoare autohtonă. Presiunea ar fi fost mare, însă cu siguranță, mai ușor de acceptat decât absența ce a urmat. Desigur, principala prioritate a

fost de a revenirea pe teren, în urma suferinței declanșate într-o fracțiune de secundă.

Țintele Simonei Halep au fost și vor rămâne majore, chiar și într-un 2021 ce i-a adus clipa pe care orice sportiv dorește să o evite. Episodul binecunoscut de la 12 mai, din Roma, care i-ar fi adus în ipostaze normale doar un final mai tensionat al duelului cu Angelique Kerber, era anticipat drept drastic. O problemă de ordin muscular devine întotdeauna greu de catalogat, până la vindecarea completă.

Din păcate, speranțele unui hiatus redus s-au diminuat treptat, iar consecințele se arată majore, exclusiv din punct de vedere sportiv. Cu un turneu de la Roland Garros eliminat din ecuația stagională, s-a sperat ca dubla campioană în turneele majore să își poată apăra coroana supremă de pe iarba londoneză. Deși totul părea că se poate îndrepta către acea direcție, îngrijorările în zona gambei stângi au reapărut, provocând retragerile de la Bad Homburg și Wimbledon, locații în care ea a fost inițial prezentă.

Confirmarea abandonului din Marea Britanie semnala practic și un alt aspect de neevitat, spre care vom reveni. Până atunci, ultima țintă majoră a trebuit să fie lăsată în urmă, îmbarcarea la Jocurile Olimpice fiind, de asemenea, imposibilă. Respectivul moment a confirmat în totalitate gradul severității accidentării. Simona a optat nici măcar să nu încerce deplasarea atât de așteptată la Tokyo, după ani buni de speranțe. Privind retrospectiv spre sportivele medaliate în final, orice deznodământ ar fi fost de luat în calcul, asumând deplinătatea forțelor fizice ale româncei. Realitatea s-a prezentat diferit, motiv pentru care poate cel mai important obiectiv al sezonului a fost, la rândul său, anulat.

Ulterior, luna în curs a mai oferit o  consecință, pe care pasionații sperau să nu o vadă intrând în efect. Dar, ținând cont de actualul sistem de redistribuire a punctelor în clasamentele WTA, părăsirea primelor zece jucătoare a devenit inevitabilă încă din momentul neparticipării lui Halep la Wimbledon.

Coroborând-o cu faptul că zestrele Openului Canadei au fost retrase combatantelor înaintea startului acțiunii din 2021, s-a ajuns la consemnarea oficială a dimineții de 9 august. Cel mai longeviv interval activ feminin de menținere în topul 10 al ierarhiei profesioniste se oprea oficial la 373 de săptămâni, neîntrerupte după finalul Australian Open 2014.

Șapte ani și jumătate ai succesului și constanței absolute la cel mai înalt nivel au fost întrerupți statistic de acel moment amar constatat la Foro Italico. Între timp, nicio altă combatantă nu se află în apropierea unei mărci ce s-ar mai fi putut extinde serios. Karolína Plíšková deține actualmente cel mai lung pasaj similar, început însă abia în septembrie 2016.

Revenind în prezentul brusc plin de necunoscute, cea mai bine clasată sportivă a țării noastre nu plănuise inițial să înceapă incursiunea nord-americană decât la Cincinnati. Stagiile finale ale recuperării au oferit totuși semnale pozitive. În consecință, românca în vârstă de 29 de ani a decis să onoreze invitația oferită de organizatorii celui de-al treilea turneu al lumii din perspectiva vechimii. Utilizând fascinantul principiu al rotației, două dintre reperele națiunii frunzei de arțar contribuie la menținerea în atenție a sportului alb pe parcursul a mult mai bine de un secol.

Băieții concurează pe tărâm canadian în ocazia cu numărul 140, la Toronto, în vreme ce fetele completează a 129-a ediție, la Montréal. Prin urmare, o nouă pagină a unei istorii rarisime a putut fi scrisă după o pauză inevitabilă de un an.

Condițiile pandemice au atins o strictețe deosebită în 2020, motiv pentru care ultima ediție cu denumirea oficial de Rogers Cup nu s-a materializat. Un aspect comun celor ce o urmăresc constant pe Simona Halep este cel care ilustrează afinitatea ei față de regiunea de influență franceză a Canadei. Ea reușise să se impună în fiecare dintre ultimele două turnee completate în Quebec, atât în 2016, cât și în 2018. Dinspre Halep, trofeul absolut a plecat în urmă cu doi ani spre Bianca Andreescu, autoarea unui parcurs formidabil în Ontario. Apărarea lui nu a început foarte ușor pentru principala favorită locală, ea având nevoie de trei seturi în fața tenacei britanice, Harriet Dart.

În schimb, așteptările eminamente tricolore nu puteau fi plasate foarte înalt, în condițiile în care favorita cu numărul 6 a competiției rămânea deja singura reprezentantă română. Sorana Cîrstea a fost învinsă prompt în runda secundă de Victoria Azarenka, la capătul unui joc al revanșei pentru bielorusă. S-ar putea argumenta simplu, totuși, că eleva lui Darren Cahill și Daniel Dobre urma să înfrunte un prim oponent și mai dificil, ținând seama de absența ei de pe teren ce a fost stopată în cele din urmă, după exact trei luni.

Foarte puțini urmăritori de tenis ar fi putut anticipa în urmă cu ceva mai mult de o lună, la 9 iulie, că înfrângerea dramatică suferită de către Danielle Rose Collins împotriva Gabrielei Ruse la Hamburg va declanșa un reviriment nemaipomenit.

Revenită la rându-i în urma unor lungi absențe, sportiva din Florida s-a deplasat dinspre Germania către Sicilia, acolo unde a obținut primul trofeul al carierei fără set cedat, oprindu-i seria pozitivă chiar co-naționalei Simonei.

Ulterior, jucătoarea din Statele Unite a preluat practic de la Ruse ștacheta celei mai în formă combatante a momentului, reușind să își croiască drum și către izbânda de la San José. Reacomodată deja complet cu suprafața dură, Collins trecea de Jil Teichmann la capătul unei dispute extrem de strânse asigurându-și locul în confruntarea cu fosta dublă campioană a Rogers Cup (pe care nu o mai întâlnise relativ de la începutul călătoriei descrise mai devreme în elita mondială). În prima rundă a Openului American din 2014, fosta lideră mondială se impusese după trei manșe.

Semnele întrebării o priveau doar pe aceasta din urmă, care preconiza accidentarea drept finalmente vindecată complet. Însă, dovada putea veni doar la capătul unei partide disputate. Precum afirmam, un grad mai înalt de dificultate s-a dovedit foarte greu de găsit, rutina victoriilor și forma atletei de peste Ocean dovedindu-se cruciale. O așteptare atât de costisitoare s-a consumat pentru Simona Halep între seara de 12 mai și noaptea de 12 august. Primele indicații de la Montréal au arătat fără îndoială pozitiv.

Un debut al înfruntării din șaisprezecimi cu mult schimburi de imensă intensitate, nu a scos la iveală vreo dificultate în deplasare pentru sportiva din Dobrogea. O altă constantă, pe lângă defensiva bine calibrată, s-a putut remarca în lungimea foarte mare a jocurilor. Mingiile de break au sosit des în consecință de ambele părți, dar prima combatantă care a reușit să și concretizeze a fost Halep, care a obținut avantajul pe tabelă la a șaptea oportunitate. Americanca a încercat o replică promptă, însă nu a părut ajutată suficient de inspirație în momentele în care scorul a fost echilibrat.

Adversara sa a demonstrat mult mai multă siguranță, chiar și în ipostazele mai rare ale dezvoltării jocului în ofensivă. Părând puțin surprinsă de nivelul ridicat arătat imediat de Simona, Collins a încercat să forțeze suplimentar, neavând succesul dorit și pierzând alte jocuri consecutive la mare luptă. În fapt, singurul game dintr-o manșă întâi solicitantă, ce nu a ajuns în prelungiri a fost chiar ultimul, adjudecat de româncă pe propriul serviciu. O manșă inaugurală în care era improbabil că ea putea evolua mai consistent se încheia excelent. Însă, tot aceeași evidență ne transmitea și că replica nord-americancei se va ascuți.

Ca urmare, un act secund început mai hotărât de fosta campioană națională de colegiu a căpătat apoi nuanțe bizare și cumva neașteptate. Brusc, după desprinderea ei pe tabelă, siguranța la serviciu a dispărut pentru ambele combatante. Collins a avut însă avantajul de a lansa prima. În cadrul unei secvențe mai puțin conforme presărate cu break-uri realizate în serie, ecartul psihologic de minimum o lungime a fost atât de important.

Deși a reușit să producă dificultăți mari de la retur, Simona a resimțit din plin urmările primului joc de serviciu, în care nu a reușit să concretizeze șansele avute. Singura excepție a venit în debutul acțiunii, reușind o serie de cinci schimburi la rând. Oponenta sa a înfruntat aceeași problemă, însă întâietatea scorului i-a permis să atace ultima de la primire. Ultimele cinci game-uri încheiate astfel au anunțat intrarea în setul decisiv, unul în care cronometrul avea să urce masiv.

În lumina reflectoarelor canadiene, jucătoarea noastră a fost prima ce și-a regăsit calmul. Alte ocazii consecutive de break au rămas nematerializate în ambele tabere, într-un start de act terț cu maximă intensitate. Luptând în a rămâne cu șanse, constănțeanca a preluat frâiele tabelei, însă avantajul nu a putut fi consolidat. O oponentă îndârjită din Tampa Bay nu a dorit să pună în primejdie întreruperea seriei carierei sale. După o altă succesiune frustrantă și epuizantă de patru jocuri adjudecate contra serviciului, ambele tenismene au stăpânit mai bine momentele de echilibru. Plusul i-a aparținut lui Collins care și-a oferit mai mult timp și energie pentru a forța suplimentar pe lansarea adversă toate acestea în ciuda unei intervenții medicale solicitate la 2 – 3.

Dacă jocul devenise deja unul al rezistenței fizice, ultima bătălie i-a adăugat o nouă nuanță. Nevoită să își apere locul în meci, al șaselea cap de serie s-a confruntat și cu ceva fragmentări într-un segment uimitor ce a ajuns să cuprindă peste 15 minute și opt egalități. Remarcând și cum Chelsea a depășit obstacolul penalty-urilor în Supercupa Europei adjudecată cu 7 – 6 împotriva lui Villarreal, duelurile de intensitate maximă par la un moment dat interminabile.

Patru oportunități de partidă salvate, alături de alte două șanse ale egalării (ratate), nu au fost suficiente, în încurajările publicului, pentru ca Simona Halep să își continue încercarea revenirii instantanee între primele 10 tenismene ale lumii. Danielle Collins a avut nevoie, pe lângă ceva șansă, de 2 ore și 55 de minute pentru a se impune cu 2 – 6 ; 6 – 4 ; 6 – 4 și a-și continua dramatic parțialul de excepție, ajuns la douăsprezece succese în trei turnee consecutive.

Pentru învinsa duelului canadian al serii au putut fi extrase și multe aspecte încurajatoare, pe lângă parcurgerea unui adevărat test al rezistenței fizice. Nivelul prestației pentru o reintrare în ritm la trei luni după ultimul joc disputat a fost unul majoritar bun. Însă, nivelul și încrederea opoziției au fost, în final, elementele primordiale ce au făcut ca aventura dublei laureate de la Montréal să se oprească după o singură confruntare. Aspectul ei excepțional, dar și disponibilitatea demonstrată Simonei Halep oferă speranțe pentru momente mai frumoase, începând chiar de la Cincinnati.

Surse:

https://matchstat.com/tennis/h2h-odds-bets/Simona%20Halep/Danielle%20Rose%20Collins 

https://www.digisport.ro/tenis/simona-halep-danielle-rose-collins-live-video-digi-sport-2-1223649