Începând din mai, a fost recunoscut, nu de puține ori, că presiunea competițională se acutiza pentru Simona Halep. Doar că, atunci când urma intervalul cel mai interesant, ghinionul și suprasolicitarea au lovit brusc.

Deși la momentul actual este poate prea puțin util să ne întoarcem în timp, devine cu atât mai trist să ne amintim cum încă deținătoarea celui mai important titlu din tenis, cel de la All England Club, era nevoită să-și înceapă cea mai lungă perioadă de absență a ultimului deceniu. Un simplu serviciu prea lung expediat de Angelique Kerber, în partida inaugurală de la Roma, s-a dovedit catalizatorul a ceea ce a fost caracterizată, până la urmă, o dublă ruptură musculară. 

Gândind realist, în același timp, majoritatea pasionaților era conștientă de realitatea că recuperarea unei asemenea probleme fizice în zona gambei stângi urma să cauzeze un repaus important pentru câștigătoarea a 22 de distincții de simplu. De vreme ce Roland Garros și ediția sa din 2021 erau rapid eliminate din calculele rezonabile, momentul nedorit, consumat la 12 mai comuta întreaga atenție și respectiv, volum de speranță către sezonul de iarbă. 

Majoritatea veștilor venite dinspre problema stării de sănătate a româncei de 29 de ani indicau o ameliorare graduală. Căpătând suficientă încredere în propriile resurse, atleta din Constanța anunța că intenționează să ia parte chiar la o competiție prealabilă startului Wimbledon 2021. 

Reluând antrenamentele în regim normal, inclusiv după sosirea la Bad Homburg, sportiva pregătită de către Darren Cahill aborda vizita germană cu optimism. Anunțul retragerii din cadrul ediției inaugurale a turneului din regiunea Darmstadt era mai degrabă perceput ca un semnal al precauției, în pregătirea startului nobilei, dar totodată improbabilei sarcini de a apăra coroana londoneză acontată pe 13 iulie 2019. 

Un simbol grăitor asupra sarcinii pe care Simona o avea în față se ilustra, poate mai reușit decât în orice altă modalitate, prin intermediul unei fotografii oficiale cu terenul central al legendarului templu tenisistic. 

Cultura britanică ne mai indica un aspect cel puțin la fel de important valoric, prin faptul că jucătoarea campioană va fi cea care va păși prima pe suprafața principalei arene. Dacă în cazul similar al lui Novak Djoković, clipa va fi experimentată pentru a cincea oară, ipostaza Simona ar fi avut destule șanse să rămână memorabilă, ținând cont că avansarea în competiție nu era deloc garantată. Ajunsă la Londra pentru efectuarea primelor antrenamente, alături de brava Carla Suárez Navarro, care își va începe evoluția chiar împotriva actualei lidere WTA, Ashleigh Barty, românca formaliza concluzia amară, conform informațiilor daillymail.co.uk, cu doar cinci minute înaintea începerii tragerii la sorți.

Retragerea campioanei în exercițiu de pe tabloul feminin de la Wimbledon în 2021 semnala că două dintre primele trei tenismene ale ierarhiei mondiale nu vor evolua în Albion, amintindu-ne de decizia luată de la Naomi Osaka. De asemenea, ea marca uriașa neîmplinire de a nu avea parte de o apărare a trofeului obținut într-o manieră memorabilă. 

Pentru a ne aminti în ce a constat acea incursiune, putem face referire la aspectele recapitulate în unica zi de vară asociată finalei. Mihaela Buzărnescu (prezentă pe tabloul principal în 2021) a rămas singura oponentă care să își adjudece un set în fața marii performere a celor două săptămâni de concurs, pe parcursul înfruntării din turul secund. De atunci, prestațiile ei căpătau o tot mai mare consistență, în fața Victoriei Azarenka, a lui Cori Gauff și a lui Shuai Zhang. 

Ulterior, a urmat poate cel mai inspirat tandem de apariții ale carierei Simonei Halep (în care ceda un total de doar opt jocuri), incluzând aici și viitorul ei profesionist. Dominând excepțional disputa semifinală atât de complicată contra Elinei Svitolina, ea își păstra chiar mai multe resurse pentru ultimul act. 56 de minute au fost necesare pentru ca românca să încheie statistic, cea mai curată finală de Mare Șlem din istorie, comițând doar trei erori neprovocate. Izbânda cu un dublu 6-2 a fost una pentru care Serena Williams nu găsea răspuns, iar micuța jucătoare din Dobrogea aducea laurii supremi într-o țară ce încă nu beneficiază de vreun teren renumit de gazon.

Pe lângă titlul absolut, Simona redobândea siguranța unui clasament ce promitea să rămână stabil pentru luni bune. Puțini ne-am fi imaginat însă că la aproximativ doi ani distanță, aceleași 2000 de puncte ce vor fi automat cedate, după campania ce stă să înceapă, pot fi responsabile pentru întreruperea unui parțial început oficial pe 27 ianuarie 2014, de la acea dată, Simona Halep nu a părăsit topul 10 WTA, timp în care nicio altă colegă de circuit nu se apropia de un asemenea nivel de constanță. Una dintre cele mai modeste poziționări de-a lungul intervalului subliniat (a opta) venea chiar la startul campaniei britanice din 2019.

În ciuda unui Open Francez greu de anticipat, care i-a păstrat în prezent româncei un loc pe podiumul feminin caracterizat drept improbabil, neparticiparea pe iarba londoneză ilustrează cu mari șanse, că lucrurile se vor schimba radical. Halep va rămâne creditată cu 4.330 de unități, iar actualmente niciun scenariu blând nu pare iminent. 

Absența pe termen lung, cauzată prin recuperarea extinsă, prezenta stoparea seriei ce ar ajunge la 369 de săptămâni în decalogul tenisului, ca pe o consecință de luat în calcul, încă din nefericita seară de la Foro Italico. 

Bineînțeles, alt aspect care contează chiar mai mult pentru dubla câștigătoare de turneu major, înconjura disponibilitatea ei pentru ediția Jocurilor Olimpice nipone. În prezent, chiar dacă gamba își va încheia procesul regenerării complete, vor fi trecut aproape două lungi și jumătate de când principala speranță a României pentru o medalie individuală nu a evoluat în regim competitiv. 

Până atunci, o competiție londoneză care se anunța una aparte, măcar în primele ei zile, prin pătrunderea unei compatrioate din postura campioanei en-titre la All England Club, se va rezuma la prezența a șase românce pe tabloul de simplu. Concomitent, așteptările pentru o altă incursiune largă sunt subliniate și de evoluțiile lui Horia Tecău, recent campion la dublu în distinsul turnir de la Halle, primul câștigat de el alături de Kevin Krawietz. 

Dar, până ca celălalt laureat de la Wimbledon care a reprezentat vreodată țara noastră să reintre în acțiune propriu-zis pe covorul britanic, jucătoarea ce a rescris istoria și emoția tenisului autohton la Londra, era nevoită să renunțe la o ocazie care s-ar putea dovedi unică. Indiferent de cât am dori să negăm, problemele medicale, anticipate a pune probleme serioase încă din mai, se dovedesc într-adevăr deosebit de serioase. Ele conturează o nuanță cenușie, cel puțin în viitorul apropiat, pentru Simona Halep.