Punctul culminant în prima și cea mai importantă competiție pregătitoare a ultimului eveniment major al anului (în tenisul feminin). Turneul WTA de la Roma a căpătat în stagiunea prezentă o importanță mai mare decât ar fi făcut-o în trecut.

Cei mai importanți actori apți ai sportului alb și-au dat întâlnire pe tărâm italian în scopul de a căpăta încredere și ritm pentru Roland Garros. Fazele superioare au readus atleților un element ce a lipsit foarte mult din peisajul care, până în urmă cu jumătate de an ar fi descris normalitate. Prezența publicului în tribune urma să se simtă enorm, chiar și într-o rată limitată.

Pentru Simona Halep, călătoria europeană a anului 2020, începută la Praga, avea șansa să continuie într-o manieră și mai plăcută. Jucătoarea antrenată de către Darren Cahill și consiliată de Artemon Apostu-Efremov se impusese în Cehia, iar acum se regăsea la doar un joc distanță de un nou titlul în circuitul profesionist. În capitala din peninsulă, sportiva care va împlini în scurt timp 29 de ani avea amintiri foarte plăcute până la faza finală. Ea a mai ajuns acolo în două rânduri și a fost foarte aproape să treacă linia de sosire în 2017, atunci când o accidentare la gleznă i-a îngreunat iremediabil misiunea contra Elinei Svitolina. Ucraineanca urma să se impună mult mai clar în finala din anul următor, lăsând-o pe Halep fără vreo coroană la Roma.

Acum, Svitolina a fost eliminată în sferturile de finală, de Markéta Vondroušová. Tânara cehoaică avea să piardă apoi în fața conaționalei sale, Karolína Plíšková. Ocupanta poziției a patra în clasamentul WTA și-a obținut convingător locul în ultimul act de la Foro Italico. Campioana în exercițiu era însoțită acolo de o adversară deosebit de familiară, care a trecut cu mare dificultate de un duel aprig, contra lui Garbiñe Muguruza.

Întâlnirile directe dintre Simona Halep și Karolína Plíšková au trecut de bariera celor două cifre. Românca a triumfat în șapte dintre ele, până la cea de astăzi, însă contextul respectiv poate părea înșelător. Ultima confruntare i-a revenit puternicei sportive de Bohemia, într-o manieră dureroasă, care a tranșat calificarea în semifinalele Turneului Campioanelor. Simona a cedat atunci în decisiv, chiar dacă a și condus pe tabelă, la Shenzhen. În aceeași măsură, Plišková a stăpânit și cel mai recent joc disputat pe zgură în fața româncei. Sfertul turneului de la Madrid, din 2018 a mers în contul el, în minimum de manșe, potrivit tennis.com.

Reprezentarea autohtonă de la Roma, cu miza unui trofeu, începuse încă de duminică. Raluca Olaru a pierdut finala de dublu, alături de Anna-Lena Friedsam, împotriva Barborei Strýcová și a lui Su-wei Hsieh. Cea mai galonată tenismenă de simplu a României era determinată să nu aibă parte de un deznodământ similar.

Segmentul de debut al meciului i-a surâs contănțencei. Break-ul izbutit la prima ocazie avută a destabilizat instantaneu evoluția de peste fileu. Eleva Olgăi Savchuk a comis un număr ridicat de erori, care s-a dovedit iremediabil în setul inaugural. Favorita principală a turneului și-a extins avantajul revenind de la 0-40 în game-ul al patrulea. Ulterior, Simona și-a continuat prestația excepțională, luându-și revanșa pentru manșa permisă la 0, în China, în ultimul joc al anului trecut. În plus, Plíšková nu a reușit nicio lovitură direct câștigătoare pe parcursul primelor 20 de minute de tenis.

La capătul lor și înaintea parțialului secund, cehoiaca a avut parte de ușoare îngrijiri medicale în zona lombară. Acestea din urmă nu au îmbunătățit imediat situația pentru ea, cel puțin la nivelul principalei arme, serviciul. În consecință, campioana în exercițiu a renunțat la efort la scorul de 0-6; 1-2, iar Simona Halep și-a adjudecat al 22-lea trofeu din carieră.

Festivitatea de premiere declanșată mult mai devreme decât ar fi dorit întreaga asistență a consemnat clipe emoționante. Noua câștigătoare de la Foro Italico și-a exprimat regretul asupra unui sfârșit de turneu trist. Plíšková a reiterat că avea nevoie să se simtă la capacitate maximă pentru a încheia un joc contra Simonei. Românca a lansat o invitație pentru un parcurs cât mai lung la Paris. Numărul 2 mondial nu a uitat a aminti că un moment de turnură în drumul ei profesionist a avut loc la Roma, în urmă cu mai bine de șapte ani.

Ediția 2020 a a turneului de la Roland Garros se anunță una foarte interesantă. Principalul cap de serie ce va sosi în Orașul Luminilor, unde va avea șansa să își extindă seria de 14 victorii succesive.

Parcursul Simonei Halep din capitala Italiei a avut parte și de două întâlniri care s-au încheiat prematur. Însă, abilitatea ei de pe zgura romană nu poate fi contestată întrucât superioritatea i-a fost ilustrată pe teren cu fiece ocazie. Creșterea vizibilă în performanță de la un meci la altul reprezintă marca unei tenismene care a triumfat în ultimele competiții la care a ales să participe. Astfel, principala atracție a tenisului autohton strălucește puternic în 2020.