Marele Premiu Mondial a fost reprogramat pentru a sprijini un final cât mai reușit de an în snookerul de nivel înalt.

Așa cum s-a putut remarca în ultimele patru luni, o constantă care să însoțească lipsa publicului din tribune a fost locația desfășurării evenimentelor. Milton Keynes și-a căpătat (chiar dincolo de orice ghilimele exprimate) titulatura de casă a snookerului în acest final de an.

Toate cele opt turnee programate (dintre care, șapte de puncte) a avea loc începând din septembrie și-au făcut loc în orașul din relativ imediata apropiere a Londrei. Așadar, evenimente care ar fi trebuit să continue în patru națiuni distincte s-au consumat într-una singură. Marshall Arena a fost gazda tuturor, cu excepția tehnică a Champioship League (desfășurată în interiorul arenei de fotbal din Milton Keynes). Mastersul European deschidea o serie care a continuat până în duminica precedentă. 

Ediția din februarie a turneului relansat începând cu 2015 (odată cu dispariția denumirii fostului Marelui Premiu) era adjudecată de către Neil Robertson. Consecința era ca deținătorul titlului să evolueze din prima z în evenimentul care îi aduna pe cei mai eficienți 32 de jucători ai anului în curs. Australianul era văzut din nou drept unul dintre marii favoriți, mai ales pentru că a optat asupra retragerii din Openul Scoțian, dorind o săptămână de repaus. Surprinzător sau nu, proaspătul campion al Regatului Unit era învins de Robert Milkins în runda inaugurală. Eliminarea lui Robertson determina schimbarea focusului către alți mari performeri, precum este liderul clasamentului mondial.

Judd Trump plănuia să reintre pe făgașul obișnuit, după ce a cedat în fața lui Li Hang în precedentele sferturi de la Marshall Arena (ale Openului Scoțian). Astfel călătoria lui spre istorie a întâlnit un mic recul. Asul din pachet s-a regăsit într-un parțial grozav de-a lungul întregii stagiuni calendaristice. Cât privea sezonul în curs, el avea ocazia să alăture o nouă izbândă precedentelor turnee acontate din Home Nations Series: Openul Englez și Openul Irlandei de Nord. Deși rămânea printre protagoniști, evoluția lui Trump părea să acuze urmările recentului eșec venit într-o ipostază nescontată. 

Primele două întâlniri ale englezului, cotat drept capul de serie principal, au necesitat reveniri din contexte delicate. În pofida nesiguranței ilustrate, campionul din 2019 al Teatrului Crucible a reușit să revină de la 1-3 pentru a se impune în joc decisiv, atât în fața lui Michael Holt, cât și a lui Stuart Bingham. Remontările respective au arătat uriașa ameliorare a talentatului stângaci în clipe de presiune maximă. Ulterior, prestațiile sale au cunoscut o îmbunătățire semnificativă (inclusiv în afara momentelor cruciale).

Totul părea să culmineze împotriva lui Ronnie O`Sullivan în semifinale. Trump a reușit să îl învingă clar pe multiplul campion mondial. Mai mult, scorul final de 6-1 putea arăta și mai dur de atât, dacă sportivul din Bristol nu îi lăsa oportunitatea legendarului său oponent pentru a câștiga un joc al patrulea in-extremis. Numărul 1 mondial se pregătea să dispute o nouă finală, deja a cincea a actualei campanii. În fața sa, se regăsea unul dintre confidenți din circuit și un partener de antrenament care agreează la fel de mult abordările ofensive.

Jack Lisowski nu reușise înaintea ultimei săptămâni a festivalului din Milton Keynes, să treacă de turul al treilea al unui eveniment. Un asemenea deziderat echivala în cadrul Marelui Premiu Mondial cu accesul în semifinale. Nu doar că a reușit să ajungă până acolo, dispunând, pe parcurs de Shaun Murphy (fost câștigător al turneului), dar avea să-l în depășească în penultimul act pe Mark Selby. Desfășurarea acelui duel a fost dramatică. Jackpotul a condus cu 5-1, dar a fost foarte aproape de a fi egalat și trimis în jocul ultim. Dublul învingător la Openul Scoțian rata dintr-o priză dificilă, lăsându-i o șansă uriașă lui Lisowski, care nu a fost irosită. Englezul de 29 de ani accedea într-o nouă finală, căutând un prim titlu de clasament.

Prima sesiune a ultimei dispute snookeristice din 2020, una ce se anunța dinamică indiferent de rezultat, l-a văzut pe Judd Trump într-un control confortabil. Având de-a face cu doi jucători de profil similar, vizitele la masă se încheiau de obicei cu multe puncte. Interesant este că singura egalitate a înfruntării avea să fie înregistrată după primele două jocuri. Apoi, favoritul a început să se desprindă aparent insurmontabil. Cu un joc de siguranță suficient de bun, el a putut beneficia de câteva oportunități mai simple de a construi break-uri câștigătoare. Printr-unul care a valorat 122 de puncte, Trump se detașa la prima pauză. Avansul său a crescut pe o traiectorie relativ identică, până la finalul parțialului după-amiezii, închis cu 6-2. Pentru a păstra șanse reale, englezul cotat cu șansa a doua era conștient că trebuie să apeleze la toate resursele sale, fără să mai comită greșeli.

Deși a avut ocazia să deschidă pozitiv sesiunea decisivă, Jack Lisowski își vedea dezavantajul crescând la cinci lungimi, în urma unui joc în care avusese prima șansă. Conștientizând că nu mai are nimic de pierdut, el s-a relaxat complet, izbutind să mențină perfect controlul bilei albe, în urma reglării fabuloase a loviturii de distanță. Consecința a fost una predictibilă, la o analiză superficială, dar mult mai greu de anticipat în realitate. Patru break-uri câștigătoare consecutive (dintre care unul de 112 puncte) au ilustrat care este potențialul uriaș, realmente fulgerător al lui Jack Lisowski de a reveni în orice înfruntare. El a redus deficitul la 6-7, izbutind o serie de 452 de puncte fără replică pentru adversar. Tradus în timp, chiar și în termenii unui meci foarte rapid, Judd Trump nu a mai trimis o bilă în buzunare pentru mai bine de 44 de minute, un interval absolut enorm. Aflat în poziția de a egala, adversarul său nu a dorit să joace defensiv atunci când a fost cazul. Liderul mondial a profitat de ratarea iminentă, care a apărut la timp pentru ca diferența să fie refăcută. Asul din pachet a trecut prin moment în care a simțit presiunea maximă, dar nu s-a impacientat peste limită.

Reușind din nou să stăpânească superior capitolul defensiv, el se apropia la un singur joc de victorie. În schimb și Jack Lisowski se debarasase de orice emoție, jocul cu numărul 17 putea să îl readucă la ecart minim. Deși nu a ratat vreo lovitură nici în acel segment, un moment ideal în care putea răsfira natural pachetul de bile a fost refuzat. Ulterior, nu a putut să-și asigure victoria din două vizite la masă. Oportunitatea secundă s-a sfârșit printr-o ratare cu sprijinul la o bilă roșie, după 63 de unități adunate. Cu suficiente puncte disponibile și o masă nu foarte dificilă, Judd Trump a realizat închiderea ei din a doua tentativă, profitând și de arsenalul superior al execuțiilor de siguranță, în special la cincisprezecea sferă roșie. Ultima bilă neagră a însemnat și victoria cu 10-7, în fața unui Jack Lisowski redutabil. 

Astfel, spectaculosul jucător ajuns la 31 de ani își trecea în cont al treilea titlu al Marelui Premiu Mondial, pe lângă cele din 2015 și 2019. O ocazie specială necesita un meci pe măsură, care a avut și mult dramatism până la final. După disputa care nu a depășit trei ore și jumătate efective, el și-a amintit de cei care i-au oferit sprijin, însă nu-i puteau fi alături, în ultima reprezentație din Milton Keynes. Familia a rămas mereu o sursă de inspirație pentru spectaculosul mânuitor al tacului, ajuns tot mai aproape de maturitatea deplină. 

Judd Trump a reușit să redefinească succesul în perioada recentă a snookerului profesionist. El s-a instalat incontestabil în fruntea ierarhiei mondiale, loc pe care și l-a consolidat prin șapte trofee în anul calendaristic curent. Palmaresul său s-a îmbogățit fascinant, însă într-o manieră direct proporțională cu dorința și abilitatea de a excela permanent. La sfârșit de 2020, insularul a putut ajunge cu mult efort la 20 de competiții de puncte câștigate, firește neadăugând trofeul de Masters (din ianuarie 2019). Referențialul turneu invitațional londonez este cel dintâi reper al anului următor. Șansa prezenței spectatorilor rămâne deocamdată minimă, însă speranțele duc către o continuare stagională, inclusiv în afara granițelor Regatului Unit al Marii Britanii.