Într-un moment sensibil din perspectiva sanitară, snookerul de clasă mondială a fost nevoit să se recalibreze așa cum rar vedem alte discipline, iar orașul englez Milton Keynes este cheia activității în circuitul profesionist.

Făcând o comparație cu ligile profesioniste nord-americane de hochei și baschet (NHL și respectiv NBA), în orașul situat în Buckinghamshire, s-a instituit o adevărată bulă a maeștrilor tacului. Asociația de specialitate (WPBSA) a aprobat ca desfășurarea tuturor competițiilor rămase de traversat în 2020 să se desfășoare în interiorul Marshall Arena.

Prin urmare, între primele două turneele ale Home Nations Series (dedicată națiunilor insulare), au mai avut loc deja alte două evenimente. Ele au fost Championship League și Campionul Campionilor. Cel dintâi a consemnat încheierea unei tentative istorice. Ultimul act pierdut de Judd Trump în fața lui Kyren Wilson (cu neconvenționalul scor de 1-3) i-a întrerupt seria de zece finale câștigate consecutiv.

Prin urmare, recordul excepțional deținut de Stephen Hendry (cu 11 astfel de izbânzi succesive va mai rămâne intangibil pentru încă o perioadă lungă de timp. Până îl vom putea vedea pe septuplul campion mondial revenind oficial în sportul pe care l-a dominat – după cum a confirmat la începutul lunii septembrie – atenția pasionaților se îndrepta către actualul lider mondial.

În urma victoriei înregistrate a Openul Englez, Judd Trump a rămas singurul pretendent în nobila, dar improbabila misiune, de a se impune în toate competițiile asociate seriei Home Nations. El a început turneul relocat din Irlanda de Nord, drept campion în exercițiu. Însă, acest gen de presiune nu a părut să îl afecteze, cel puțin în primele faze ale parcurse la Milton Keynes. Jocul i-a funcționat de o manieră excelentă, moment în care, campionul mondial din 2019 se putea relaxa și oferi ulterior spectacolul așteptat de telespectatori. Prezența fizică a publicului este nulă, conform celor mai recente stipulări insulare cu privire la contextul sanitar.

În turul al doilea al cursei pentru trofeul ce îi poartă numele lui Alex Higgins, Trump avea să întâlnească un nou talent precoce al snookerului din China. În vârstă de doar 16 ani, Gao Yang se află la primii pași în cariera de rang profesionist. Cel mai recent câștigător al Openului Juniorilor și-a câștigat locul pentru o partidă ce i-ar fi rămas etern în minte, indiferent de concluzia ei. Deținătorul titlului nord-irlandez nu a avut parte de foarte multă presiune din partea unui concurent ce nu a atins vârsta maturității. Fiind favorit cert, Judd Trump nu și-a menajat deloc tânărul oponent. Englezul a deschis partida (centrată în jurul sistemului de primul la 4 jocuri) cu un break de 127 de puncte. În jocul secund, talentatul chinez a avut parte de o șansă bună de a egala, însă nu și-a putut stăpânii emoțiile în cadrul ultimei vizite la masă.

După ce și-a creat un avantaj de 2-0, membrul laureaților Triplei Coroane a avut un braț total detensionat. El a început jocul terț cu o lovitură excelentă de distanță. Apoi, construcția break-ului a favorizat un moment remarcabil. Conform spuselor lui Trump, bilele roșii erau răsfirate într-o poziție tentantă pentru o închidere de masă de 147 de puncte. După ce a trecut de bariera matematică a asigurării jocului, concentrarea putea fi ațintită doar asupra break-ului maxim. Bila neagră nu a fost jucată mereu din cele mai confortabile unghiuri, însă englezul a trimis-o în buzunar de fiecare dată după o bilă roșie. Evident, controlul mesei nu a fost cedat și nicio lovitură grea nu i-a stat în cale jucătorului din Bristol.

Secvența de bile colorate a fost traversată fără emoții, iar Judd Trump a completat al cincilea său 147 din carieră. Entuziasmul vizibil arătat nu l-a împiedicat să închidă partida cu 4-0, printr-o altă vizită la masă de peste 100 de puncte. Gao Yang a fost învins de un adversar ce și-a etalat nivelul maxim al potențialului, în ceea ce privește talentul, dar și răbdarea urmată de o judecată inspirată.

După finalul demonstrației, autorul ei a declarat în studioul British Eurosport, că fiecare break maxim este deosebit. Emoțiile nu sunt niciodată de ignorat atunci când o astfel de performanță, încă rarisimă în snooker, se apropie cu fiecare execuție în parte.

Ronnie O`Sullivan deține încă detașat recordul absolut (urmat de John Higgins și Stephen Hendry), cu 15 reușite de 147 de puncte realizate în cadru oficial. Mai tânărul său conațional a urcat acum pe poziția a cincea în ierarhia tuturor timpurilor, Tom Ford, după 10 minute de perfecțiune.

Cu fiecare lună ce trece, Judd Trump devine tot mai sigur pe propriile abilități. El a demonstrat din nou ce nivel de joc poate accesa un condiții de confort ridicat. Calificarea în șaisprezecimile openului Irlandei de Nord a adus, în cadrul unei prestații ireproșabile, cel mai râvnit moment al unui joc de snooker. Misiunea lui din Home Nations Series va continua, la capătul unei după-amiezi de excepție.