UPDATE: Semifinala românească nu va mai avea loc. Simona Halep s-a retras din cauza unei accidentări, astfel că Jaqueline Cristian va juca prima sa finală WTA din carieră.

Dacă Emma Răducanu a întâmpinat un final timpuriu, dar dramatic, în cadrul ultimului turneu al sezonului competițional, din nordul Austriei, lucrurile au stat diferit pentru celelalte două reprezentante pe care pasionații autohtoni le-au avut în prim-plan la Linz.

Simona Halep depășise cu bine provocarea Aliaksandrei Sasnovich în prima confruntare, însă un obstacol și mai important s-a dovedit Jasmine Paolini. Proaspăta finalistă din Transilvania a rezistat cu brio eliminării, obținând-și spectaculos biletul semifinalei.

Jaqueline Cristian – compatrioata reintrată pe tabloul principal ca urmare a neprezentării Soranei Cîrstea – a semnat, nu mai puțin intens și meritoriu, un al doilea succes remarcabil cu Veronika Kudermetova, completând duelul românesc pentru actul decisiv feminin din Țara Valsului.

Printre elementele de mare importanță în cadrul disciplinelor competitive este și gestiunea finalului unui ciclu lung. Abordarea devine crucială pentru deschiderea noilor ținte. Aplecându-ne temporar atenția către provocările de echipă, regăsim momente, mai limpezi ca oricând în ultimii ani, în care totul va depinde unui ultim rezultat, anticipat la capătul a 20 de săptămâni ale dedicației. Ambițiile se conturează pe undeva diferit, în cadre individuale, însă toate indiciile ne transmit că refacerea consistenței este valoarea vizată.

Cu siguranță, comparând actualul final de stagiune în sportul alb altora, multe aspecte arată diferit. Povestea aparte din 2020 a indicat că deși echilibrul a fost restabilit, o mare parte din abundența jocurilor de prim rang nu a fost recuperată.

Structura stagională curentă și-a demonstrat treptat, dar sigur, fluiditatea caravanei WTA,  Însă, dacă ar fi nevoie să selectăm unul dintre inconvenientele subliniate constant, plecând de la pasionații simpli și ajungând la persoanele avizate, este acela că realmente ultimele competiții importante asociate cu 2021 nu au evitat suprapunerea. Urmarea s-a transpus și în ideea că celebrul Open din Linz nu își va atinge tocmai atractivitatea maximă, Turneul Campioanelor plecând efectiv la drum concomitent cu stabilirea careului de ași din Europa.

Chiar și în condițiile date, cu învingătoarea în exercițiu a competiției din proximitatea Dunării, Aryna Sabalenka, luând calea WTA Finals, auspiciile au arătat promițător, în cel mai important oraș din nordul Țării Valsului. România începuse să își creeze plăcutul obicei de a avea măcar o reprezentantă la ultimul reper al anului din jocul feminin.

Actualmente, la simplu, ecuația subliniată a fost imposibilă, Simona Halep văzându-și seria propriu-zisă de șapte accederi în grupe stopată. Reversul contextului subliniat a fost verificat în proporție largă, în actuala toamnă, a parcursului început la New York și în California, completat cu trei reveniri oficiale în locații inaccesibile pentru ultimii ani.

Alături de Moscova și Cluj-Napoca, fosta ocupantă a posturii liderului mondial a hotărât să accepte invitația organizatorilor de a călca pragul impozantei TipsArena din Linz. Ea a urmat să o facă din postura capului de serie secund, în condițiile în care cea mai bine cotată exponentă a fost, la rândul ei, beneficiara unui wild-card.

Cu fiecare etapă parcursă de la mijlocul anului curent, povestea stagiunii Emmei Răducanu a depășit majoritatea celorlaltor fire narative. Doar că, într-un context ce implică succesul suprem la vârste foarte sensibile, devine imposibil ca fluctuațiile să nu își facă apariția.

După aventura sinonimă cu perfecțiunea în Manhattan, au existat ipoteze favorabile pentru ca insulara cu origini române să se apropie de o participare la Turneul Campioanelor. Din păcate, realitatea a arătat diferit. Singurele victorii pentru cea mai recentă campioană de Mare Șlem au venit pe hardul transilvănean. Ultima oportunitate de a schimba raportul evocat a venit la Linz, însă misiunea s-a arătat la fel de dificilă. Luând în considerare statutul capului de serie 1, vizibil întâia oară de-a lungul scurtei sale cariere, remarcăm o altă provocare dificilă.

În fața sa, Xinyu Wang a intrat în joc fără să aibă vreo inhibiție evidentă. Ca urmare, tânăra atletă din China a reușit să profite de un debut mult mai încrezător de confruntare, în care sportiva din Albion a găsit cu greu răspunsuri pentru agresivitatea adversă, controlată uluitor. Din nou, în pofida minunatului ritm îmbrățișat de asiatică, o nouă confruntare a campioanei de la Flushing Meadows s-ar fi putut încheia prea rapid.

În schimb, ridicarea nivelului din partea ei a transformat partida din optimi într-una dintre cele mai reușite ale toamnei. Ajunsă într-un dezavantaj sever, Răducanu a reușit să-și găsească resursele, inspirația, dar mai ales liniștea pentru a duce manșa secundă spre un tie-break rarisim, controlat de la cel dintâi la ultimul punct.

Dramatismul s-a accentuat alături uzurii, într-o bătălie decisivă pe care britanica a încheiat-o cu impedimente fizice majore. Însă, spre deosebire de scenariul de la Wimbledon, Emma a ales să continue înfruntarea. Două mingi de partidă stopate admirabil au oferit oportunitatea succesului și în setul decisiv, Wang reușind să nu își mai cedeze marja în prelungiri. Peste 150 de minute ale sprijinului intens din tribune nu au fost suficiente pentru ca viitoarea elevă a lui Torben Beltz să ducă mai departe evoluțiile actualului sezon.

Drept consecință, atenția a rămas ațintită doar asupra altor două combatante, cu reprezentare românească. În cazul Simonei Halep, legătura austriacă evocată mai devreme ne poartă înapoi în timp cu nouă ani. Atunci, o combatantă în ascensiune a fost oprită de o lideră mondială Viktoria Azarenka aflată la vârful dominației sale. Lansarea din 2021 nu a fost mai ușoară, dacă ne gândim la finalul aventurii americane.

Așteptările au fost ridicate pentru ca deznodământul înfruntării cu Aliaksandra Sasnovich să nu se repete. Indiciile inițiale au ilustrat o direcție diferită, însă controlul autoritar înregistrat de Halep în minutele de start s-a disipat ușor, dar vizibil totodată. A fost nevoie de câteva execuții deosebite și constante încurajări ale compatrioților din tribune pentru ca ea să evite o situație delicată în fața bielorusei care și-a văzut replica destabilizată din nou în manșa a doua. Printr-o concluzie ceva mai liniștită, mica revanșă a înfrângerii de la Indian Wells a fost completată, un context teoretic favorabil ivindu-se în sferturi.

Totuși, Jasmine Paolini a bifat o dezvoltare substanțială de la momentul singurei confruntări directe cu dubla campioană de Mare Șlem, la Roma. În fapt, după jocul din 2020, energica atletă capitolină a reușit să își treacă în cont trofeul Openului Sloveniei, deziderat pentru care actualul număr 22 mondial accesa ultima sa oportunitate. Luând respectivele argumente în calcul, demonstrația de pe arena principală se recomanda categoric spectacoluluui.

Un început grozav din partea peninsularei a inclus dominarea de excepție prin intermediul execuțiilor în forță. Replica inițială nu a fost la fel de promptă, favorita secundă fiind așezată sub o mare dificultate.

Debutul atât de brusc a oferit în mare parte tonul întregii dispute. Italianca aflată pe a 51-a poziție a ierarhiei feminine a continuat să forțeze cu un deosebit avânt. Evident că în asemenea condiții, îndoiala s-a strecurat serios în cealaltă jumătate de teren. Intervențiile solide adverse nu au părut să poată fi oprite pe retur, cu toate că tonusul s-a mai stabilizat pe propria lansare. Calea spre închiderea primului act a părut simplă, ca urmare, însă o singură fereastră mai modestă a capului de serie i-a facilitat româncei posibilitatea revenirii. Halep nu a reușit să capitalizeze complet, cedând într-un game al zecelea frustrant.

Regăsindu-se din nou în ingrata postură de a veni din spate, nici obținerea unui break rapid nu a garantat o continuare mai inspirată, având în vedere că avantajul a fost imediat neutralizat. Inițiativa ar fi trebuit să o conducă spre un succes relativ simplu pe jucătoarea mai slab cotată. Însă, cu apărarea unei situații a dublului avans, relaxarea a început să reapară în lovituri. Paolini a avut ocazia să exploateze încă frustrările repetate ale rivalei sale, însă nu a beneficiat de un scenariu asemănător primei manșe.

Simona a găsit siguranța serviciului, iar momentul descătușării a survenit în momentele următoare. Reducându-și treptat numărul erorilor, trimiterea confruntării în manșă decisivă a venit într-un fond nesperat, dar secvența nu s-a dovedit o întâmplare. Din contră, adjudecarea unei serii de cinci schimburi succesive, în primul joc al actului final, a demonstrat că elementul concentrării nu va mai dispărea.

Suplimentar, pe măsură ce resursele fizice și morale au scăzut drastic pentru Jasmine Paolini, relaxarea pozitivă a început să se remarce într-o suită a loviturilor câștigătoare. Practic, în ultima treime a bătăliei, coordonatele s-au răsturnat complet, Simona Halep dominând desfășurarea majorității schimburilor. Seria jocurilor câștigate nu s-a oprit decât la 10, scorul de 4 – 6 ; 7 – 5 ; 6 – 0 semnalând o mare cumpănă depășită, într-o dispută ce a părut la un moment dat insurmontabilă.

Ulterior, o necunoscută finală mai trebuie să fie lămurită pe tabloul de simplu, în persoana adversarei ei. Interesul românesc nu avea să scadă, cu ajutorul unei desfășurări aiuritoare a săptămânii pentru Jaqueline Cristian. Ceea poate fi pus la îndoială este că sezonul actual s-a dovedit un real succes în dreptul dinamicei capitoline. Multe parcursuri prelungite i-au asigurat apropierea de poziția 100 WTA. Iar, câteva succese în plus au ajutat-o să depășească respectiva barieră. Însă, șansa a venit și din alte direcții.

Doar retragerea subită a Soranei Cîrstea a anulat înfrângerea compatrioatei din ultimul tur de calificări, contra Lesiei Tsurenko. Primită ca norocos învins pe tabloul austriac, tânăra a profitat, întorcând formidabil soarta confruntării contra Kamillei Rakhimova. Revenirea deosebită a extras încrederea necesară începutului excelent cu Rebecca Peterson. Abandonul intervenit brusc și din partea scandinavei a echivalat unui plus evident al repausului înaintea celui de-al treilea sfert de finală în ultimele patru competiții.

Una dintre recentele membre ale formației câștigătoare a Billie Jean King Cup, Veronika Kudermetova știa că a avea nevoie de un debut cu succes pentru a-și conserva energia după cele trei acte din noaptea precedentă. Însă, dispoziția de joc a româncei s-a arătat extrem de înaltă. Deși nu a reușit să conserve inițial avantajul obținut la primire, Jaqueline a tratat cu încredere secvențele de echilibru. Având de câștigat de pe urma inexactităților moscovitei, atleta de 23 de ani a necesitat patru șanse pentru a parafa actul întâi în propria favoare.

Concomitent, ar fi fost greu de anticipat că a patra favorită va continua să exercite un nivel mai scăzut decât cel expus în a doua jumătate a segmentului secund. Drept consecință, adversară mult mai vizibil determinată i-a ridicat sportivei noastre mai multe dileme. Dar, șarja pozitivă din partea Kudermetovei s-a întrerupt la fel de brusc, pe măsura declanșării ei. paritatea a fost reinstalată și în manșa secundă, iar întreg momentumul a fost remontat în dreptul teoreticei outsidere.

Două game-uri de o intensitate și calitate incredibile, au implicat șapte mingi de b reak anulate și 20 de minute au introdus lupta într-o dimensiune a forței și respectiv nervilor. Toate resursele au fost, așadar, aruncate în ultimul duel al serii austriece.

Cu o rezistență aparte sub presiune și trei mingi de set blocate, Cristian a împins segmentul secund într-un joc decisiv la fel de tensionat. Experiența căpătată recent în asemenea momente i-a fost utilă din nou, ultima eroare a rusoaicei încheind aproape două ceasuri uluitoare de tenis. 6 – 3 ; 7 – 6 (5) reprezintă rezultatul ce îi va permite lui Jaqueline Cristian să se ilustreze în fața Simonei Halep pentru un nou cel mai important joc al carierei, după cel poate nepotrivit întâmpinat la Cluj-Napoca.

Dacă la Guadalajara, Anett Kontaveit a bifat în paralel, împotriva Barborei Krejčíková, un al unsprezecelea succes consecutiv mult mai facil în debutul absolut al Turneului Campioanelor cu numărul 50, dispunerea ultimelor dueluri de la Linz Open a surprins deznodăminte eminamente diferite. Aspectul lor este însă favorabil sportului alb din țara noastră, miza viitoare concentrându-se asupra ultimei finale de circuit disponibile în 2021.

Surse:

https://www.sport.ro/tenis/duel-romanesc-in-semifinalele-turneului-de-la-linz-simona-halep-si-a-aflat-adversara.html