Anul 2020 va rămâne cu siguranță în istoria contemporană drept unul aparte. Fiecare domeniu al societății a fost afectat de extiderea treptată și foarte rapidă a unui fenomen care rămâne momentan departe de a fi elucidat complet.

De la economie, politică sau transport, până la schimbările necesare în viața omenească, COVID-19 a manifestat o influență uluitoare asupra normalității secolului al XXI-lea. Treptat, măsurile impuse pentru stoparea răspândirii infecției în întreaga lume au avut un efect vizibil. Prin dorința de stabilizare și îmbunătățire a situației, s-a reușit să se aducă suficientă încredere pentru ca reluarea traiului obișnuit să fie cât mai mult posibilă.

Sportul, alături de celelalte ramuri influențate de efectul pandemiei, se regăsește într-un plin proces de revenire în atenția general.   

Cele mai multe dintre evenimentele de anvergură de pe plan sportiv s-au oprit în jurul mijlocului lunii martie. Atunci, efectele negative ale noului coronavirus începeau să fie simțite cu adevărat la nivel mondial.

După aproximativ trei luni de la intervalul subliniat, observăm că numeroase activități profesioniste s-au repus în mișcare. Dintre ele, primele două ligi de fotbal ale Germaniei au reluat partidele bazându-se pe un set strict de reguli, care au impus, în mod evident, lipsa spectatorilor din tribune. Concomitent, aspectele distanțării sociale între persoanele implicate direct în fenomen (jucători, antrenori și restul staffurilor) sunt pe deplin vizibile chiar și în timpul partidelor.

Însă, după cum era probabil de așteptat, au existat și situații de încălcare ale noilor prevederi. Cazul mijlocașului Herthei Berlin, Salomon Kalou a ilustrat că neatenția poate să depășească uneori chiar și cele mai stricte angajamente. Cu toate acestea, programul din Bundesliga nu a mai fost perturbat de alte situații neplăcute, iar fotbalul german a putut oferi declicul pentru alte națiuni aflate în situații favorabile.

Marile campionate din Spania, Anglia și Italia și-au anunțat deja datele de revenire: La Liga va reîncepe pe 11 iunie, Premier League se va relua pe 17 iunie, iar Serie A va reîncepe la 20 iunie. Competițiile oficiale s-au mai reluat și în state precum Cehia, Serbia sau Polonia.

Mai mult, în Ungaria, finala cupei s-a desfășurat cu aproximativ 10.000 de spectatori în tribune. Ferenc Puskas Arena a găzduit într-o atmosferă excepțională ultimul act dintre Honvéd și Mezőkövesd, încheiată cu scorul de 2 – 1.

În România, activitățile sportive au primit undă verde începând de la 1 iunie. Deja s-au disputat câteva partide amicale interesante, printre care putem nota un Dinamo – Rapid 1 – 0. Liga I va putea lua startul pe 12 iunie, partidele urmând a se disputa fără spectatori în tribune.

Deși efectele Sars-CoV-2 au avut un impact tot mai puternic peste ocean, planurile pentru repunerea în mișcare a sportului căpătă tot mai mult contur. Principala atracție internațională a ligilor nord-americane și-a definit intențiile de continuare a stagiunii.

Potrivit espn.com, în cursul zilei de astăzi, se va ratifica votul patronilor în privința reluării sezonului întrereupt în noaptea de 11-12 martie. Partidele se vor relua începând cu data de 31 iulie, în cadrul complexului Walt Disney World Resort, din Orlando. În Florida, vor fi invitate primele 13 formații din Conferința de Vest și primele 9 din Conferința de Est. Pentru definitivarea accesului în playoff, fiecare echipă va disputa încă opt întâlniri de sezon regulat. Ulterior, dacă va fi necesar, un turneu de forma play-in (assemănător cu un baraj) va desemna ultimul loc de postsezon din fiecare conferință.

Conform planului comisarului Adam Silver, meciul al șaptelea din finală a fost programat pentru 12 octombrie. Aceasta reprezintă, așadar, limita maximă a întinferii sezonului.

În schimb, campania 2020-2021 va debuta pe 1 decembrie. În mod evident, spectatorii nu vor putea viziona acțiunea din Orlando de la marginea parchetului.

Între timp, se desfășoară evenimente amicale și în tenis, precum cele din Praga sau Belgrad.

Dar, informația momentului în sportul alb vine de la Paris. Federația Franceză de Tenis și-a exprimat speranța, potrivit datelor agerpres.ro, că turneul de la Roland Garros se va putea disputa cu spectatori. Competiția de Mare Șlem de pe zgura pariziană ar trebui să aibă loc între 20 septembrie și 4 octombrie.

În vreme ce snookerul își reia în prezent cursul prin competiția invitațională Championship League, în așteptarea Campionatului Mondial, alte discipline speră la un debut de sezon 2020. Printre ele, regăsim atât Formula 1, cât și Moto GP. Ambele competiții vizează începerea acțiunii pe circuitele de la Spielberg (Austria) și respectiv Jerez (Spania), în măsura unor condiții prielnice și sigure de concurs. Ambele calendare confirmate oficial încorporează runde consecutive pe traseele menționate pe parcursul lunii iulie.

De asemenea, gsp.ro afirmă că marile tururi cicliste vor fi integrate (într-un calendar restructurat de 71 de zile), urmând a avea loc între lunile august și octombrie. În plus, Il Giro și La Vuelta se vor intersecta pe parcursul a șase zile.

Situația prin care trece întreaga planetă rămâne una unică și imprevizibilă. Drept rezultat, uniformitatea se lasă încă așteptată inclusiv în lumea sportului. Însă, riscurile moderate, asumate, vor putea aduce un anumit val de entuziasm în rândul oamenilor obișnuiți. În același timp, atenția asupra epidemiei urmează a rămâne la un nivel ridicat indiferent de numele competițiilor.

Surse:

https://www.espn.com/nba/story/_/id/29260860/sources-nba-approve-plan-22-team-return-eight-regular-season-games

https://www.agerpres.ro/sport-extern/2020/06/02/tenis-roland-garros-s-ar-putea-disputa-cu-spectatori-cu-aprobarea-guvernului-francez--515736

https://www.gsp.ro/sporturi/ciclism/oficial-cand-se-disputa-turul-frantei-giro-si-vuelta-597898.html 

https://www.motogp.com/en/news/2020/06/11/motogp-is-back-2020-calendar-released/331670