Pentru al doilea sezon consecutiv al tenisului profesionist în Australia, jucătoarele din România au optat să își înceapă drumul spre Openul Australian chiar la Melbourne, în două turnee paralele.

Pe Rod Laver Arena, Irina Begu a reușit să producă cel mai interesant rezultat al competiției locale Summer Set 2, reușind să o depășească în primul tur chiar pe capul de serie principal, în Jessica Pegula, după un prim set dramatic decis de româncă după trei oportunități salvate.

Dacă Gabriela Ruse și Sorana Cîrstea au înregistrat alte succese convingătoare, incluzând un 6-0; 6-0 administrat de campioana de la Istanbul, Jaqueline Cristian a traversat o înfrângere dureroasă contra Kaiei Kanepi. Estona a îndepărtat oportunități de meci în tie-break-ul setului secund, urmând să se impună după al treilea act al unui episod dramatic.

***********************

Printre aspectele remarcabile în evoluția încercărilor individuale se numără schimbările permanente. Deznodămintele nu vor fi garantate pentru spectacolul sportiv, într-un cadru volatil. doar că, semnele tind spre normalitate. Cu siguranță, multe dintre întrebările prezente în apropierea fileului, au căpătat răspuns. Deși recentele evenimente petrecute la nivel global, care nu se referă strict spre protecția sanitară, au complicat contextul, inițiativele promit satisfacții, pentru pretendenții la progres și glorie.

Fenomenul sportului alb a avut nevoie, mai evident în comparație cu alte discipline ce și-au perpetuat statutul global, de o resetare majoră. În urmă cu 12 luni, controlul încă nu era deplin asumat, în privința drumului sportiv. Apoi, pe măsură ce prioritățile au fost restabilite, fiecare important reper și-a măsurat rolul, cât privește perspectiva noilor așteptări.

Deși este important să atragem atenția asupra lucrurilor care s-au împlinit în cadrul tenisistic, încă din anul declanșării pandemiei, viitorul nu a putut evita incertitudinea. Restructurarea a fost planificată atât pentru a menține mizele ridicate, cât și pentru a crea un precedent favorabil. Dar, ea nu s-a întâmplat brusc, motiv pentru care actualul stadiu este datorat vizibil răbdării. Actualmente, cu dinamica ce pare să recapete din elanul obișnuit, atenția s-a reîndreptat spre Antipozi. 

Motivul pentru care Australia a reprezentat întotdeauna cadrul în care tenisul va începe, sub orice circumstanțe, în era contemporană, nu se restrânge doar la factorul geografic al verii în emisfera sudică. Un alt argument este capacitatea națiunii-continent de a se dedica excelenței și standardelor înalte. Nu trebuie să uităm că în urmă cu ceva decenii, deși principalul Open desfășurat pe tărâmul cangurilor făcea parte din categoria majoră, mulți dintre protagoniștii vremurilor au evitat lunga călătorie spre extremitățile Pacificului. 

Actualmente, calendarul demarând permanent pe suprafețele dure, întregul context capătă o formă complet diferită. Atunci când respectivele condiții s-au îngreunat din nou, resursele logistice au fost atent atribuite pentru ca drumul combatanților în sine să rămână sigur. Concepția unui restart psihologic și fizic deopotrivă se întrepătrunde vizita spre Sud, cea mai lungă a întregului periplu competițional.

Precum am evocat deja, ambele circuite tenisistice profesioniste au avut de așteptat pentru a relua acțiunea în 2021, dar relocarea primei competiții de Mare Șlem a sezonului nu a dat peste cap urmările. A devenit evident că circumstanțele negative, aplicabile ciclului pandemic nu se vor repeta exact, luna ianuarie fiind pregătită pentru activitatea obișnuită la fileu. Cu toate acestea, deși secvențele clasice a fost reinițializate, inclusiv datorită unei pregătiri de iarnă desfășurate normal, impactul noutății rămâne vizibil. 

Restricțiile au dominat o mare parte din peisajul sportiv australian tocmai din dorința de pregătire a unui apogeu remarcabil la Melbourne. În respectivul sens, o adevărată revoluție a lansării competițiilor pregătitoare (feminine cu precădere), a fost inițiată cu mare succes, în așa-numita Melbourne Summer Series. Acum, cu timpul revenind literalmente de partea organizatorilor, conceptul s-a extins în aria australă pentru a crea prologul Openului Australian din 2022; unul despre care se știe că va fi marcat de absențe primordiale, printre care Novak Djoković nu se va număra în final.

Până urmează să ajungem acolo, atenția s-a concentrat, pentru țara noastră, în sfera fetelor. Fără îndoială de acum, putem spune că fiecare lună în parte va concentra mult entuziasm, de vreme ce finalul stagiunii anterioare a arătat cât de multe direcții pozitive pot fi vizibile, exceptând-o din ecuație pe Simona Halep. Jucătoarea care a reușit să rescris analele întregului sport autohton în ultimul deceniu a fost însoțită de suficientă neșansă. Dar, conaționalele ei nu au dorit să evite în a ținti obiective îndrăznețe. 

Practic, înainte ca dubla campioană majoră și fosta finalistă a Australian Open să își înceapă drumul în 2022 la simplu – împotriva lui Destanee Aiava – toate celelalte exponentele care au fost pregătite să evolueze la Melbourne numără, la rândul lor, minimum o finală ce va trebui apărată în prezenta campanie. Datele tehnice ale regiunii australe vestice au presupus, precum în 2021, două competiții în celebrul complex format în jurul Arenei Rod Laver. 

Din punct de vedere formal, ele au primit acum denumirile de Melbourne Summer Set 1 și respectiv 2, concursurile fiind cunoscute anterior cu alte titulaturi: Yarra Valley Classic, pe de o parte, Gippsland Trophy, pe de alta. În cazul primei dintre provocările desfășurate în paralel, trei nume și-au găsit loc pe tabloul principal. Restul compatrioatelor au fost repartizate în turnirul al doilea. Mai întâi, misiunea teoretic abordată drept cea mai delicată, i-a revenit Irinei Begu. 

Exponenta capitalei care și-a regăsit apetitul pentru performanță individuală pe hardul din Statele Unite a încheiat axa lui 2021 pe un fond relativ descendent. În ultima ei partidă, viitoarea protagonistă a finalului de toamnă a seriei WTA 125 k, Irina Bara, a obținut singura sa victorie pe suprafața dură a circuitului profesionist, la Cluj. 

De atunci, până la startul confruntării cu Jessica Pegula, finalista din Cleveland a avut suficient timp pentru a-și recalibra randamentul fizic. Așadar, sorții nu au îndrumat-o deloc spre un demaraj facil al lunii ianuarie, explicația fiind simplă. Oponenta sa, primită pe baza clasamentului provizoriu în Summer Set 2, a înregistrat de asemenea și postura principalei favorite. Pentru puternica atletă a Statelor Unite, ascensiunea până spre compania de elită a WTA nu a putut fi negată, ea având unul dintre cele mai inspirate concluzii ale campaniei precedente. Doar că, odată cu rezultatele notabile, este evident că și presiunea va fi înaltă pentru ca Pegula să își continue ascendentul, inclusiv în jocul propriu-zis.

Semifinalista probei de dublu a celui mai recent Roland Garros nu se dovedește însă niciodată a fi un adversar comod într-un debut al acțiunii. Chiar dacă grandoarea celei mai mari arene din Australia este greu de înlăturat, până și în condițiile unui public absent în mare parte, Begu și-a recalibrat foarte bine reperele. 

În urma startului mai puțin încrezător, dominat de adversara sa, măcar pe tabelă, tenismena ajunsă la 31 de ani s-a văzut revenind rapid în calculele manșei inaugurale. În condițiile unui duel care urma să se bazeze pe adâncimea și forța execuțiilor, nu au existat circumstanțe negative, ce urmau să împiedice o concluzie pozitivă. Reușind inițial să mențină situația în echilibru, eleva lui Victor Crivoi a ridicat gradul presiunii pentru ocupanta poziției a 18-a mondiale. 

Numeroasele erori comise, într-un cadru ușor necaracteristic pentru ea, nu au împiedicat-o pe Pegula să se desprindă pentru a închide actul. Însă, aflată la un pas de respectivul deziderat, americanca s-a confruntat cu o aprigă rezistență. În cel mai lung game al confruntării, după o oportunitate de set anulată și alte trei ocazii ratate, egalitatea s-a restabilit printr-un break al voinței. Nu a mai lipsit mult apoi până la un prim tie-break absolut dramatic, care a părut să reprezinte un laitmotiv pentru Irina în întreg sezonul precedent pentru Irina. 

Un echilibru total pentru nouă schimburi a fost rupt în favoarea exponentei din Buffalo, care însă nu a putut concretiza alte șanse de act întâi, atât pe serviciu, cât și la retur. Rămânând montată în secvențele cruciale, românca a fructificat prima ei oportunitate ivită. După cum știm, câștigarea unei manșe de o așa manieră tinde să fie catalizatorul evoluției și mai încrezătoare, în secvențele ulterioare. Singurul scurtcircuit al manșei secunde a venit la prima încercare de a concretiza avantajul obținut rapid. 

Consolidându-l din a doua tentativă, jucătoare ce se află în afara primelor 70 de poziții provizorii, și-a ridicat foarte mult și încrederea construirii punctelor la serviciu, neoferindu-i Jessicăi Pegula șanse mari în a reveni. Astfel, practic sezonul tenisului feminin de simplu a început cu cea mai plăcută dintre surprize, deși Irina Begu se arată oricând capabilă de momente precum succesul cu 7-6 (6); 6-3 contra principalei favorite a Summer Set 2, pe unica Rod Laver Arena.

Ulterior prestației de memorat a bucureștencei, remarcabile s-au dovedit și evoluțiile a altor trei rezultate. În mod categoric, Gabriela Ruse a demonstrat că nivelele superioare sunt oricând accesibile, iar prestația ei contra Arianei Rodionova a marcat un debut hotărât în maniera similară ultimelor luni pentru campioana de la Hamburg. După o primă parte care ar fi putut să meargă la un moment dat în orice direcție, românca eliminată de la dublu, alături de Simona Halep, a asigurat o nouă posibilă întâlnire cu idolul ei la individual, cedând doar cinci jocuri în prima rundă a Summer Set 1.

Spre seara australă, Sorana Cîrstea avea să preia percepția unul duel controlat total la un alt nivel. Chiar dacă Varvara Gracheva s-a arătat capabilă să pună probleme majore în trecutul recent, jucătoarea din Rusia nu a reușit să dea un răspuns pentru vreunul dintre game-urile setului I. Pentru un elan debordant, partea a doua a disputei nu s-ar fi anunțat totuși cu un deznodământ identic. Dar, a cincea favorită a competiției secunde a permis doar șansa unei singure mingi de break, venite după o egalitate. Astfel, fără să ajungă vreodată a doua la 40, dinamica atletă din Târgoviște și-a trecut în cont succesul, ce are șanse uriașe de a rămâne cel mai clar al anului: 6-0; 6-0.

În perfect contrast cu demonstrația ei de forță, consumată în doar 48 de minute, sportiva care s-a aflat la două schimburi distanță să încheie 2021 cu un prim titlu al carierei, a parcurs un scenariu mult mai dureros. Finalista de la Linz, Jaqueline Cristian a fost pregătită să își capitalizeze scânteia unei stagiuni remarcabile cu prima excursie de calibru în Australia. Kaia Kanepi însă, este una dintre oponentele care nu vor permite un duel facil atunci când este spre vârful capacităților. Experimentata baltică a fost plasată într-o situație dificilă, până spre finalul primului parțial, care a fost destinat unui joc decisiv. 

Acolo, mult mai tânăra sa rivală a reușit să se desprindă pentru a lua opțiunea principală spre succes. Replica din partea estonei s-a materializat fantastic, pregătirea manșei a treia părând numai o formalitate. Fără a mai simți presiunea, românca a inițiat o revenire de excepție, de la 1-5, ce i-a propus ulterior toate atuurile. 

Ajunse în același punct al unui tie-break, după două ore de imensă calitate, balanța a părut din nou să se încline pentru Cristian. Două oportunități de partidă abordate cu mare încredere din partea ocupantei locului 71 WTA au reușit să întoarcă soarta întregului duel. Explicația este relevată datorită direcției în care au mers 15 schimburi consecutive. Kaia Kanepi a preluat întreg momentumul pentru un act al treilea caracterizat de multe erori frustrante. Jucătoarea noastră a încercat un nou reviriment de la limita eliminări, însă retururile consecutive irosite în ultimul joc al încleștării primei zile din Victoria, încheiată cu 6-7 (2); 7-6 (7); 6-2, încheiată negativ pentru Jaqueline Cristian.

Chiar și înaintea debutului Simonei Halep în noua fațetă a turneelor pregătitoare Australian Open, duelurile completate intens de toate reprezentantele tricolorului, au adus o nuanță de mare impact, într-un nou sezon în care Melbourne va dicta majoritar ritmul fațetei feminine din tenisul mondial.

Surse: https://www.digisport.ro/tenis/sorana-cirstea-a-spulberat-o-pe-gracheva-surpriza-begu-ruse-e-si-ea-in-turul-2-la-melbourne-cristian-a-pierdut-1449399